Şahul a devenit un stil de viaţă pentru sute de copii constănţeni, care îl practică de la vârste fragede.
În fiecare sâmbătă şi duminică şcolari de toate vârstele joacă şah. Cel care a adus jocul minţii la Palatul Copiilor din Constanţa este prof. Claudiu Iordache. În urmă cu 11 ani, cursanţii descifrau primii paşi ai jocului. În prezent, cercul de şah este printre cele mai căutate.
„Au trecut sute şi sute de copii de-a lungul timpului pe aici. Au învăţat câteva reguli ale şahului, reguli care se înscriu în nişte reguli matematice, dar ele au ceva în plus. Şahul are un pic de artă, un pic de imaginaţie şi nu are acea rigiditate a unei formule matematice care are aceeaşi formă tot timpul”, a subliniat prof. Iordache. Pe tot parcursul anului, părinţii se interesează pentru copiii lor de această activitate extraşcolară care aduce şi rezultate foarte bune. Sala de antrenamente este plină ochi de zeci de diplome obţinute de şcolari la diferite competiţii. Profesorul rosteşte cu mândrie numele campionilor pe care i-a format. Şi lista este lungă.
„Am ajuns chiar la nivel european, cu medaliaţi europeni, cu rezultate bune, în primele şase locuri. Pe plan naţional, medalii la campionatele naţionale şi, bineînţeles, avem rezultate foarte bune la concursurile noastre între Palatele Copiilor”, a completat dascălul. În cadrul cercului există grupe de iniţiere, dar şi de performanţă. „Vin la cerc de la cinci ani şi jumătate. Tata m-a învăţat mai întâi acasă, apoi am venit aici, pentru că mi-a plăcut. Şi acum mai joc cu tata şah în timpul liber, dar îl bat, nu mai are nici o şansă”, ne-a spus David, elev în clasa I la Şcoala „Ion Minulescu”.