11.7 C
București
joi, 24 octombrie 2024
AcasăAlegeri 2016Schimbările radicale, necesare

Schimbările radicale, necesare

Schimbările profesionale de 180 de grade reprezintă o dovadă a evoluţiei şi dezvoltării proprii. Acestea sunt cu atât mai necesare cu cât actualul domeniu în care lucraţi este o piedică reală în creşterea profesională, neoferindu-vă noi oportunităţi. Pentru a preîntâmpina apariţia unor riscuri o dată cu alegerea unui alt drum, este necesar un plan, bazat pe o analiză obiectivă a propriei persoane şi a pieţei.

Dorinţa sau nevoia de face modificări în propria carieră apare în cele mai multe cazuri atunci când fie locul de muncă este un factor de stres, fie aşteptările noastre financiare nu sunt satisfăcute sau domeniul în care activăm s-a schimbat într-atât de mult că nu-i mai putem face faţă.

Elena M. (32 de ani) lucrează de zece ani în aceeaşi specializare pe care a obţinut-o în facultate, dar simte că nu se mai regăseşte la jobul actual şi că nu-i permite să petreacă destul timp cu familia. „Când mi-am ales domeniul în care să lucrez, am pus pe primul loc statutul profesional şi implicit banii pe care îi puteam câştiga. Totuşi, cele două cer şi sacrificii precum deplasări lunare şi lucru peste program”, ne împărtăşeşte Elena M.

„Astfel, m-am gândit să-mi aleg un loc de muncă mai prietenos şi care să se potrivească noului meu stil de viaţă. Am ajuns la concluzia că trebui să mă recalific şi să-mi asum nişte riscuri pe care le poţi avea oricând la orice început”, mărturiseşte Elena.

Ana Ber, senior consultant în cadrul Dr. Pendl & Dr. Piswanger România, vede schimbarea drept un „catalizator al evoluţiei şi dezvoltării proprii”, care este determinată de anumiţi factori care provoacă disconfort.

„Majoritatea oamenilor îşi schimbă cariera pentru că nu le mai place munca pe care o desfăşoară, şeful sau compania în care lucrează. Restructurarea companiei sau a industriei în care ai activat, cât şi dorinţa de a intra în antreprenoriat sunt alţi factori generatori de schimbări radicale”, explică Ber.
Recalificarea, nevoie reală

Într-o perioadă în care găsirea unui loc de muncă reprezintă un lucru greu de făcut sau disponibilizările sunt resimţite în multe companii, reorientarea profesională a devenit o nevoie în multe cazuri. „Schimbările profunde ale carierei au devenit o realitate curentă în actualul climat economic. Oamenii se recalifică profesional sau îmbrăţişează alte cariere pentru a avea un loc de muncă”, susţine Valentina Neacşu, managing partner în cadrul ITEX.

Mai mult, Ana Ber spune că ar trebui să vedem schimbarea domeniilor ca pe unul dintre cele mai stimulante lucruri pe care le putem face. „Nicioadată nu eşti prea tânăr sau prea bătrân pentru o schimbare. Ea este binevenită oricând cu condiţia de a fi pregătiţi să ne asumăm riscurile aferente”, crede Ber.

Evitarea riscurilor

Pentru a preîntâmpina apariţia unor noi probleme cu alegerea unui alt drum profesional, este indicat crearea unui plan. „Riscurile pot fi diminuate dacă persoana în cauză analizează la rece, înainte de a-şi asuma noile responsabilităţi profesionale, dacă are sau nu abilităţile şi cunoştinţele necesare sau dacă este cu adevărat motivantă noua opţiune de carieră”, precizează Valentina Neacşu.

Totuşi, pentru a preveni anumite obstacole într-o schimbare, este nevoie să le cunoaştem pentru a şti la ce să ne aşteptăm. De exemplu, alegerea unui domeniu nepotrivit poate fi un pas greşit. „Una dintre provocările schimbării în carieră este legată de faptul că intraţi într-un domeniu în care s-ar putea să fiţi mai puţin calificat decât alţi candidaţi din piaţă. Prin urmare, fiţi sigur că aţi explorat oportunităţile profesionale şi ca ceea ce aţi ales vi se potriveşte”, recomandă Ana Ber.

De asemenea, şi motivul ales care v-a determinat schimbarea poate fi nepotrivit, fapt pentru care nu luaţi deciziile fără o analiză prealabilă. „Nu vă decideţi să vă schimbaţi cariera după o zi proastă la job. O asemenea alegere trebuie să fie gândită îndelung şi la rece, analizând avantajele şi dezavantajele”, spune Ber. Nu în ultimul rând, Ana Ber sus¬ţine că lipsa unui plan B poate duce la o schimbare nereuşită. „O modificare completă de carieră poate dura minimum şase luni şi se poate întinde până la un an. Acesta este momentul să activaţi reţeaua de contacte ca să vă ajute să descoperiţi acele posturi cărora nu li se face reclamă”, susţine Ana Ber.

