1.1 C
București
duminică, 12 ianuarie 2025
AcasăSpecialRelaxare pe terasă

Relaxare pe terasă

Terasa sau balconul, altădată privite ca o simplă extensie a locuinţei, au devenit astăzi locuri predilecte pentru petrecerea timpului. Dar cum se poate face amenajarea acestui spaţiu, astfel încât asigure relaxarea de care avem tot mai multă nevoie?

Parcă există tot mai mult stres cotidian în ultimul timp. De aceea, avem tot mai multă nevoie de a evada într-un colţişor unde să ne putem relaxa în voie. Există şi un termen, şi anume „lounge”, care zugrăveşte extrem de bine o zonă în care putem să ne tolănim, să savurăm în linişte o cafea sau o limonadă, chiar o bere, să avem o discuţie lejeră sau să citim o carte. Este locul pe care şi-l doreşte oricine în locuinţa sa. De obicei, acest deziderat este îndeplinit de amenjarea livingului în acest scop. Dar pe timpul verii, livingul astfel amenajat parcă nu mai are acelaşi farmec. Poţi însă muta această ambianţă în grădină, pe terasă sau pe balcon.

Terasa este un loc de relaxare, de savurare a cafelei de dimineaţă, înconjurat de parfumul copacilor înfloriţi din faţa casei, un loc de admirare a unui apus de soare în compania celor dragi. De aceea, aici putem crea un spaţiu intim, confortabil şi plăcut, chiar dacă nu neapărat generos, un spaţiu care să fie ca o oază de linişte care să te ducă cu gândul la curtea mult dorită. Nu ai nevoie în acest scop de o suprafaţă mare, ci de nişte sfaturi şi ponturi.

Mobilier in-out
Cel mai important este faptul că acum există piese de mobilier şi accesorii care se pot muta în exterior (fiind uşor de transportat), având dimensiuni mici şi fiind confecţionate din materiale ca bambus, ratan, plastic sau chiar lemn clasic, dar nu masiv.

Lemnul, fie el exotic sau clasic, este tratat cu lac pe bază de apă, asigurându-se astfel protecţia la umezeală. Sistemele de umbrire reprezintă soluţia excelentă pentru lunile călduroase de vară, când umbra e la mare căutare.

Materiale naturale
Ideală pentru amenajare este folosirea materialelor naturale: lemn, plăci ceramice, fier forjat etc. Terasa este un loc mai rustic, nu trebuie să fie foarte pretenţios. Mobilierul nu trebuie să fie „piesa de rezistenţă” din acest decor, ci florile, cât mai colorate şi variate. O tendinţă la modă este spre ambianţe mediteraneene, iar în acest scop se pot folosi atât materiale naturale, cât şi culori „solare”: galben, portocaliu şi roşu.

Textilele dau căldură
Materialele textile naturale se vor încadra foarte bine în atmosfera creată de un mobilier rustic. De asemenea, vom alege cu grijă şi nişte corpuri de iluminat în acelaşi stil, nu foarte extravagante, ci simple şi cu lumină difuză pentru a crea un spaţiu odihnitor.

Masă festivă pe terasă
Ce poate fi mai plăcut decât o masă pe terasă, în aer liber. Mobilierul există deja; lemnul tratat este cel mai indicat, dar nimic încărcat. Rusticul se potriveşte de minune, iar vesela din ceramică este cea mai recomandată. Accentul trebuie pus pe accesorii şi decoraţiuni, iar pentru acestea puteţi apela la mici aranjamente florale (Erica şi Calluna pot fi soluţii foarte bune pe care le aveţi la dispoziţie), precum şi fructe uscate ca: nuci, mere etc. Paharele şi tacâmurile pot fi mai simple, iar şerveţelele, cât mai colorate. Ca şi culori se propun combinaţii cât mai vesele: verde, portocaliu, roşu, maro. Propunere: Azerca.

Accesorizaţi-vă grădina!
Ogrădină frumos amenajată captează atenţia, trezeşte admiraţia şi dorinţa de a vă petrece timpul în ea. De toate acestea nu sunt „de vină” doar plantele. Accesoriile, de exemplu, pot transforma grădina într-un peisaj vesel, mirific şi cuceritor. Deşi există o serie de reguli în amenajarea unei grădini, aveţi libertatea de a vă da frâu liber imaginaţiei şi creativităţii pentru a o personaliza. O grădină spaţioasă, „înzestrată” cu diverse plante, îndeosebi flori, oferă ochiului multă plăcere. Florile de tip Ericca sau Calluna se pot dovedi alegeri excelente. Cu toate acestea, este nevoie de ceva care să o însufleţească. Accesoriile reprezintă o bună modalitate. Magazinele de profil vă pun la dispoziţie accesorii realizate din diverse materiale (lemn, fier, plastic, ceramică, ipsos sau ciment), astfel că ar trebui să fie uşor să le cumpăraţi pe cele mai potrivite. Cel mai important este să vă gândiţi ce fel de atmosferă vreţi să creaţi în grădina dumneavoastră. În funcţie de aceasta va trebui să alegeţi şi accesoriile. De exemplu, cele din lemn sunt foarte potrivite, dacă grădina şi casa au un aer rustic. O căruţă sau o roabă din lemn, eventual ornată cu flori, va crea o atmosferă tradiţională, rurală. Un farmec aparte îl au şi accesoriile din fier forjat. Dacă vă doriţi o grădină plină de viaţă, atunci orientaţi-vă spre ghivece viu colorate sau figurine decorative. Accesoriile haioase sunt ideale pentru adepţii unor amenajări nonconformiste. Accesorii şi aranjamente propuse de Azerca.

