Lucian Duţă, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, a declarat că reforma în sănătate ar trebui să însemne o stabilire a unui echilibru întrre stat si beneficiarii sistemului.
În ultimii ani,pacienţii şi medicii sunt din ce în ce mai nemulţumiţi, ceea ce înseamnă că reforma ori a eşuat, ori nu a început încă.
Nestandardizarea actului medical nu lasă nici o şansă refortmării sistemului. „Suntem singura ţară în care piaţa farmaceutică nu este bugetată. Modul în care se consumă medicamente în România nu este controlat”, a arătat preşedintele CNAS.
Lucian Duţă a mai arătat că la noi în ţară există tendinţa de a sufoca furnizorii de servicii. Şeful CNAS a arătat că ar trebui regelementată piaţa farmaceutică, însă nu se face „din cauza lipsei de curaj politic”.
În ceea ce priveşte relaţia cu piaţa privată, Lucian Duţă a precizat că „este dreptul pacientului să se trateze acolo unde doreşte, iar Casa trebuie să finanţeze serviciile medicale”.
Măsurile pe care le-a luat în ultimul an şi jumătate (de cât timp ocupă funcţia de preşedinte)sunt:
-preţul de referenţiere la medicamente. „Ne-am atins obiectivul de a stimula consumul de medicamente generice şi de aproteja medicamentele originale”.
-informatizarea sistemului de sănătate: SUI a deschis uşile pentru a putea face un dosar electronic şi un card electronic;
„Cardul de sănătate este principalul instrument prin care statul va controla sistemul şi va împiedica fraudele din sistem”, a punctat Lucian Duţă.