AcasăLifestyle„P.C.R. - Secerătorul ciocan al minciunii”, un documentar eveniment la TVR 1

„P.C.R. – Secerătorul ciocan al minciunii”, un documentar eveniment la TVR 1

„În acest timp ‘care nu mai are răbdare’ și în care cad statui, se răstoarnă valori, ard catedrale de o mie de ani, un serial documentar despre cei 100 de ani ai Partidului Comunist Român devine o necesitate absolută. Cei 70 de ani și trei decenii în care el a existat, dintre care 45 a condus efectiv și singur statul român, nu-l pot face uitat, așa cum Gheorghe Gheorghiu Dej și Nicolae Ceaușescu nu pot fi șterși din istorie, orice am face. Ultimul a condus România, vorba domnului istoric Adrian Cioroianu, vreme de 24 de ani – adică, aproape cât au domnit Mihai Viteazul, Cuza și Regele Ferdinand la un loc! Dacă marxismul a fost cea mai importantă fantasmă filosofică a modernității, comunismul, descendentul acestuia, a fost cea mai însemnată rătăcire a secolului trecut”, prezintă producătorul Răzvan Butaru documentarul pe care telespectatorii TVR 1 îl pot vedea sâmbătă seară, de la ora 21.00. „P.C.R. – Secerătorul ciocan al minciunii” este o producție în două părți, un material jurnalistic de excepție, ce poartă semnătura producătorului Răzvan Butaru și a realizatorului Cornel Mihalache.

Înființat pe 8 mai 1921, Partidul Comunist Român și-a început ascensiunea după 23 august 1944, cunoscând perioada de glorie între anii 1947-1989, când a fost, practic, singurul partid politic oficial care a activat pe scena politică din țara noastră. Ca aproape toate partidele din România, și acest partid, devenit, iată, istoric (la 100 de ani!), a avut mai multe denumiri de-a lungul anilor: Partidul Comunist (Socialist) din România, Partidul Comunist din România – Secție a Internaționalei a III-a, Partidul Comunist (SRIC – Secția Română a Internaționalei Comuniste), Partidul Comunist din România, Partidul Muncitoresc Român, Partidul Comunist Român. „Trebuie să oferim telespectatorului posibilitatea de a înțelege cu adevărat cum a fost posibil ca o sectă politică minusculă (1000 de membri de partid) să se transforme într-o organizație de masă și, în timpul perioadei Ceaușescu, într-un instrument docil al experimentului grotesc al comunismului dinastic”, mai explică Răzvan Butaru.

„Trebuie să înțelegem ce a fost, pentru că rămășițele comunismului sunt ca materialul acela din care e făcut eroul negativ din filmele `Terminator` sau ca picăturile de ploaie: se strâng una în alta, se contopesc și devin la loc ce au fost – `sau mai mult decât atât`”, avertizează și realizatorul Cornel Mihalache.

„Tata, și când o să moară ăla de-acuma, ce faceți? Îl scoateți pe ăsta de aici și-l puneți în locul lui?”

Cu siguranță, cei care au trăit perioada „de tristă amintire” au propriile experiențe de povestit. Cornel Mihalache ne împărtășește prima sa amintire despre comunism: „Aveam 4 ani. Undeva în 1967. Am vizitat cu tata Mausoleul eroilor din parcul Carol (de azi). Tăcere deplină. Pașii vizitatorilor târșiți pe granitul negru-verde. Pe la mijlocul turului se aude tare vocea mea, reverberată în ecoul spațiului sacru, marmoreean și aurit: `Tata, și când o să moară ăla de-acuma, ce faceți? Îl scoateți pe ăsta de aici și-l puneți în locul lui? Sau o să-l agățați de sus de coloanele ălea?` (îmi povestise fratele meu din romanul `Winnetou` că indienii morți erau agățați în copaci să nu-i sfâșie fiarele pădurii). Tata a dispărut strategic prin mulțime…”

Cât despre „magistralele realizări” ale comunismului în România, realizatorul TVR le demontează punctual: „Dacă ar fi să ne uităm împreună înapoi la cei 100 de ani ai Partidului Comunist Român, o să spuneți: ia uită-te la miile de blocuri pentru oamenii muncii! Și eu o să vă spun: câteva mai acătării, pe bulevardul Victoria socialismului din București… Era și o zicală: Victoria socialismului asupra poporului. În rest, blocuri ca niște columbare ceva mai mari, cu 10 metri pătrați pe membru de familie. O să spuneți: dar miile de fabrici și uzine? Și eu o să vă spun: a mai rămas atâta fier de tăiat, cât aveam fiecare câteva tone pe cap de locuitor… Eu locuiesc lângă IMGB (I-ME-GHE-BE face ordine! – ce amintiri urâte… am înțeles că a fost cumpărat de un fond imobiliar olandez…). Vorba aia: de ce nu se face comunism în Sahara? Pentru că peste trei luni ar trebui să importe nisip”, zâmbește amar jurnalistul TVR.

Împlinirea a 100 de ani de partid comunist român impune un proiect major de televiziune, astfel că producția de sâmbătă seară este recomandată spre vizionare atât celor care au trăit perioada comunistă, cât și generației de tineri, care nu au cunoscut restricțiile și teroarea de care au avut parte părinții lor. Difuzat simultan și la TVRi și TVR Moldova, documentarul „PCR – secerătorul ciocan al minciunii” se vede pe 8 mai, de la ora 21.00, la TVR 1.

Realizator: Cornel Mihalache
Producător: Răzvan Butaru

Redactia
Redactiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Cum ignorarea Romilor subminează securitatea, economia și democrația României: Un apel pentru Apărarea Națiunii

Alegerile din 2024 din România au loc pe fundalul unei națiuni care se confruntă cu o criză tăcută. Dincolo de urnele de vot și...

Cristian Tudor Popescu: ”Încă un vot pentru George Călinescu?”

Cristian Tudor Popescu despre alegerile prezidențiale: PSD, între orientarea pro-occidentală și tentația ceaușismului perpetuu ”Un lucru e bun în ce a făcut Ciolacu. A...

Creșterea ROBOR, benefică pentru bănci pe fondul crizei politice

Criza politică din România, accentuată după primul tur al alegerilor prezidențiale, se transformă într-o oportunitate pentru bănci, având în vedere creșterea dobânzilor interbancare ROBOR,...
Ultima oră
Pe aceeași temă