Terasa provensală
Oterasă amenajată în stil provensal, într-un cadru natural de vis, ferit de zgomotul oraşului, poate fi locaţia ideală pentru organizarea oricărui tip de eveniment cu caracter mai puţin formal (aniversări, petreceri private etc.). Se spune că succesul unei petreceri are la bază două elemente: locaţia potrivită şi mâncarea bună, mai ales dacă ai la îndemână toate utilităţile moderne (apă curentă, un cuptor cu lemne funcţional, o bucătărie aflată în imediata apropiere). Cu o pergolă superbă, pe care se caţără iedera, trandafirii şi alte plante, terasa atrage mai ales prin prisma beneficiilor de ordin estetic. Pentru că stilul provensal este în armonie perfectă cu natura, amenajarea a fost gândită după aceleaşi principii. Cuptorul de ţară, numai bun pentru grătare, a fost construit din cărămidă, iar apoi tencuit şi vopsit în nuanţe pale. Mobilierul este lucrat manual (sculptat şi pictat), respectând regulile specifice stilului provensal: culori pastelate, linii curbe şi motive florale. Locaţie: Club Cortina Corbeanca.

Cum să aveţi mai multă umbră?
Nevoia de protecţie solară şi, prin urmare, de confort, a dus la apariţia copertinelor şi a altor modalităţi de umbrire. Copertinele au diverse utilizări, folosindu-se pentru terase, balcoane, ferestre şi uşi. Printre cele mai cunoscute şi utilizate modele de copertine sunt umbrarele şi copertinele în două ape. Modelele cu structuri policarbonat acoperă o suprafaţă de aproximativ 70 mp. Acestea protejează împotriva razelor ultraviolete şi au o grosime de aproximativ 4 mm. Un tip aparte sunt copertinele speciale pentru balcon sau fereastră, numite şi marchize. Au o structură mai simplă şi sunt folosite în special pentru acoperirea geamurilor. Se montează foarte uşor, atât pe beton, cât şi pe polistiren şi nu necesită elemente speciale pentru montaj. Alte tipuri de copertine care prezintă un interes crescut sunt copertinele tip retro şi cele motorizate, care pot fi acţionate prin intermediul unei telecomenzi. Pergolele sunt copertine care coboară o anumită distanţă orizontal, iar apoi vertical pe ghidaje. Pot acoperi aproximativ 25 m şi se găsesc cu sau fără casetă. Rulourile exterioare se montează în balcoane sau pe lateralele pergolelor. Pot asigura totodată protecţie termică, fonică, antiefracţie. Amenajare: propunere IKEA

Refugiu verde în mijlocul oraşului
Dorinţa de a avea un spaţiu de relaxare în aer liber este mai mare atunci când locuieşti în mediul urban şi eşti înconjurat permanent de zgomot şi agitaţie. Dar cum poţi beneficia, chiar în mijlocul oraşului, de un astfel de refugiu? Nu e atât de simplu precum crezi să valorifici spaţiul pe care îl ai, mai ales dacă te confrunţi cu probleme de tipul: o suprafaţă restrânsă, vecini indiscreţi etc. Ce e de făcut? În primul rând, concentrează-ţi toate eforturile înspre a-ţi transforma oaza ta verde într-un refugiu. Cum? Izoleaz-o de agitaţia din jur apelând la garduri înalte, arbori şi pergole. Oricât ar fi de eficient, un zid masiv, din beton, nu este tocmai în ton cu ceea ce-ţi propunem, şi anume să te bucuri de natură scăpând de decorul sobru şi gri al oraşului. Pentru a crea un „zid verde”, alege plante agăţătoare, tufe înalte şi arbuşti. Proprietarii terasei din imagini au înălţat gardul cu ajutorul unor pergole din lemn, pe care au lăsat să se caţere, în voie, iederă. Evident, poţi opta şi pentru alte specii de plante căţărătoare, precum: viţă-de-vie sălbatică, trandafiri, zorele, conduraşi, glicină, clematis, wisteria.

Cele mai citite

România interzice subvențiile pentru centralele de apartament pe gaze

Aceste subvenții includ granturi, împrumuturi pentru eficiență energetică, facilități fiscale și alte scheme de finanțare Autoritățile române au pregătit, cu întârziere, un proiect de ordonanță...

Bursele europene încheie săptămâna pe minus, influențate de datele economice din SUA

Singurul sector pe creștere a fost cel auto, cu un avans modest de 0,48% Bursele europene au înregistrat scăderi generalizate vineri, pe fondul datelor solide...

OMV Petrom anunță disponibilizări colective: 184 de angajați vizați, începând cu februarie 2025

Această decizie vine pe fondul unui context economic dificil, care a generat deja valuri de concedieri în mai multe sectoare Compania OMV Petrom a notificat...
Ultima oră
Pe aceeași temă