7 C
București
joi, 9 ianuarie 2025
AcasăSpecialPavel Năstase și Șerban Valeca s-au „dinamitat“ în numele partidului: Miniștrii-kamikaze...

Pavel Năstase și Șerban Valeca s-au „dinamitat“ în numele partidului: Miniștrii-kamikaze de la Educație și Cercetare

Pavel Năstase și Șerban Valeca ar fi fost lăsați să își demonstreze în continuare incompetența dacă nu ar fi fost sincopa numită Sorin Grindeanu. PSD – care, în aceste zile, ne arată că cei doi miniștri au ratat toate obiectivele – i-a protejat, timp de șase luni, cerându-le să acționeze în interesul partidului.

Defectarea lui Grindea-nu a obligat PSD să facă o analiză a activității miniștrilor. Deși nu s-au plâns niciodată de activitatea ministerelor care se ocupă de cercetare și educație, titularii celor două posturi au ieșit extrem de șifonați din analiza internă. Puține realizări ale lui Pavel Năstase sau ale lui Șerban Valeca (trei la număr) sunt corecții aduse unor măsuri luate de guvernele anterioare.

Năstase, ministrul „îndepliniri 3,5%“

Potrivit analizei PSD, ministrul Educației, Pavel Năstase, are o singură realizare, opt măsuri realizate parțial și 19 măsuri neîndeplinite. Ceea ce arată că Pavel Năstase a îndeplinit fix 3,5% din măsurile pe care partidul i le-a impus până la 1 iunie. Cu acest procentaj, Năstase nu lua  bacalaureatul, nu ar fi intrat la liceu și ar fi fost respins la un eventual examen pentru titulatura de profesor. Pavel Năstase a fost rector la Academia de Studii Economice.

PSD a fost obligat să îl facă de râs pe Năstase (de data asta pe bune) doar pentru a arăta, prin ricoșeu, ce slab a fost șeful său pe linie guvernamentală, premierul Grindeanu. În absența chestiunii Grindeanu, Pavel Năstase ar fi continuat să fie un bun ministru al Educației, deși nu a îndeplinit 68% din programul PSD, iar 28,5% din măsuri au fost parțial implementate (ca și cum în Educație poți jongla cu jumătăți de măsură).

Confortul școlilor prăbușite

Singura realizare a lui Năstase este una periferică – „înființarea Registrului național al mentorilor antreprenori”. PSD spune că Năstase a îndeplinit parțial măsura prin care sunt asigurate „condițiile de confort, siguranță și securitate pentru copii din toate școlile”. Luna aceasta, o școală și o grădiniță s-au prăbușit. Cât despre confort, sunt relevante următoarele informații: la Galați, 15% din școli au început cursurile fără autorizație sanitară, la Constanța – 22%, în 33 de şcoli şi 51 de grădiniţe din Argeș au fost găsite deficiențe. Parțial, a îndeplinit “regândirea modului de avansare în carieră a cadrelor didactice”, deși nu s-a auzit decât de creșterea salariilor pentru toți profesorii. Tot parțial, ministrul Năstase ar fi “înnoit și manualele”, deși abia au fost demarate licitațiile, iar întregul proces ar putea să se încheie spre 2030.

N-a scăzut șomajul în rândul tinerilor

Ministrului Educației i se impută 18 nerealizări. Unele nu se puteau întâmpla în șase luni de mandat, fiind probeme care țin de structura întregii societăți. Dar partidul trebuia să arate un ministru al Educației cât mai incapabil pentru ca, prin transfer, și premierul Grindeanu să poată fi atacat ca fiind foarte slab.

De exemplu, „Conectarea tuturor școlilor prin internet de mare viteză” – o utopie. În apărarea sa, ministrul Educației a anunțat, în martie, că toate școlile sunt conectate la punct fix. Altfel zis, în școală, cineva – să spunem secretara – este conectat la internet. I se impută „sprijinirea elevilor români din străinătate pentru reintegrarea facilă la întoarcerea în țară”. Cum să întorci, în numai șase luni, o tendință care ține de peste două decenii și care arată că tinerii migrează în masă în Occident? Iar „Scăderea șomajului în rândul tinerilor” nu se poate realiza decât prin modificarea structurii învățământului.

