Alegerile locale din Republica Moldova, aflate în desfăşurare duminică, trebuie să răspundă la aceeaşi întrebare ridicată mai abitir începând cu evenimentele din aprilie 2009: comunişti sau anticomunişti?
La ultima întâlnire cu electoratul din Republica Moldova – alegerile parlamentare din noiembrie 2010 – partidele proocidentale au trebuit din nou să recunoască victoria comuniştilor, PCRM adunând aproape 40 la sută din totalul sufragiilor. A fost nevoie de o nouă alianţă, obţinută după intense negocieri, pentru ca Partidul Liberal Democrat (cu aproape 30 la sută din voturi), Partidul Democrat (cu aproape 13 la sută) şi Partidul Liberal (cu circa 10 la sută) să formeze un nou guvern orientat către integrarea europeană a Republicii Moldova.
Cearta între „aliaţi”
Disensiunile dintre cele trei partide anticomuniste au continuat însă şi după formarea Executivului. În perspectiva alegerilor locale, în cadrul Alianţei s-a discutat despre oportunitatea desemnării unui candidat comun în Chişinău, în mod evident cea mai importantă circumscripţie din ţară. După cum a amintit primarul în exerciţiu al Capitalei, Dorin Chirtoacă, într-un interviu pentru romanialibera.ro, PLDM-ul premierului Vlad Filat a insistat să aibă un candidat propriu, aşa că fiecare partid a venit cu candidatul său.
Mai mult, candidatul PLDM, Victor Bodiu, intrase agresiv în campania electorală, cu declaraţii care îl incriminau pe Dorin Chirtoacă, cum a fost aceea în care spunea că străzile din Chişinău sunt „de unică folosinţă”.
În acelaşi timp, candidatul comunist, Igor Dodon, nu pierdea niciun prilej să vorbească despre „haosul” din municipiu.
În replică, Dorin Chirtoacă vorbea despre „cea mai murdară campanie electorală din ultimii ani”, atragând atenţia că prin Chişinău „afişe cu imagini indecente şi foi volante cu caracter fascist” menite să-l discrediteze.
Până la urmă, PDLM şi-a retras candidatul, iar Filat a declarat că va susţine „pe cel cu cele mai mare şanse”, un fel de a afirma, cu jumătate de gură, că va merge până la urmă cu Chirtoacă.
Comuniştii, în scădere?
Totuşi, sondajele de opinie publicate pe diverse site-uri, fiecare cu o orientare clară pro sau anticomunistă, nu lămureau în privinţa favoritului. Chirtoacă şi Dodon erau, pe rând, fie lider detaşat, fie perdant, în funcţie de sursa cercetărilor. Oricum, toate aprecierile despre preferinţele votanţilor îi dădeau pe cei doi principalii competitori.
Interesant este dacă scrutinul de duminică va confirma sau infirma trendul de scădere a comuniştilor. La alegerile locale din 2007, PCRM obţinea din nou cel mai bun scor la nivel naţional, în jur de 35 la sută, dar scădea cu 14 procente faţă de scrutinul din 2003. Mai mult, candidatul comunist pentru Primăria Chişinăului pierdea clar, în turul al doilea, în faţa liberalului Dorin Chirtoacă.
Pentru alegerile de duminică, liderii coaliţiei Mihai Ghimpu (PL) şi Vlad Filat (PLDM) şi-au exprimat încrederea că primarul Chişinăului va fi ales din primul tur. Ca răspuns, şeful comuniştilor, fostul preşedinte Vladimir Voronin, a anuţat că esta gata să „mătura Primăria şi să sfinţească locul după alegeri”.
Scrutinul se va întinde până la ora 21.00.
––
Declaraţii:
Vladimir Voronin (PCRM): „Alegerile locale sunt foarte importante pentru chişinăuieni, primăria fiind baza după care se formează toate celelalte organe, precum poliţia şi alte servicii. Vom mătura tot sediul primăriei şi vom sfinţi locul”.
Dorin Chirtoacă (candidat PL): „Am votat pentru modernizarea municipiului Chişinău, continuarea proiectelor începute acum patru ani şi îndeplinirea obiectivelor propuse. Pe locuitorii municipiului îi îndemn să participe cu toţii la alegeri, să spună ce aşteaptă pentru următorii ani”.
Mihai Ghimpu (PL): „Mi-am dat votul pentru cei mai buni oameni, pentru cei mai competenţi, care vor să facă întradevăr ceva pentru Capitală. Mâine sărbătorim alegerea primarului din primul tur”.
Igor Dodon (candidat PCRM): „Împreună cu familia ne facem datoria de cetăţeni ai Republicii Moldova, de locuitori ai oraşului Chişinău. Am votat pentru un Chişinău mai prosper, mai curat, cu un viitor de capitală europeană. Aştept să se schimbe foarte multe lucruri în municipiul Chişinău şi sunt sigur că aşa va fi”.
Vlad Filat (PLDM): „Am venit azi aici pentru a vota viitorul liber democrat al Republicii Moldova. Aceste alegeri sunt extrem de importante, deoarece administraţia publică locală, împreună cu cea centrală, poate soluţiona multe probleme”.
Marian Lupu (PDM): „Mă gândesc că alegătorii trebuie să fie mai activi şi să înţeleagă că ei trebuie să aleagă viitorul pentru următorii 4 ani. Cred în electoratul nostru, mă aştept doar la rezultate pozitive, rezultate care vor permite depăşirea crizei politice”