14.6 C
București
vineri, 10 ianuarie 2025
AcasăSpecialLegea anticorupţie nu-l lasă pe Iordănescu la "naţională"

Legea anticorupţie nu-l lasă pe Iordănescu la „naţională”

Federaţia Română de Fotbal încearcă în aceste zile să-i convingă pe Gheorghe Hagi şi Anghel Iordănescu să preia echipa naţională, Hagi în calitate de selecţioner pentru prima reprezentativă, iar Iordănescu în funcţia de director tehnic pentru toate loturile naţionale.

Preşedintele FRF Mircea Sandu anunţă că este vorba despre un proiect de viitor şi le dă celor doi antrenori timp de gândire până pe 13 iunie. Este posibil însă ca înţelegerea să fie parafată mai devreme.

Totuşi, există o piedică în calea aducerii tandemului Hagi – Iordănescu la „naţională”: legea incompatibilităţii. Iordănescu este senator în Parlamentul României, iar acest statut îi interzice să se angajeze şi să fie plătit într-un rol oficial în cadrul FRF.

Iordănescu ar vrea „şi una, şi alta”

„L-am anunţat pe şeful FRF că nu pot sa renunţ la mandatul meu din Parlament. Vom căuta o solutie împreună. Mi-a spus că nu se opune să fac şi una, şi alta”, a declarat Anghel Iordănescu, duminică, la televiziunea sport.ro.

Numai că, potrivit preşedintelui Comisiei Juridice din Senat, Toni Greblă, „şi una, şi alta” în cazul lui Iordănescu ar fi o ilegalitate.

„Dacă vrea să depună o activitate obştească la FRF, fără să fie plătit, ar putea să o facă. Dar dacă vrea să lucreze cu contract, va intra în incompatibilitate”, a precizat senatorul PSD pentru romanialibera.ro.

Doar dacă ar fi profesor universitar…

Întrebat dacă, în mod normal, un senator ar avea timp şi pentru activitatea din Parlament, şi pentru alte îndeletniciri, Toni Greblă oferă un răspuns negativ: „Eu sunt avocat din 1978, dar mi-am suspendat activitatea şi cât am fost prefect, şi de când sunt parlamentar. Nu poţi să fii şi parlamentar, şi altceva”. Social-democratul ridică însă o excepţie, amintindu-şi de controversa iscată de cumulul de funcţii al celor patru parlamentari care conduc universităţi: „Mi se pare o prostie să nu îngăduieşti rectorilor şi profesorilor universitari să deţină şi o funcţie în Parlament”.

Parlamentarii Ecaterina Andronescu (PSD), Nicolae Roibu (PNL), Ştefan Iosif Drăgulescu (PDL) şi Florian Popa (PSD) au fost declaraţi incompatibili de către Agenţia Naţională de Integritate pentru că deţin şi funcţii de rectori. Comisiile Juridice din Parlament susţin însă că aceştia pot să-şi păstreze poziţiile în universităţi, argumentând că în momentul în care au ajuns să ocupe posturile legea permitea acest tip de cumul de funcţii.

„Instituţiile statului să se pună de acord”

Referindu-se la această problemă, directorul ONG-ului Institutul pentru Politici Publice, Violeta Alexandru, spune că ANI şi Comisiile Juridice ale Legislativului ar trebui să hotărască de comun acord cum se interpretează legea anticorupţie.

„Toţi parlamentarii care sunt şi profesori, şi doctori, şi directori de teatru sau de circ au acordul Comisiilor Juridice, în timp ce ANI îi incriminează. Cred că instituţiile statului ar trebui să se înţeleagă în această privinţă. Pentru mine, legea anticorupţie este foarte clară”, menţionează Violeta Alexandru.

Reprezentantul IPP recunoaşte însă că „parlamentarii români sunt extremi de inventivi” când vine vorba de ocolirea legii.

FRF: Hagi şi Iordănescu, până în 2015

Iar, dacă intenţiile FRF rămân aceleaşi, tot de un „ocoliş” ar fi nevoie pentru ca Anghel Iordănescu să activeze ca director tehnic.

Conform unui comunicat publicat de Federaţia Română de Fotbal duminică, principalul obiectiv al tandemului Hagi – Iordănescu ar urma să fie calificarea la Campionatul European din 2016.

„Este vorba despre un proiect complex, cu finalitatea în toamna anului 2015, având ca ţintă reformarea fotbalului la toate nivelurile echipelor naţionale, începând cu reprezentativa ‘A’ şi terminând cu cea de juniori ‘Under 14′. Aceasta înseamnă modificarea şi modernizarea sistemului şi modului de joc la toate eşaloanele, astfel încât calificările să reprezinte o succesiune şi o încununare logică a schimbărilor evocate”, comunică anunţul FRF.

Până una-alta, „naţionala” a plecat în turneul de pregătire din America de Sud fără antrenor principal, după demisia lui Răzvan Lucescu, dar şi fără cei mai importanţi jucători, Mutu, Raţ, Săpunaru sau Tamaş refuzând să facă deplasarea în Brazilia.

România va întalni echipa „Seleção”, miercuri, de la ora 3:50 (ora României), la Sao Paulo.

Claudiu Berbece
Claudiu Berbece
Claudiu Berbece, reporter Rl online
Cele mai citite

Două românce vor fi în turul doi la Australian Open 2025, potrivit specialiștilor!

România va fi reprezentată de cinci jucătoare la Australian Open 2025, dar doar două dintre ele sunt favorite să ajungă în turul secund. Conform...

Adrian Mutu a explicat de ce a ales Petrolul Ploiești. „Spiritul echipei m-a convins”

Adrian Mutu a revenit în SuperLigă în această iarnă, semnând cu Petrolul Ploiești, formație pe care o va antrena în a doua parte a...

NATO va respinge propunerea lui Trump de a majora cheltuielile de apărare la 5% din PIB

Potrivit oficialilor NATO, ţinta de 5% din PIB, avansată de Donald Trump, este considerată imposibil de atins din punct de vedere economic şi politic...
Ultima oră
Pe aceeași temă