Ministrul de Externe propune reconversia profesională a unora dintre poliţiştii disponibilizaţi şi angajarea lor în reţeaua consulară. Cheltuielile de personal ar trece astfel de la un minister la altul.
Poliţiştii care ar urma să fie transferaţi la consulatele României trebuie să aibă „o bogată experienţă de lucru cu publicul” şi să urmeze o pregătire consulară, a precizat ministrul de Externe, Teodor Baconschi, în timpul unei întâlniri cu membri ai comunităţii de români din Cairo. Oficialul nu a dat însă nici un detaliu despre numărul de posturi disponibile, despre costurile reconversiei sau despre activitatea pe care foştii poliţişti ar urma să o aibă propriu-zis în cadrul consulatelor.
„I-am comunicat ministrului de Interne printr-o scrisoare oficială această disponibilitate. Nu am stabilit încă proporţiile unui astfel de transfer şi reconversie profesională, dar cred că este o idee bună”, a spus ministrul. Ministrul nu a oferit explicaţii despre cum ar putea fi posibil un astfel de transfer, având în vedere că şi ministerul pe care îl conduce a fost nevoit, la începutul acestui an, să reducă din costuri şi să facă disponibilizări.
„Noi am operat restructurări de curând, deci nu putem reveni la starea precedentă, dar cred că multe dintre consulatele noastre, mai ales în ţările unde sunt comunităţi de români numeroase, sunt subîncadrate actualmente”, a precizat Baconschi.
Ministerul de Externe a trecut deja printr-o restructurare, la sfârşitul anului trecut: a dat afară 155 de persoane şi a mai renunţat la 300 de posturi neocupate, dar bugetate. În martie, Baconschi spunea că ar avea nevoie de încă 50 de angajaţi în serviciul consular şi în cel diplomatic.
MAI aşteaptă o propunere concretă
Ieri nu se ştia însă nimic la Biroul de Presă al MAI despre vreo scrioare primită de ministrul de Interne, Traian Igaş, de la Ministerul de Externe. Nimeni nu avea informaţii despre transferul la care făcuse referire Teodor Baconschi, asta poate şi pentru că ministrul era plecat la Sofia.
„În momentul în care vom primi un document oficial de la Ministerul de Externe, vom veni cu precizări”, a fost punctul de vedere oficial transmis ieri de Biroul de Presă al MAI.
Disponibilizările poliţiştilor au fost un subiect aprins şi ieri, când lideri ai sindicatelor oamenilor legii s-au întâlnit cu reprezentanţi ai ministerului.
Traian Igaş declara, pe 8 iunie, după audierea sa în Comisia de apărare din Camera Deputaţilor, că 10.000 de angajaţi din MAI vor fi disponibilizaţi în următoarele două luni, inclusiv o mare parte din aparatul central.
Lider sindical: „Am mai primit cereri”
Preşedintele Sindicatului „Pro Lex”, Vasile Lincu, a spus la finalul întâlnirii de la MAI, de ieri, că listele privind angajaţii ce vor fi disponibilizaţi sunt deja făcute şi că e vorba de 1.325 de posturi de poliţişti şi de 1.955 de la Poliţia de Frontieră. Restul ar fi din Aparatul Central al Ministerului.
Liderului de sindicat nu i se pare neverosimilă varianta oferită de ministrul de Externe şi spune că a primit astfel de oferte din mai multe părţi.
„Am mai primit cereri de la Penitenciar, de la Poliţia Animalelor, de la mai multe societăţi comerciale”, spune Lincu, potrivit căruia astfel de oferte sunt binevenite, dar ar trebuie făcute înainte de disponibilizări. Altfel, cei care sunt aleşi dintre cei daţi afară vor primi salarii mici şi vor fi victime ale unor prejudecăţi. „Asta mai ales după ce şeful IGPR a spus că sunt mulţi beţivi şi nenorociţi în rândul poliţiştilor şi ăia trebuie să plece. E clar că lumea va crede că disponibilizaţii sunt cei la care s-a referit”, spune Lincu.