-4 C
București
luni, 13 ianuarie 2025
AcasăSpecialCe păţeşti dacă Ministerul Sănătăţii îţi greşeşte un act

Ce păţeşti dacă Ministerul Sănătăţii îţi greşeşte un act

Condiţiile mizere din spitale, lipsa aparaturii performante şi salariile obscure sunt principalele motive pentru care medicii tineri aleg să părăsească România şi să lucreze în străinătate. Şi de parcă toate astea n-ar fi de ajuns, medicii mai au de îndurat şi alte umilinţe până să treacă graniţa. Printre acestea se numără statul la cozi pentru a obţine certificatul de conformitate, act prin care li se echivalează studiile şi care le permite să lucreze în spitale din UE.

Un an de trimis CV-uri şi scrisori de intenţie

Simona Grămadă, medic specialist în reumatologie, povesteşte prin ce calvar a trecut până când a primit certificatul de conformitate pentru echivalarea studiilor şi cum era să îşi piardă slujba din străninătate, din cauza unui act scris greşit de funcţionarii MS.

În urmă cu un an, Simona decide împreună cu viitorul ei soţ să emigreze şi timp de un an îşi caută o slujbă în străinătate. Se hotărăsc să ocolească firmele de recurtare, şi să găsească un loc de muncă prin forţele proprii, trimiţând scrisori de intenţie şi CV-uri direct către instituţii din străinătate. Cum posturile de medic specialist sunt extrem de căutate în ţările UE, Simona este prima care găseşte de lucru, la un spital din Franţa.

Odată acceptată, tânăra începe demersurile pentru obţinerea certificatului de conformitate pentru echivalarea studiilor în spaţiul UE. După patru luni de aşteptare şi trei ore de stat la coadă într-unul din sediile MS, tânăra doctoriţă obţine mult dorita hârtie, dar nu observă că certificatul conţine greşeli şi trimite în grabă actele către spitalul din Franţa. „De două ori în acelaşi text au scris că sunt medic reumatolog, ca la sfârşit să apară că, de fapt, am specialitatea de anestezist”, povesteşte acum Simona. Eroarea este sesizată abia la Colegiul Medicilor din Franţa.

Intervenţii de la spitalul din Franţa

Sorin, de profesie jurnalist, decide să îşi păstreze slujba din România până când Simona va căpăta siguranţă la spitalul din Franţa, dar îşi ia un concediu prelungit ca să o ajute să se stabilească acolo.
„Am început să sunăm în disperare la Ministerul Sănătăţii pe aproape toate numerele publice afişate pe site, dar nu răspundea nimeni. Într-o zi un funcţionar ridică receptorul, iar Simona îi explică situaţia şi îl roagă să trimită certificatul pe email, scanat, cu corectura făcută. O refuză şi, în ciuda faptului că este de corectat un singur cuvânt, funcţionarul îi sugerează să se întoarcă în ţară şi să îşi resolve problema”, povesteşte Sorin.

Situaţia tânărului cuplu devine îngrijorătoare. Simona riscă să piardă slujba, iar economiile cu care veniseră din România se împuţinează. Directorul spitalului din Franţa trimite şi el un email la Ministerul Sănătăţii din România în care îi roagă să elibereze certificatul în cauză, însă nici el nu are prea mult succes. De fapt, nu primeşte niciun răspuns. După o lună de aşteptare situaţia se rezolvă printr-un prieten din Bucureşti care depune la registratură un act prin care cere corectarea greşelii. „Dar pentru asta a trebuit să îi facem procură, act care ne-am mai costat 100 de euro”, se revoltă Sorin.

Ministerul Sănătăţii: „Suntem oameni, nu roboţi!”

Întrebaţi fiind despre situaţia în cauză, funcţionarii MS au sugerat că vina îi aparţine doctoriţei fiindcă nu s-a uitat atent pe hârtie. „Se fac mii de astfel de certificate, este normal să mai existe şi greşeli, că oamenii nu sunt roboţi. Responsabilitatea medicilor este să îşi verifice astfel de hârtii după ce le primesc”, ne-a răspuns Oana Grigore, director de comunciare la Ministerul Sănătăţii.
Cei doi tineri au răsuflat uşuraţi că situaţia s-a rezolvat însă au rămas cu un gust amar după toate întâmplările prin care au fost nevoiţi să treacă. „Tot «clientul» e de vină se pare. Sunt câteva mii de certificate elberate din 2007 încoace, nu se fac mii de certificate pe zi”, se revoltă Sorin.

DEZORGANIZARE

Două drumuri pentru o hârtie

Nu doar Simona este nemulţumită de modul în care sunt elberate certificatele de conformitate pentru medici. În fiecare joi, între 12 şi 16.00, la sediul MS din strada George Vraca nr. 9, pot fi văzuţi stând la coadă medici tineri care sunt ţinuţi în picioare câte 20 de minute pentru a obţine preţiosul certificat. Trei funcţionare se ocupă de eliberarea acestor hârtii, dar o fac cu o lentoare greu de explicat. Apoi, medicii mai trebuie să facă încă un drum la un alt sediu al MS, unde li se mai pune o ştampliă. Aici aşteaptă din nou minimum 20 de minute. Alte nereguli care pot fi sesizate cu ochiul liber ţin de programul de lucru. Orele şi zilele de lucru afişate pe site-ul MS nu corespund cu cele de pe uşa funcţionarilor. Deşi pe site scrie că certificatele se elibereazâ şi marţea şi joia, în realitate este program numai joi, între 12 şi 16.00. Mai mult, nu se dau numere de ordine şi nici nu se fac programări, aşa cum ar fi civilizat. De scaune pe care medicii să poată lua loc nici nu poate fi vorba în sediul din Vraca, în care mişună şobolanii, iar hârtia de xeorx vine cu ţârâita, după cum ţipă pe holuri aceiaşi funcţionari ai MS.

Estimări

3.000 de medici vor părăsi România în 2011

Ultimele statistici ale MS arată că peste o mie de medici au plecat din România în primle luni ale lui 2011. Dintre aceştia, 30% sunt medici de familie. „Ne pleacă 260 de medici în fiecare lună. La nivelul întregului an estimăm că 3.000 de medici vor pleca din sistemul românesc de sănătate”, a declarat Vorel Rădulescu, secretar general al Colegiului Medicilor din România

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă