2.3 C
București
joi, 26 decembrie 2024
AcasăAlegeri 2016Jobul săptămânii: Electrician autorizat

Jobul săptămânii: Electrician autorizat

Absolvirea a cel puţin unui liceu cu profil energetic, electrotehnic sau de instalaţii şi experienţa practică în domeniu de doi ani pot fi de ajuns pentru autorizarea unui electrician în activităţi limitate, precum proiectarea sau executarea de lucrări de instalaţii electrice cu o putere instalată cel mult egală cu 10 kW şi la o tensiune de cel mult 1 kV.

Autorizarea electricienilor se realizează de către Autoritatea Naţională de Reglementări în domeniul Energiei (ANRE) în baza unui regulament aprobat prin Ordinul nr. 90/2009. Autorizaţiile sunt de două tipuri, numite A şi B, care prevăd pentru fiecare câte patru grade de competenţă, de la I la IV. Autorizaţia de tip A este pentru proiectare şi verificare proiecte, iar cea B pentru executare şi verificare instalaţii. În privinţa gradelor de competenţă, gradul I se acordă pentru proiectarea/executarea de lucrări de instalaţii electrice cu o putere instalată cel mult egală cu 10 kW şi la o tensiune de cel mult 1 kV. La extrema cealaltă, gradul IV se oferă pentru activitatea cu instalaţii electrice, cu orice putere instalată tehnic realizabilă şi la orice tensiune nominală standardizată.

Indiferent de tipul de autorizaţie, electricienii trebuie să îndeplinească anumite condiţii privind studiile şi experienţa practică profesională. Pentru acordarea de competenţe limitate este de ajuns doar absolvirea unui liceu cu profil energetic, electrotehnic sau de instalaţii, având practică de cel puţin doi ani în proiectarea sau executarea instalaţiilor electrice. De asemenea, autorizaţie pot primi şi tehnicienii cu diplomă în domeniul energetic, electrotehnic sau al instalaţiilor, dar şi inginerii şi subinginerii cu diplomă în domeniu.

Curs de pregătire obligatoriu

Pentru a participa la examenele de autorizare, care se organizează, de regulă, de două ori pe an, este nevoie de o dovadă a urmării unui curs de pregătire teoretică în domeniul instalaţiilor electrice. „Acest curs se desfăşoară pe o perioadă de cel puţin 30 de ore, dar cursantul trebuie să deţină cunoştinţe temeinice de electrotehnică, cât şi practice, deoarece electricitatea nu se poate studia şi asimila în aproximativ 30 de ore”, precizează Marius Şerban, electrician autorizat.

Cursurile se organizează în 11 instituţii de învăţământ superior, prin facultăţi din domeniul energetic, şi 17 societăţi comerciale, care au obţinut aprobarea ANRE. Lista completă poate fi găsită pe www.anre.ro.

Meseria de electrician are un avantaj important, pentru că poate fi realizată în mai multe domenii. Marius Şerban consideră că este un plus paleta mare de ramuri unde poţi activa. „De exemplu, în această meserie, te poţi specializa ca electrician pentru reparaţii, exploatare, întreţinere sau în domeniile auto, minier sau naval”, explică Şerban, autorul site-ului www.electricieni-autorizati.ro. „Totuşi, activitatea noastră presupune şi unele riscuri, privind pericole precum electrocutarea, căderea de la înălţime sau expunerea la radiaţii electromagnetice”, adaugă Marius Şerban.

Interzis!

Electricianul nu are dreptul să execute lucrări în instalaţiile electrice din sistemul electroenergetic fără obţinerea acordurilor sau avizelor legale necesare, se arată în legea 313/2003. De asemenea, el nu poate proiecta sau executa lucrări neconforme cu normele privind executarea instalaţiilor electrice, cât şi să racordeze noi puncte de consum de energie electrice la instalaţiile existente şi să le pună în funcţiune fără aprobarea operatorului de reţea. Nu în ultimul rând, un electrician autorizat nu trebuie să execute manevre sau să intervină sub orice formă în instalaţiile operatorilor de reţea sau să semneze documentaţii de orice fel pentru lucrări pe care nu le execută sau nu le supraveghează direct.

Obligaţii

de a cunoaşte şi respecta prevederile regulamentului, ale legilor şi normelor tehnice în vigoare;

de a respecta proiectele după care lucrează;

de a realiza lucrări numai în limita competenţelor acordate de gradul şi de tipul de autorizare obţinute;

de a avea un comportament corect, etic şi profesional, în relaţia cu persoanele fizice sau cu agenţii economici cu care vine în contact în relaţia profesională.

129 de locuri de muncă vacante pentru electricieni au fost înregistrate în săptămâna 27 mai – 2 iunie, în evidenţele Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă. Cele mai multe poziţii au fost în municipiul Bucureşti (16 locuri de muncă) şi judeţele Vaslui (12), Hunedoara (9) şi Teleorman (8).

Andrei Munteanu
Andrei Munteanu
Andrei Munteanu
Cele mai citite

Efectul Schengen: Prețurile locuințelor din zonele de graniță explodează

Intrarea României în spațiul Schengen cu frontierele terestre, de la 1 ianuarie, aduce schimbări și pe piața imobiliară, în special în zonele de graniță....

Facturile lui Marcel Ciolacu zboară spre necunoscut: suspiciuni majore privind autenticitatea

Facturile sunt emise de Nordis Travel SRL, însă detalii importante precum numărul, data exactă a facturilor și informațiile despre zboruri lipsesc sau au fost...

România deschide ușa șoferilor non-UE: străini angajați pe Uber sau Bolt, din 2025

Germania a adoptat un model similar în primăvară, permițând susținerea examenului de calificare în 8 limbi, inclusiv română, ca răspuns la criza forței de...
Ultima oră
Pe aceeași temă