Cum să abordaţi schimbările

Persoanele care aleg să facă schimbări de 180 de grade în carieră şi reuşesc o tipologie aparte. „Atitudinea de tip «mă arunc în apă şi trebuie să mă descurc cu înotul» este tipică oamenilor adaptabili, puternici, echilibraţi. Aceste calităţi asigură cu certitudine drumul spre reuşită”, precizează Valentina Neacşu.

În plus, Ana Ber consideră că cei care aleg un cu totul alt drum profesional ar trebui să aibă aşteptări realiste, răbdare, multe contacte şi să se autoanalizeze într-un mod obiectiv. „În primul rând, cercetaţi aspectele financiare şi sarcinile pe care le va implica noul loc de muncă şi cum vă va afecta stilul de viaţă şi relaţiile cu ceilalţi. Apoi, lăsaţi să treacă suficient timp pentru a vă adapta la noua profesie, iar, înainte să faceţi schimbarea, gândiţi-vă la ceea ce vă place cu adevărat să faceţi şi apelaţi la colegi, prieteni, companii de recrutare sau oricine vă poate ajuta să găsiţi acea oportunitate de carieră care să vi se potrivească”, conchide Ber.

OPT GREŞELI DE EVITAT

A face o schimbare de carieră fără a avea un plan. O schimbare de succes poate dura doar câteva luni când aveţi o strategie. Având un plan de acţiune detaliat care include strategii, necesităţile financiare, nivelul de studiu, puteţi aborda mai obiectiv o schimbare.

Schimbarea carierei pentru că nu vă place actualul loc de muncă. Nu faceţi greşeala de a confunda ura pentru un job cu cea pentru carieră. Analizaţi dacă de fapt nu vă urâţi doar şeful sau colegii. Dacă ura dumneavoastră se referă la competenţe, oportunităţi sau salariu, puteţi lua în considerare aceste semne pentru o schimbare.

A face o schimbare de carieră bazată exclusiv pe bani. Anumite domenii au salarii şi beneficii, dar banii nu vă vor cumpăra fericirea. Amintiţi-vă că un job cu salariu mare poate implica mult stres şi implicit probleme de sănătate.

Schimbarea carierei din cauza presiunii din exterior. Nu vă lăsaţi părinţii, prietenii sau cunoştinţele să vă influenţeze drumul profesional. Acceptaţi-le sfaturile, dar analizaţi dacă sunt într-adevăr utile. Un eşec la un job ales în urma unui îndemn din partea unui prieten poate să vă strice relaţia.

A face o schimbare de carieră, fără a vă găsi un mentor.
Nu încercaţi niciodată o schimbare de carieră singur. De îndată ce aţi identificat domeniul de carieră pe care doriţi să vă reprofilaţi, începeţi dezvoltarea de noi contacte. Oamenii din reţea vă pot oferi informaţii despre locuri de muncă sau vă pot ghida pe un drum deja parcurs de ei.

Schimbarea carierei fără a examina toate posibilităţile. Nu vă schimbaţi domeniul de activitate înainte de a explora toate variantele pe care le aveţi. Prin efectuarea de cercetări, veţi deţin şi mai multe informaţii despre o posibilă schimbare de succes.

A face o schimbare de carieră fără să vă autoevaluaţi. Evaluarea propriilor abilităţi, valori, interese şi competenţe este o componentă critică pentru a avea succes atunci când vă propuneţi să vă schimbaţi jobul.

Schimbarea carierei bazată pe succesul altora. Nu vă comparaţi cu alte persoane, mai ales când este vorba de succes. Dacă un prieten reuşeşte într-un anumit domeniu, nu este obligatoriu să se întâmple asta în cazul tuturor.

Sursa: www.quintcareers.com

Andrei Munteanu
Andrei Munteanu
Andrei Munteanu
Cele mai citite

Basarabeni în România, „fantome” pe hârtie

În județul Iași, aproximativ 70.000 de persoane din Republica Moldova au obținut pașapoarte românești, cu domicilii fictive Republica Moldova se confruntă cu dezbateri intense cu...

Polonia face investiții majore în bazele militare americane din țară

Polonia continuă să investească în bazele militare în care sunt dislocaţi militarii americani, plănuind ca, în 2025, să aloce 200 de milioane de dolari...

Rezultate Liga Campionilor: FC Barcelona-Bayern Munchen 4-1/Manchester City- Sparta Praga 5-0

FC Barcelona a învins-o pe Bayern Munchen cu 4-1, miercuri seara, pe teren propriu, într-un meci din etapa a treia a Ligii Campionilor la...
Ultima oră
Pe aceeași temă