17.7 C
București
marți, 30 aprilie 2024
AcasăAlegeri 2016S-a dat startul angajărilor pe litoral

S-a dat startul angajărilor pe litoral

Litoralul românesc are nevoie atât de ospătari, barmani sau cameriste, dar şi de recepţionere sau administratori de hotel. Poziţiile vacante pot fi găsite fie prin agenţia locală pentru ocuparea forţei de muncă, fie prin recomandări sau apelarea directă la angajatori.

Oficial, litoralul s-a deschis de aproape o lună, perioada estivală debutând cu programul ,,Litoralul pentru toţi”, care este în plină desfăşurare din 3 mai şi se va încheia peste o săptămână. Chiar şi aşa, nu toate hotelurile sau terasele au funcţionat la capacitate maximă, încât procesul de angajare este în desfăşurare.

Dana G., din Constanţa, spune că deşi litoralul românesc al Mării Negre se populează după prima jumătate a lunii iunie, este bine să te interesezi din timp de locuri de muncă. Anul acesta, tânăra nu a apelat nici la agenţia locală pentru ocuparea forţei de muncă, nici la site-urile de recrutare pentru angajare, ci a preferat să îşi trimită CV-ul direct posibilului angajator.

Totuşi, o alternativă de găsire a unui job pe timp de vară este chiar Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Constanţa, care, în această perioadă, are înregistrate peste 300 de locuri de muncă vacante de sezon în evidenţele sale. Litoralul românesc are nevoie atât de ospătari, barmani, cameriste sau femei de serviciu, dar şi de recepţionere sau administratori de hotel. Salariile pe care le pot obţine lucrătorii din turism pornesc de la 700 lei, iar în unele situaţii ajung şi până la 3.000 lei. Ele variază în funcţie de postul ocupat, de timpul efectiv de lucru şi de experienţa profesională. În plus, în unele cazuri, nu trebuie neglijate nici „micile atenţii” din partea turiştilor care pot rotunji veniturile.

2011/06/05//184237-startul2.jpg Click pe grafic pentru a mări

Recomandări sau continuitate
Andra Ioniţă vrea să lucreze vara aceasta ca recepţioneră într-un hotel. Având în vedere că la începutul lunii iulie ea va susţine examenul de licenţă, mizează pe un loc de muncă cu program flexibil sau cu ture care să îi permită zile libere în acea perioadă. Oricum, studenta mărturiseşte că va căuta un post convenabil prin intermediul cunoştinţelor, aşa cum a mai făcut şi în anii trecuţi.

Pe de altă parte, unii angajaţi ajung să apeleze la şefii de anul trecut, astfel nemaifiind nevoie să-şi demonstreze abilităţile. De exemplu, Laura, studentă şi ea în Cons¬tanţa, se va angaja sezonul acesta ca lucrător comercial în staţiunea Mamaia, la aceeaşi firmă la care a lucrat şi în ultimii doi ani. Ea speră ca vara aceasta să aibă un contract de la început, dat fiind noul Cod al Muncii. Tânăra povesteşte că în anii trecuţi trecea drept cumpărător atunci când erau controale.

Disponibilitate imediată
Angajările pe perioadă determinată sunt realizate în mare măsură atunci când creşte volumul comenzilor şi implicit al producţiei. Totuşi, chiar şi pentru câteva luni, angajatorii îşi doresc oameni capabili să se adapteze la situaţii noi, serioşi şi disponibili imediat. Bogdan Florea, director general al Trenkwalder, companie de recrutare, susţine că în afară de disponibilitatea imediată, angajatorii caută personal cu capacitate sporită de învăţare rapidă, oameni cu aptitudini generale tehnice minime care să le permită deprinderea procedurilor şi a manevrelor la noul loc de muncă. „Cei mai căutaţi angajaţi temporari, pe perioada verii, sunt cei îşi doresc să lucreze în domeniile construcţii, agricol şi hotelier”, completează Florea. În privinţa contractului temporar, fiecare angajat trebuie să ştie că nu prezintă nici o diferenţă faţă de unul pe perioadă determinată. Bogdan Florea precizează că singura excepţie este faptul că pe contractele pe perioadă fixă este specificată o dată anume la care expiră. „În rest, salariile şi celelalte drepturi asociate salariului sunt identice, în deplină conformitate cu legislaţia”, adaugă Florea care recomandă ca selecţia unui loc de muncă temporar să fie făcută la fel ca aceea pentru un loc de muncă permanent. „Candidatul trebuie să se asigure că există compatibilitate între profilul locului de muncă vizat şi calificările şi experienţele sale anterioare, respectiv aptitudinile sale profesionale”, specifică directorul general al Trenkwalder.

Pe de altă parte, jobul de vară ar trebui corelat şi cu planurile de viitor, pe cât posibil, pentru că poate reprezenta începutul unei cariere. „Aşadar, e bine ca tinerii să urmărească oportunităţi din zona lor de interes profesional, nu neapărat generatoare de câştiguri materiale imediate”, conchide Florea.

* Conform noilor prevederi ale Codului Muncii, patronul care angajează mai mult de cinci persoane fără încheierea unui contract individual de muncă va plăti o amendă între 10.000 şi 20.000 de lei, pentru fiecare persoană identificată, sau poate primi sancţiunea de închisoare de la unul la doi ani. Nici angajatul nu este uitat. Cei care lucrează fără contract individual de muncă sunt predispuşi la amenzi între 500 şi 1.000 de lei.

CALITĂŢI
Disponibilitatea imediată;
Capacitate sporită de învăţare rapidă;
Adaptabilitate la situaţii noi;
Seriozitate;
Simţ al răspunderii;
Rezistenţă la muncă şi stres;
Îndemânare.

Cele mai citite

Unul dintre liderii grupării Hells Angels din România a fost prins în Spania

O anchetă germano-spaniolă, sprijinită de Europol, a vizat o rețea infracțională implicată în traficul de droguri și de arme de foc. Liderul rețelei coordona...

Marcel Ciolacu: Am început aplicarea legii privind interzicerea păcănelelor

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, marţi, în şedinţa Executivului, că Guvernul a început aplicarea noii legi privind interzicerea păcănelelor în localităţile cu mai puţin...

Atac armat în Londra. Sunt mai multe persoane rănite

Un bărbat în vârstă de 36 de ani a fost arestat la Hainault, în estul Londrei, după ce a atacat trecători cu o sabie...
Ultima oră
Pe aceeași temă