13.9 C
București
marți, 17 septembrie 2024
AcasăSpecialEnduro de România

Enduro de România

România a primit acceptul pentru a organiza, la Buzău, una dintre cele opt etape ale ediţiei din acest an a Campionatului Mondial de Enduro.

Odată cu omologarea traseului pe care se va desfăşura Grand Prix-ul României al ediţiei din acest an a Campionatului Mondial de enduro, vom intra, în premieră, în clubul select al ţărilor organizatoare de competiţii de anvergură la motorsport. Motociclismul românesc va putea sta astfel sta la aceeaşi „masă” cu cel din Spania, Portugalia, Italia, Turcia, Grecia, Andorra şi Franţa, organizatoarele celorlalte ediţii ale CM din acest an.

Traseul evenimentului programat a avea loc la Buzău, în 9 şi 10 iulie, a fost verificat de Giovanni Sala, multiplu campion mondial de enduro, şi de Pedro Mariano, directorul de concurs, ambii fiind de acord cu con-figuraţia aleasă de orgnizatori. Giovanni Sala a testat întreg parcursul de 74 de km şi s-a declarat încântat de locaţiile pentru Extrem Test, Cross Test şi Enduro Test. „Traseul este excelent şi în plus am găsit o echipă entuziastă, care a demonstrat că are experienţă în organizarea de competiţii”, a spus Giovanni Sala. „Sunt sigur că vom avea o etapă bună la Buzău. Am venit de multe ori în România la diverse competiţii sau la evenimente organizate de reprezentanţii KTM de aici şi m-am tot întrebat de ce nu se organizează şi o etapă de Mondial. Mă bucur că cei de la Extreme Adventure au avut această iniţiativă, pentru că România este o ţară foarte frumoasă, cu multe locaţii pentru enduro”, a adăugat oficialul.

La rândul său, după ce a studiat „terenul”, Pedro Mariano a anticipat o luptă extrem de interesantă la Grand Prix-ul care va fi organizat în România. „Locaţia pentru specialele de Cross şi Xtrem este excelentă, însă adevărata luptă pentru victorie se va da pe speciala de enduro”, a spus Mariano. „Locaţia aleasă pentru Paddock-ul A (Piaţa Dacia – centrul Buzăului) este excelentă şi va oferi publicului şansa să vadă ce înseamnă logistica campionatului mondial. Echipa din spatele evenimentului, din care după această vizită consider că facem parte atât eu, cât şi Giovanni Sala, este una extrem de motivată şi sunt sigur că evenimentul va fi unul reuşit”, a mai spus acesta.

Lideri mondiali de enduro, aşteptaţi la start

La startul competiţiei se aşteaptă peste 100 de piloţi, mai mult de jumătate din topul mondial. Pe lista campionilor mondiali de enduro care vor concura la Buzău se află finlandezul Mika Ahola, francezul Johnny Aubert şi spaniolul Ivan Cervantes. Lor li se vor alătura şi cele două vedete din Campionatul Mondial de Enduro Indor, Taddy Blazusiak (Polonia) şi Joakim Lujnggren (Suedia). În plus, şi-a anunţat prezenţa spaniolul Jordi Viladoms, dublu medaliat cu bronz la International Six Days Enduro (cea mai veche com-petiţie de enduro din lume, cu peste 85 de ediţii) şi câştigător a două probe speciale în rally-raidul Dakar.

Vedeta noastră de la Dakar, la Grand Prix-ul mioritic

Evident, cei mai buni piloţi români din segmentul off-road vor avea ocazia să-şi măsoare forţele cu vedetele inter-na-ţio-nale. Membrii lotului României de enduro vor concura în com-pe-tiţia din Buzău, deşi nu sunt obişnuiţi ai Mondialului de Enduro, unii dintre ei specializându-se în hard enduro şi rally-raid, iar alţii fiind încă la începutul carierei internaţionale.

Printre piloţii noştri de marcă aşteptaţi la Buzău se numără Mani Gyenes, multiplu campion naţional de enduro, care a câştigat Raliul Dakar la clasa maraton şi a obţinut medalia de argint la International Six Days Enduro. Şi-au mai anunţat prezenţa la competiţie Alex Gârbacea, clasat în 2010 în primii 25 de piloţi din rally-raidul mondial, Erwin Zsolt, campion est-european de enduro cu echipa României şi campion al României la enduro, şi Marton Szilveszter, campion est-european de enduro cu echipa României şi campion al României la enduro.

Traseul de Xtreme Test, adică zona unde se vor construi obstacolele pentru ca piloţii să-şi demonstreze abilităţile, şi cel de Cross Test, asemănător cu un circuit de motocros, vor fi amenajate la ieşirea din Buzău, în apropierea podului de la Mărăcineni.

Enduro Testul, proba din pădure unde piloţii au de parcurs în cel mai scurt timp obstacolele naturale, se va desfăşura la Sărata Monteoru în zona pe care localnicii o cunosc sub denumirea de „La Păducel”.

Cele mai citite

Maia Sandu a prins cutremurul din România în direct la televiziunea publică Moldova 1

Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a reacţionat cu calm luni, când un cutremur produs în România învecinată a zdruncinat studioul în care dădea un...

Raed Arafat dă explicații despre posibilitatea unui sistem de tip Ro-Alert la cutremure

Şeful Departamenului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a declarat, luni, că nu se vor da mesaje de tip Ro-Alert la cutremure până...

Maia Sandu a prins cutremurul din România în direct la televiziunea publică Moldova 1

Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a reacţionat cu calm luni, când un cutremur produs în România învecinată a zdruncinat studioul în care dădea un...
Ultima oră
Pe aceeași temă