3 C
București
vineri, 10 ianuarie 2025
AcasăSpecialCe poate face UE pentru a se salva din criză

Ce poate face UE pentru a se salva din criză

Uniunea Europeană este povestea de succes a ultimilor cincizeci de ani, dar integrarea a ajuns astăzi să fie supusă unui test mai profound şi mai serios ca niciodată, potrivit unui raport al European Policy Center din Bruxelles.

Criza economică şi financiară mondială a făcut ca ceea ce era de negândit cu ani în urmă să fie acum luat în calcul: ieşirea unui stat din zona euro, moartea euro şi chiar o posibilă dezintegrare a UE nu mai sunt subiecte tabu, susţin autorii raportului.

Potrivit analiştilor, criza economică şi problema datoriilor suverane au determinat o slăbire a legitimităţii democratice, o neîncredere crescută în rândul statelor membre, o limitare a capacităţii de adaptare a UE, o perspectivă tot mai sumbră a unui potenţial declin economic european, o lipsă a unui leadership atât la nivelul statelor membre cât şi la nivelul UE, fiindcă nu mai există o coaliţie de state care să propună soluţii şi să ducă la capăt nişte reforme, şi a generat un număr de provocări care au apărut din schimbările rapide ale mediului internaţional cărora UE va trebui să le facă faţă.

Temerile analiştilor de la EPC sunt confirmate şi de celebrul economist Nouriel Roubini, cel care a prezis criza economică mondială şi care a avertizat, într-un comentariu pentru Financial Times, că zona euro se va destrăma din cauza prăbuşirii unor membri slabi, dar şi pentru că nu a îndeplinit niciodată condiţiile pentru o uniune monetară optimă.

Cele 17 ţări din zona euro nu prea se potrivesc în aceeaşi uniune monetară, fapt subliniat de problemele scoase la suprafaţă de criza datoriilor de stat, scrie şi Wall Street Journal.  Economiştii citaţi de cotidianul american spun că probleme precum diferenţele de ciclu economic, de limbă si limbaj, de legislaţie şi competitivtate reprezintă principalele defecte ale zonei euro.

Toate acestea pot face costurile şi dezavantajele unei monede unice mai scumpe decat beneficiile. Totuşi, mai scrie Wall Street Journal, criza a creat o urgenţă pentru reforme care ar putea face uniunea monetară mai viabilă.

Dacă Europa învaţă aceste lecţii, atunci moneda euro va ieşi mai puternică din criză„, a declarat Barry Eichengreen, economist la University of California, Berkeley.

Soluţiile

În acelaşi sens, analiştii de la EPC argumentează că pentru ca Europa să rămână la fel de importantă ca şi până acum trebuie să aleagă între patru proiecte strategice: să realizeze o piaţă internă complet integrată; să pună la punct o politică unică a migraţiei şi azilului; revitalizrea modelului social European printr-o viziune comună a „Europei sociale” şi realizarea unei „uniuni a apărării”. Concluzia specialiştilor de la EPC este că, în cazul în care UE va reuşi să supravieţuiască acestei crize, va deveni mai puternică ca niciodată.

 

 

Cele mai citite

Tanczos Barna: ANAF investighează modul de finanţare a campaniei electorale a candidatului la preşedinţie Călin Georgescu

Ministrul Finanţelor Publice, Tanczos Barna, a declarat, joi seară, că ANAF, alături de organele judiciare, investighează modul de finanţare a campaniei electorale a candidatului...

Zelenski vrea trupe occidentale în Ucraina pentru „forţarea Rusiei la pace”

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a estimat joi că o eventuală desfăşurare de trupe occidentale în Ucraina ar ajuta la "forţarea Rusiei la pace" şi...

Tanczos Barna: ANAF investighează modul de finanţare a campaniei electorale a candidatului la preşedinţie Călin Georgescu

Ministrul Finanţelor Publice, Tanczos Barna, a declarat, joi seară, că ANAF, alături de organele judiciare, investighează modul de finanţare a campaniei electorale a candidatului...
Ultima oră
Pe aceeași temă