4.3 C
București
miercuri, 4 decembrie 2024
AcasăSpecialCine este reşiţeanul care a inventat icoana-puzzle

Cine este reşiţeanul care a inventat icoana-puzzle

Pictorul iconar Niţu Roman a creat o icoană unică, ce îmbină tradiţiile artei bizantine cu pasiunea pentru puzzle.

Cinci metri lăţime şi doi metri înălţime – atât măsoară cel mai mare puzzle pe lemn din lume. Şi pentru că puzzle-ul este făcut în România, acesta reprezintă tocmai o icoană, element distinctiv pentru poporul român, „care s-a născut creştin”, după cum spune iconarul care a creat acest puzzle.

Renumit prin lucrări originale

Un pictor bănăţean care a împodobit cu roadele artei sale mai multe biserici şi mănăstiri, a devenit renumit deja pentru lucrările extrem de originale care-i aparţin. Pe lângă zecile de biserici din Banat şi din alte regiuni din ţară pictate de Niţu Roman, icoanele cu înălţime de peste un metru sau cel mai mare triptic din lume, sfinţit în Peştera Sfântului Andrei, acolo unde tradiţia spune că şi-ar fi căutat adăpost apostolul Domnului Isus Christos care a ajuns în Sciţia Mică, Dobrogea de azi, sunt lucrări care l-au consacrat pe tânărul Niţu Roman drept unul dintre cei mai interesanţi autori de artă bisericească din ţară. Aşa că ultima sa creaţie se înscrie exact pe acelaşi fir. El a creat cea mai mare icoană-puzzle din lume.

O muncă de patru luni

Patru luni de zile i-a luat pictorului să decupeze, să şlefuiască şi să picteze cele 258 de piese ale ineditului puzzle. Mai mult de şapte zile, artistul Niţu Roman a tăiat şi şlefuit fiecare piesă în parte, astfel ca puzzle-ul să se încheie perfect. Mai trebuie spus că toate cele 258 de piese provin dintr-o singură bucată de lemn, ceea ce sporeşte caracterul de unicitate al acestei opere de artă.

Lucrarea este o reproducere a icoanei „Cina cea de Taină”, cel mai cunoscut al doilea tablou în întreaga lume, pictat de Leonardo da Vinci. Spre deosebire de tabloul artistului renascentist, Niţu Roman a realizat creaţia sa în tehnica ulei. Lucrarea în stil neobizantin este poleită în foiţă de aur. Pe lângă rolul decorativ, foiţa are şi rol protector.

40 de metri pătraţi de aur

Pictorul Niţu Roman a folosit aproape 40 de metri pătraţi de foiţă de aur aplicată în strat dublu. „Luând în calcul şi restul materialelor, fără a mai socoti şi munca, ajungem la valoarea icoanei şi înţelegem de ce pictorul a fost nevoit să se împrumute cu bani ca să o poată realiza”, spun prietenii pictorului, care îi urează lui Niţu Roman să primească omologarea în Cartea Recordurilor.

Graba cea mare a pictorului a fost ca tocmai în ziua de Rusalii să fie arătată prietenilor şi vecinilor săi, care au urmărit lucrarea de la început şi care mărturisesc că nu prea l-au crezut pe pictor când le-a spus ce doreşte să facă.

Originalitatea puzzle este sporită şi de faptul că este asamblat pe verticală, nu pe orizontală, ca majoritatea puzzle-urilor. Niţu Roman este în culmea fericirii că şi-a văzut visul cu ochii şi, pentru că au apărut deja oameni interesaţi să cumpere unicatul, pictorul spune că s-a ataşat atât de mult de lucrare că ar vinde-o numai pentru a face una şi mai mare.

Artă de mari dimensiuni

Dacă Niţu Roman a creat cea mai mare icoană de tip puzzle pe lemn, la Cluj, el are o concurenţă puternică. Este vorba de cea mai mare icoană pe sticlă din lume, un triptic pictat de artistul Tudor Scripor, care se află în biserica greco-catolică din cartierul Mănăştur. Tudor Scripor predă artă bizantină la Colegiul Beato Angelico din Milano, precum şi la University of Arizona din Statele Unite ale Americii.

Cele mai citite

Românii, cuceriți de magia edițiilor limitate: 7 din 10 aleg produse tematice de Crăciun

Studiul arată că peste 60% dintre români percep brandurile care lansează ediții tematice de Sărbători, ca fiind mai atrăgătoare Produsele în ediție limitată, lansate cu...

Titluri de stat Fidelis la final de an: dobânzi avantajoase și facilități pentru donatorii de sânge

Programul aduce dobânzi atractive: 7,45% pentru titlurile cu scadență la un an și 7,9% pentru cele cu scadență la trei ani. Românii pot subscrie la...

China interzice livrarea către SUA a unor materiale sau minerale folosite pentru fabricarea procesoarelor

China interzice livrarea către SUA a unor minerale sau materiale utilizate în fabricarea procesoarelor, într-o decizie care oglindeşte politica americană de control a exporturilor,...
Ultima oră
Pe aceeași temă