-1 C
București
luni, 18 noiembrie 2024
AcasăSpecialŢările în care femeile nu ar fi trebuit să se nască

Ţările în care femeile nu ar fi trebuit să se nască

Manifestările de violenţă îndreptate contra femeilor care ocupă poziţii oficiale, un sistem de sănătate deficit şi sărăcia face din Afghanistan cea mai periculoasă ţară pentru femei, potrivit unei cercetări globale publicate miercuri de Guardian. Pe următoarele locuri ale statelor în care nu este bine să te naşti ca femeie se numără Congo, Pakistan, India şi Somalia.

Poziţia Indiei în acest top a fost neaşteptată spun unii specialişti deoarece ţara se transformă rapid într-o super putere economică. Motivul pentru care India a fost inclusă în această clasificare a fost numărul mare de bebeluşi de gen feminim omorâţi şi a traficului de sex ce a atins cote alarmante în ţară. 

În timp ce unele ţării au fost suprinse de clasificarea realizată, ministrul Somaliei – Maryan Qasim a declarat că se aştepta ca ţara sa să fie prima pe listă, nu să ocupe a cincea poziţie.

Cercetarea a fost realizată de Fundaţia Thomson Reuters pentru a marca lansarea site-ului – TrustLaw Woman, ce îşi propune să ofere consultanţă juridică pentru femeile din întreaga lume.

Afghanistan, cel mai periculos loc pentru femei

Rata ridicată a mortalităţii maternale, accesul limitat la asistenţă medicală şi ” lipsa aproape totală a drepturilor economice” sunt principalele probleme identificate de studiu în cazul femeilor din Afghanistan.

„Un conflict continuu, atacuri NATO şi practicile culturale fac din Afghanistan un loc periculos pentru femei. Femeile care încearcă să vorbească sau să îşi asume anumite roluri publice care încearcă să depăşească stereotipurile de gen asupra a ceea ce este acceptabil pentru o femeie sunt deseori intimidate sau chiar ucise„, a spus Antonella Notari, şeful organizaţiei Women Change Makers, care susţine femeile antrepenor din întreaga lume.

Congo ocupă al doilea loc în acest top datorită nivelului mare de violenţe sexuale din această ţară. Un studiu recent realizat în America arată că mai mult de 400.000 de femei sunt răpite în această ţară în fiecare an, iar Organizaţia Naţiunilor Unite au catalogat ţara ca fiind „capitala violurilor” de pe glob.

„Activiştii pentru drepturile omului spun că poliţia şi soldaţii atacă femeile de toate vărstele, inclusiv fetiţe de numai trei ani, dar şi femei în vârstă. Ele sunt violate în grup şi uneori sunt împuşcate în vagin”, se arată în raport.

Pe următoarea poziţie se află Pakistan pentru că aici practicile religioase, culturale şi tribale sunt dăunătoare femeilor. ” Aceste practici includ atacuri cu acid, căsătorii forţate, pedepse şi răzbunări prin lapidare sau alte abuzuri fizice”, scriu specialiştii în raport.

De asemenea, un consultant medical pentru Alianţa Internaţională împotriva SIDA- Divya Bajpai a adăugat că în Pakistan se găseşte cea mai ridicată rată a mortalităţii în rândul femeilor în urma aşa numitelor crime de onoare şi a căsătoriilor timpurii. Potrivit comitetului pentru drepturile omului din Pakistan peste 1000 de femei şi fete mor anual în urma unor „crime de onoare”.

India se clasează pe locul al patrulea din topul celor mai periculoase ţări pentru femei din cauza nivelului ridicat al traficului de fiinţe umane. În India se estimează că existau trei milioane de prostituate în 2009, dintre care 40% erau copii.

„În ultimul secol aproape 50 de milioane de fete sunt clasificate ca fiind dispărute din cauza uciderii copiilor de gen feminin şi a feticidului”, potrivit ONU. Aceste practici se datorează dorinţei părinţilor de a avea copii de gen masculin.

Ultimul loc este ocupat de Somalia, un stat aflat în dezintegrare politică cu o rată a mortalităţii maternale ridicată. În Somalia există şi foarte multe cazuri de violuri, mutilarea organelor genitale ale femeilor şi un acces limitat a acestora  la educaţie şi la sistemul medical. „Cel mai periculos lucru pe care o femeie din Somalia îl poate face este să rămână însărcinată. Când o femeie rămâne însărcinată, rata ei de supravieţuire este de 50-50 pentru că nu există un sistem de ajutor medical prenatal. Nu există spitale, un sistem medical, nimic”, spune Maryan Qasim. Ea mai adaugă faptul că în Somalia violurile sunt ceva obişnuit şi au loc în fiecare zi, iar mutilarea organelor genitale este o practică la care sunt supuse toate fetele.

„Pericolele ascunse , ca de exemplu lipsa educaţiei şi accesul limitat la sistemul medical, sunt la fel de letale ca şi alte pericole fizice precum violurilor şi uciderile care apar în primele pagini ale ziarelor”, a declarat şeful Fundaţiei Thomson Reuters Monique Villa.

Villa susţine că în Afghanistan, o femeie din 11 moare în timpul naşterii, iar în primele cinci ţări din topul realizat de fundaţia sa drepturile fundamentale ale omului sunt negate femeilor.

Realizarea studiului s-a bazat pe răspunsurile a 200 de persoane printre care jurnaliştii, asistenţi medicali, iar fiecare ţară a fost clasificată în funcţie de şase factori de risc precum: accesul limitat la sistemul medical, practicile culturale şi religioase, violenţa sexuală sau traficul de fiinţe umane.

Cele mai citite

Mircea Geoană, sprijinit de Sir George Iacobescu în cursa pentru președinția României

Sir George Iacobescu este singurul român înnobilat de Regina Marii Britanii pentru contribuțiile sale excepționale în domeniul caritabil, comunitar și al serviciilor financiare Mircea Geoană,...

Rezidențiat: Un sistem medical care strigă după ajutor

În timp ce peste 10.000 de candidați au susținut examenul de rezidențiat, România se confruntă cu un paradox cutremurător: avem un număr mare de...
Ultima oră
Pe aceeași temă