17.1 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăSpecialRusia susţine că poate penetra scutul antirachetă

Rusia susţine că poate penetra scutul antirachetă

Rusia are capacitatea de a dezvolta un sistem ce poate penetra orice apărare antirachetă a NATO, a declarat marţi trimisul special al Moscovei la NATO, Dmitri Rogozin, informează Mediafax.

„Orice încercare a celor din NATO care visează să neutralizeze potenţialul nostru strategic va fi zadarnică”, a declarat Rogozin într-un interviu acordat postului de televiziune Rossiia-24. „Avem o capacitate suficientă pentru a crea atât mijloace defensive, cât şi ofensive pentru a contracara orice ameninţare cu rachetă şi pentru a penetra orice apărare antirachetă”, a adăugat el.

Rogozin a făcut aceste declaraţii cu o zi înainte de Consiliul NATO-Rusia, unde se va discuta despre parteneriatul dintre Rusia şi Alianţa Nord-Atlantică, inclusiv despre propunerea de construire a unuia sau a două scuturi antirachetă care să protejeze Europa de atacuri.

Diplomatul a reiterat că disuasiunea nucleară a fost singurul garant al suveranităţii Rusiei, iar Moscova nu va permite niciodată să fie sub ameninţare.

Rogozin a afirmat că răspunsul Rusiei la orice ameninţare va fi „cuprinzător”, fără să se extindă însă.

El şi-a exprimat speranţa că Rusia şi NATO vor depăşi controversa actuală privind apărarea antirachetă cu destulă „bunăvoinţă”.

Totuşi, poziţia curentă a NATO nu este constructivă şi Alianţa nu pare să vrea să se ajungă la un compromis, a afirmat Rogozin.

NATO insistă că ar trebui să existe două sisteme independente care să facă schimb de informaţii, în timp ce Rusia preferă un sistem în care responsabilitatea şi implicarea să fie împărţite.

Rogozin a adăugat că ţara sa este îngrijorată de faptul că NATO amplasează elemente ale scutului său antirachetă la graniţele Rusiei şi de lipsa unor garanţii că navele de război ale Statelor Unite nu vor fi mobilizate în apele nordice din apropierea graniţei ruse în cadrul iniţiativei în patru etape privind scutul european antirachetă până în 2020.

„Lupta lor şi sistemul de informaţii de susţinere (radare şi centre de control) ar trebui mutate departe de graniţele noastre”, a afirmat el.

Cele mai citite

Ședință CSAT: România va sprijini Republica Moldova pentru a face față noilor provocări ale Rusiei

Joi, 19 septembrie 2024, a avut loc, la Palatul Cotroceni, ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării, condusă de Președintele României, Klaus Iohannis. O primă...

Aproximativ 6.000 de incidente de securitate zilnice la domeniile „.ro”. Digitalizarea și AI, esențiale pentru viitor

Aproximativ 6.000 de incidente de securitate cibernetică au loc zilnic la domeniile ".ro", a anunțat miercuri Victor Vevera, directorul general al Institutului Național de...

Scăderea cotațiilor la grâu persistă, în ciuda reducerii dobânzii de către Fed și a cererii slabe din Europa

Cotațiile la grâu au înregistrat o scădere recentă, influențată de cererea slabă din Europa și de condițiile meteo favorabile în SUA, care au eclipsat...
Ultima oră
Pe aceeași temă