Umilit de propriul partid

RL a arătat, în exclusivitate, că Bucureștiul produce doar 40 de sudori pe an. Asta nu i se poate imputa direct lui Năstase, care a început mandatul de ministru în plin an școlar. I se mai reproșează că nu există programe de încurajare a celor care nu au luat bacalaureatul, deși pe ministrul Educației nu l-a prins bacalaureatul în funcție. Imputându-i asemenea aberații, Pavel Năstase a fost umilit de partid.

Dar, da, ministrul nu a încurajat programe de dezvoltare a copiilor, nu a modificat materiile, nici nu a stat de vorbă cu mediul economic. I se repro-șează și că nu a modificat Legea Educației pe care Năstase a anunțat-o, totuși, pentru octombrie 2018.

Fericirea de a înființa un minister

Ministrul Cercetării, Șerban Valeca, nu a avut prea multe sarcini trasate de partid: șase măsuri, din care a realizat două (33%). Una dintre realizări o reprezintă chiar înființarea ministerului. RL însă a scris că, vreme îndelungată, ministerul a funcționat cu doi oameni: ministrul Valeca și un secretar general.

Ca realizare este menționată reorganizarea unor instituții capitale pentru știința și cercetarea românească. Acest lucru s-a făcut noaptea, ca hoții. În aceeași zi în care a fost publicată Ordonanța de Urgență 13 care a scos oamenii în stradă, Valeca a destituit toți membrii din patru instituții care stabilesc standardele academice și care veghează la respectarea lor.

Într-un moment în care în Occident activează sute de mii de cercetători, lui Valeca i se reproșează că nu a organizat “expoziții științifice intitulate – «Conceput în România»” și că “nu sprijină inovațiile și invențiile românești”.

Un singur aspect i se impută ministrului Educației, Pavel Năstase: nu a aplicat “măsuri pentru studenții cu performanțe deosebite”. Această prevedere a fost implementată de ministrul Cercetării, Șerban Valeca, cel care a oferit olimpicilor burse pe perioada studenției dacă rămân să studieze în România.  

REALIZARE. Năstase  a decapitat  Consiliul  antiplagiate

Pavel Năstase are realizări nemenționate care în raport. Pentru că au fost făcute în numele partidului. Cea mai importantă, despre care RL a scris pe larg și în exclusivitate, a fost decapitarea CNATDCU, organismul care a dat verdicte de plagiat unor membri ai PSD sau aliați ai acestora: Victor Ponta, Gabriel Oprea, Neculai Onțanu, Robert Negoiță, Florentin Pandele. Săptămâna trecută, prședintele CNATDCU, academicianul Marius Andruh, a fost forțat să demisioneze după ce Pavel Năstase a modificat, peste noapte, componența Consiliului de testare a titlurilor și diplomelor. Năstase a numit nu mai puțin de 140 de noi membri.

La rândul său, Valeca i-a înlăturat pe oamenii de știință români care activează în Occident din instituțiile care reglementează cercetarea și a înlăturat evaluatorii externi.

Cele mai citite

Kurzii din Siria s-au înțeles cu noua putere de la Damasc pentru a menține unitatea țării

Liderul forțelor kurde siriene care au stabilit o administrație autonomă în nord-estul țării a declarat miercuri pentru AFP că a convenit cu noua putere...

Cultura și istoria Malaeziei: cele mai importante situri istorice și tradiții locale

Malaezia este o destinație care te poartă printr-o călătorie fascinantă în timp, un loc unde trecutul se întâlnește cu prezentul într-o armonie uimitoare....

Incendiile devastatoare din California au fost favorizate de vânturile puternice, lipsa precipitațiilor și „setea atmosferică”

Mai mulți factori majori au favorizat la incendiile de vegetație care fac ravagii, de marți, în sudul Californiei, transmite CNN, care citează opiniile mai...
Ultima oră
Pe aceeași temă