-1 C
București
luni, 18 noiembrie 2024
AcasăSportEmil Boc: Năstase nu a putut să reorganizeze România din cauza baronilor...

Emil Boc: Năstase nu a putut să reorganizeze România din cauza baronilor locali. România aderă în toamnă la spaţiul Schengen

Premierul Emil Boc a declarat că reorganizarea teritorială  nu este făcută pentru nici un partid politic din această ţară, ci pentru a moderniza şi reforma România.

„Este ca şi când ai avea un motor nou, al UE, amplasat într-o maşină veche. Nu poate să funcţioneze Această reformă nu are nici o conotaţie politicianistă, nu este vorba de a urmări un avantaj politic”, a declarat Boc.

Avantajele reorganizării administrative a ţării

Premierul a subliniat avantajele reorganizării teritoriale. „Cetăţeanul nu mai face un pas în plus pentru a obţine documentele de care are nevoie, se simplifică birocraţia din acest moment”, a declarat Emil Boc. 

În opinia premierului alte avantaje sunt şi ajustarea costurilor statului, care pot fi reduse pentru ca statul să funcţioneze mai bine. De asemenea, alte argumente invocate de Boc sunt destructurarea unor grupuri influente şi o mai bună absorbţie a fondurilor europene.

„A încercat şi Adrian Năstase să facă asta, dar nu a putut pentru că au venit baronii locali şi au spus: Stop Joc! Nu au reuşit pentru că reorganizarea teritorială înseamană distrugerea unor structuri încetăţenite de 40 de ani. Asta e diferenţa dintre noi şi PSD”, a spus Boc.

Premierul spune că dacă ţara ar fi împărţită în judeţe mai mari, fiecare regiune ar putea atrage fonduri europene de 3 miliarde de euro. „Ceea ce facem acum înseamnă foarte multe pentru modernizarea României, pentru a aduce decizia acolo unde este nevoie de ea, mai aproape de cetăţean. Nu UE ne cere să ne schimbăm structura, este exact invers, dacă nu facem asta nu vom avea capacitatea de a atrage fonduri europene. Dacă vom avea judeţe mai mari, ele pot să acceseze direct fondurile europene fără ca actele să mai treacă pe la Bucureşti”, susţine Boc.

Reorganizarea nu presupune schimbarea actelor aflate în exerciţiu, ele rămân valabile până vor expira, explică Boc. ” Este momentul final pentru a sfârşi procesul de descentralizare. Cel care emite actele vor fi cât mai aproape de cetăţean. În urma reorganizării vor circula hârtiile, actele şi nu oamenii”, afirmă Boc.

„Nu vor mai fi 41 de prefecturi, vor fi doar 8, calculul pe care l-am făcut este net favorabil în sensul reducerii costurilor statului„, spune Boc.

Discuţiile cu celelalte partide şi proiectul opoziţiei

Întrebat despre relaţia cu UDMR în problema reorganizării, premierul a declarat că „discuţii există, însă nu există voinţă politică.” El crede că politicienii trebuie să se gândească la binele ţării şi a cetăţeanului, nu la interesul partidului.

„Discuţiile cu partenerii noştri din coaliţie continuă, purtăm discuţii cu toate partidele pentru a le arăta toate faţetele acestei reorganizări. Trebuie să trecem de bariera politică care împiedică realizarea ei. Vom găsi soluţii, aşa cum am făcut cu legea salarizării şi altele.  Toate alternativele pentru promovarea legii ne sunt la îndemână”, a declarat Boc care nu a respins ideea asumării răspunderii Guvernului pentru aprobarea legii.

„Punctul de vedere al PDL-ului este că acestă formă de reorganizare răspunde intereselor ţării, chiar dacă nu răspunde intereselor politicienilor. Noi lucrăm şi pentru faza a doua, adică modificarea legii administraţiei locale”, susţine premierul. El spune că în acestă săptămână vor continua discuţiile, astfel încât să se poate ajunge la o concluzie. 

Despre proiectul opoziţiei, Boc spune că este un proiect care  sublinează „tehnica amânării„, pentru că ei nu vor să se realizeze acest lucru datorită „baronilor locali care au bătut cu pumnul în masă şi au spus că nu vor să îşi piardă câştigurile şi lefele”.

„Am văzut proiectul alianţei socialiste, poziţiile sunt total diferite, Ce propune opoziţia este amânarea, cea mai bună politică a lor, să se revizuiască Constituţia, apoi să se mai facă încă o structură peste judeţe cu  mai multe ştampile- o sursă în plus de corupţie„, a declarat Boc.

Întrebat despre speculaţiile privind căderea Guvernului, Emil Boc spune că nu ai ce căuta în politică dacă nu eşti dispus să îţi asumi nişte riscuri. El susţine că măsurile drastice impuse în aceşti doi ani de criză au fost luate pentru binele ţării, iar acum reformele îşi arată efectele favorabile. „Am trecut prin 13 asumări de răspundere a Guvernului. Întotdeauna am găsit soluţii, şi iată  România îşi revine. În politică există şi un risc, nu se pot face reforme fără a-ţi asuma anumite riscuri”, spune Boc.

Revizuirea Constituţiei şi integrarea în Schengen

Despre revizuirea Constituţiei, Boc  spune va duce la o abordare directă a subiectului corupţiei despre care toţi politicienii şi cetăţenii se plâng. „Preşedintele are deja proiectul de revizuire la CCR. şi el va ajunge în Parlament în curând după care urmează dezbaterea. Crin Antonescu spune că nu recunoaşte referendumul din 2009”, spune premierul.

Premierul spune că România şi-a îndeplinit toate condiţiile de aderare în Schengen şi este optimist că răspunsul din toamnă va fi unul favorabil.  „Decizia din toamnă ne va permite integrarea în Schengen, chiar şi treptată. Sunt optimist de aderarea României şi a Bulgariei în toamnă,  dacă nu vom face greşeli.  Cerem UE să nu fim discrimnaţi în comparaţie cu cei care au intrat deja în Schengen”, a declarat Boc.

Despre declaraţia lui Traian Băsescu ca unii miniştrii nu vor mai face parte din Guvern până la sfârşitul lunii,  Boc a spus că „evaluările se fac în permanenţă şi deciziile se iau şi se comunică imediat după aceea”.

Ideea de bază a reorganizării teritoriale emisă de Boc este de a avea „mai puţini funcţionăraşi în birouri şi mai mulţi oamenii pe stradă care să asigure securitatea cetăţenilor„.

 

În această seară, premierul Emil Boc a fost invitatul unei Ediţii speciale, transmise în direct la TVR 1 şi TVR INFO, de la ora 21.00.

Emisiunea, cu o durată de 60 de minute, este moderată de Ramona Avramescu şi are ca temă principală reorganizarea administrativă a României. Alte subiecte de actualitate vor fi, de asemenea, abordate în aceeaşi dezbatere.

De la ora 22.10, TVR INFO continuă discuţiile pe tema modificării administrative a ţării la Foc încrucişat, cu Ioana Lupea şi Mircea Marian. Cei doi jurnalişti îl au ca invitat pe vicepreşedintele PDL, Sorin Frunzăverde.

Rămâneţi pe romanialibera.ro pentru a citi, în timp real, declaraţiile premierului.

Cele mai citite

Mircea Geoană, sprijinit de Sir George Iacobescu în cursa pentru președinția României

Sir George Iacobescu este singurul român înnobilat de Regina Marii Britanii pentru contribuțiile sale excepționale în domeniul caritabil, comunitar și al serviciilor financiare Mircea Geoană,...

Rezidențiat: Un sistem medical care strigă după ajutor

În timp ce peste 10.000 de candidați au susținut examenul de rezidențiat, România se confruntă cu un paradox cutremurător: avem un număr mare de...
Ultima oră
Pe aceeași temă