Un profesor la Indiana University Bloomington, Johan Bollen, a descoperit că există o corelaţie între simplele postări pe Twitter şi evenimentele care au loc la nivel naţional, potrivit The Economist.
Dacă mesajul „Cu siguranţă nu mă plictisesc. Sunt foarte ocupată! Mă simt minunat!” pare să nu prezinte interes decât pentru autorul său şi pentru prietenii săi, profesorul Bollen a colecţionat mai multe postări din acea zi, se pare că starea de spirit a americanilor s-a îmbunătăţit. Pornind de la această observaţie, Johan Bollen şi echipa sa au colecţionat mai multe postări de pe Twitter, din toamna până în iarna anului 2008 şi au descoperit că există cu adevărat această legătură.
Utilizarea emoţiilor utilizatorilor de internet pentru a face predicţii şi a stabili preferinţe nu este însă nouă. Economistul şef al Google, Hal Varian, a descoperit, în 2009, că, oscilaţiile în volumul de căutări pe motorul Google pentru anumite produse, cum ar fi maşinile sau vacanţele, preced fluctuaţii în vânzările respectivelor produse.
De asemenea, alţi cercetători au arătat că creşterea căutărilor de termeni care au legătură cu locurile de muncă sunt un bun indicator pentru creşterea ratelor şomajului şi că menţionarea candidaţilor politici pe Twitter corespund rezultatelor electorale.
Algoritmul lui Bollen va fi utilizat de un fond de investiţii din Londra care îl va folosi pentru a-şi ghida investiţia făcută cu un fond de 25 de milioane de lire sterline. Aparent şi alte fonduri folosesc trucuri asemănătoare, mai notează jurnaliştii de la The Economist. O firmă cu sediul în California ar folosi activităţile de pe reţelele de socializare pentru a prezice cererea pentru anumite produse, iar printre clienţii săi se numără Paramount Pictures şi Belkin, o firmă de electrocasnice.
Fiindcă totul se face computerizat, The Economist scrie că aceste iniţiative se confruntă cu o mare problemă: aceea de a depista sentimentele reale de sarcasm, glume sau cuvintele care pot avea două înţelesuri. În al doilea rând, aceste metode noi ar trebui să aducă ceva nou şi faţă de vechile abordări.