Şeful Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) şi fost consilier al presedintelui UDMR, Csaba Asztalos, a declarat, în emisiunea „Dezbaterile Rl”, moderată de Sabina Fati, că în planul de regionalizare „din punct de vedere al egalităţii de şanse, într-un astfel de mega-judeţ, dacă suntem realişti, un maghiar nu va putea ocupa niciodată funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean, doar dintr-un simplu calcul„.
„Puterea cuvântului maghiarilor într-un astfel de judeţ scade, nu scade numărul maghiarilor, importanţa ponderii acestora scade într-un astfel de judeţ”, a mai spus şeful CNCD.
„În privinţa minorităţii maghiare suntem într-o situaţie atipică care necesită o măsură diferită faţă de alte regiuni sau majorităţi pentru ca aceasta este consecinţa istoriei”, a mai spus Asztalos, care adaugă că, în acest caz trebuie să se identifice o „soluţie specială care trebuie să răspundă nevoii de păstrare a identităţii minorităţii dar totodată trebuie să răspundă şi sentimentului de siguranţă a cetăţeanului român că comunitatea maghiară că nu doreşte să atenteze la caracterul unitar şi indivizibil al statului român”.
Totuşi, dacă se vor crea opt regiuni, în opinia lui Csaba Asztalos „minoritatea maghiară scapă din mână un instrument important pe care până acum l-a avut”.
Şeful CNCD a precizat că, şi la reorganizarea din 1965, în timpul lui Nicolae Ceauşescu, „divizarea regiunii Mureş a fost una nedreaptă” deoarece „cu acestă divizare s-au introdus anumite măsuri de asimilare a comunitării maghiare plus schimbarea ponderii maghiarilor în diferite municipii şi localităţi cu mutarea de populaţie dinspre est spre vest”.
„Nu putem nega faptul că, în perioada comunistă, statul român a avut o politică oficială de asimilare a comunităţii maghiare, de schimbarea ponderii, de scăderea puterii acestei comunităţi. Acest lucru, teroetic, s-a oprit în 1990, dar totuşi putem să identificăm elemente de asimilare şi după 1990. Acum, o astfel de reorganizare poate fi interpretată aşa„, a mai declarat Csaba Asztalos.