3 C
București
vineri, 10 ianuarie 2025
AcasăSpecialMii de sirieni se refugiază în Turcia, în cautarea unui loc sigur...

Mii de sirieni se refugiază în Turcia, în cautarea unui loc sigur împotriva „brutalităţii”

Sirienii s-au înghesuit şi luni la graniţa cu Turcia, considerând că au găsit un sanctuar în taberele de refugiaţi înconjurate de sârmă ghimpată şi povestind lucruri înfiorătoare despre viaţa de acasă unde represiunea violentă a celor care nu sunt de acord cu regimul Assad a alimentat o revoltă populară, scrie Huffington Post.

Premierul turc Erdogan a acuzat regimul preşedintelui sirian Bahar al-Assad de „brutalitate”, dar a precizat că îl va ajuta pe liderul sirian să rezolve criza. Mulţi dintre cei 7.000 de refugiaţi în Turcia spun că se aşteaptă ca guvernul lor să recurgă la mai multă violenţă şi durere.

Refugiaţii au trecut în număr mare graniţa pentru a fugi de represiunea de duminică când forţele de elită ajutate de elictopere şi tancuri au intrat în Jisr al-Shughour, un oraş din nord care a scăpat de sub controlul guvernului timp de o săptămână. Trupele conduse de fratele lui Assad au recâştigat controlul duminică, iar locuitorii au fugit pentru a-şi salva vieţile.

Jurnaliştii de la Huffington Post au stat de vorbă cu doi sirieni care se află în oraşul Guvecci. „Sunt 7.000 de persoane peste graniţe, din ce în ce mai multe femei şi copii vin către sârmele ghimpate”, a spus Abu Ali care a plecat din Jisr al-Shughour. „Jisr e terminat, este complet ras”, a mai spus el.

Turcia şi Siria aproape că au ajuns la un război la un moment dat, dar în utilimii ani cele două state au avut relaţii bune, ridicând vizele pentru cetăţenii lor şi promovând legăturile de afaceri.

Turcia şi Siria au în comun o graniţă de 850 de kilometric care include şi câteva provincii siriene, scriu jurnaliştii americani. Refugiaţii şi familiile de pe ambele maluri par să treacă nestingheriţi în satul Guvecci.

Refugiaţii sirieni au organizat, luni, rugăciuni în aer liber în spatele gardurilor de sârmă ale taberei de refugiaţi Boynuyogun din Turcia. Într-o altă tabără de refugiaţi, în oraşul Altinozu, familiile refugiaţilor au făcut semnul victoriei poliţiştilor care le păzeau complexul.

Autorităţile turce au blocat accesul presei în interiorul taberelor de refugiaţi. Turcia încearcă să limiteze publicitatea crizei chiar dacă premierul Recep Tayyip Erdogan, al cărui partid a câştigat alegerile legislative, a spus că va vorbi cu Assad în curând.

Cele mai citite

Tanczos Barna: ANAF investighează modul de finanţare a campaniei electorale a candidatului la preşedinţie Călin Georgescu

Ministrul Finanţelor Publice, Tanczos Barna, a declarat, joi seară, că ANAF, alături de organele judiciare, investighează modul de finanţare a campaniei electorale a candidatului...

Zelenski vrea trupe occidentale în Ucraina pentru „forţarea Rusiei la pace”

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a estimat joi că o eventuală desfăşurare de trupe occidentale în Ucraina ar ajuta la "forţarea Rusiei la pace" şi...

Partidul bulgar „Renașterea” cere alipirea Macedoniei și sudului Basarabiei la Bulgaria

Partidul extremist „Renașterea”, din Bulgaria, a scris joi, pe pagina de Facebook, un comentariu referitor la revendicări teritoriale. Pornind de la declarațiile recente ale...
Ultima oră
Pe aceeași temă