Multe chinezoaice aleg să nască în Statele Unite, pentru ca fiii şi fiicele lor să fie cetăţeni americani, iar ei să poată primi, după ce copilul împlineşte 21 de ani, cartea verde. Totuşi, după ce se întorc acasă, părinţii află că lucrurile nu sunt deloc uşoare pentru un copil fără cetăţenie chineză, relatează publicaţia Economic Observer, potrivit Time Magazine.
Când Liu Li s-a îmbarcat pentru Statele Unite, era puţin aranjată. A încercat să-şi ţină geanta în faţa abdomenului umflat. Se străduia să pară calmă, la fel de calmă ca orice femeie bogată care pleacă în voiaj în Statele Unite. Era însărcinată în şase luni şi voia să nască un cetăţean american.
Liu Li ştia că partea cea mai uşoară era să treacă prin vămi, iar cel mai greu îi va fi să obţină o viză. Ca să obţină viza de turist pentru Statele Unite, a trebuit să îşi aleagă cu grijă hainele, să mascheze sarcina şi a simulat mult mersul şi interviurile. A învăţat pe de rost o grămadă de amănunte despre locurile pe care i-ar plăcea să le viziteze, ca să-l convingă pe ofiţerul de la ambasadă că nu era o altă chinezoaică care mergea la cumpărături în Statele Unite.
O naştere în SUA: 20.000 dolari
Naşterea în afara graniţelor naţionale nu este un privilegiu rezervat celor bogaţi sau celebrităţilor. O mulţime de părinţi chinezi din clasa de mijloc îşi doresc să le ofere această şansă copiilor lor.
„Investiţia este mai profitabilă decât dacă ai jefui o bancă”, le spun consultanţii femeilor ca Liu. Când copiii chinezi se nasc în Statele Unite, devin cetăţeni americani şi, când ei împlinesc 21 de ani, părinţii lor pot aplica pentru cartea verde şi emigra.
După ce îşi alege cu grijă una din cele mai reputate agenţii care se ocupă de femeile însărcinate, Liu Li face calculul: biletele de avion, banii pentru naştere, travaliu şi lăuzie- totul se ridică la 20.000 dolari. Pentru că cele mai multe companii aeriene refuză să transporte femei care au mai mult de 32 săptămâni de sarcină, Liu Li a hotărât să plece în America la şase luni şi să se interneze într-un centru chinezesc de naşteri, în California.
După ce a ajuns, Liu Li şi-a dat seama că zona era plină de astfel de centre, pentru chinezoaice ca ea. Totuşi, cele mai multe clinici nu au licenţă de funcţionare, iar, în aprilie, Liu a auzit că s-ar fi închis câteva în Los Angeles. Asta îi dă o stare de nervozitate.
Cetăţean american în China
Plecatul în Statele Unite nu este partea ce mai grea, ci întoarcerea în China, după cum a descoperit a altă mamă. Song Jingwen povesteşte cum, după ce s-a întors, a aflat că fiul ei nu poate fi înregistrat şi ca cetăţean chinez, deci nu se poate înscrie la şcoală în mod automat. Mama trebuie acum să plătească o serie de taxe, la fel cum va trebui să plătească pentru asigurarea lui de sănătate.
„Unii părinţi încearcă să le facă copiilor certificate de naştere false, care să arate că s-au născut în China. Apoi, însă, nu mai pot pleca cu copilul peste graniţe”. Acum, Song ezită: dacă îi face fiului ei un certificat fals, scapă de taxe, însă copilul pierde privilegiile cetăţeanului american.
În urmă cu câţiva ani, Zhao Yong a falsificat certificatul copilului său, înregistrându-l în Shanghai. „De câte ori vrem să mergem în State, trebuie să obţinem un permis special de la Hong Kong, abia apoi ne îmbracăm pentru America. Excursia e un plic complicată, dar altfel s-ar prinde de înşelătorie”, explică omul.
Legea chineză nu permite dubla cetăţenie. Potrivit ambasadei americane, odată ce copilul este reînregistrat cu acte chinezeşti, îşi pierde cetăţenia americană. Dar nu numai Statele Unite au o astfel de legislaţie. Un copil care se naşte în Hong Kong nu primeşte automat rezidenţă în oraş, decât dacă se întoarce în fiecare an sau o dată la doi ani, până împlineşte 18 ani, să primească o viză care atestă întoarcerea lui.
Potrivit celui de-al 14-lea amendament, orice om născut în Statele Unite devine, în mod automat, cetăţean american şi beneficiază de acces la învăţământul de stat, universităţi şi drept de vot. Totuşi, dacă respectivul nu lucrează sau nu plăteşte taxe în America după vârsta de 15 ani, are acces limitat la serviciile de sănătate.