Pe 28 iunie 1940, în urma somației ultimative a URSS, Basarabia a fost evacuată. Acele momente tragice au fost descrise de către scriitorul Iorgu Tudor, aşa cum le-a perceput acesta în mod direct.
„Străzile Chișinăului ofereau o priveliște tristă… Bărbați, femei și copii, cu geamantane, boccele, cu mici pachete în mâinile tremurătoare, în nebunie, se grăbeau undeva, fugeau: spre gară, spre șosea, spre necunoscut, fugeau mânați de năluciri. Chioșcurile și magazinele erau închise. Din ferestre ne priveau ochi halucinanți, figuri tragice ne întâmpinau în cale. Nu ne mai salutam. Sau dacă ne salutam, inconștient, mecanic, nu ne mai vorbeam. Era de prisos. Nu era nici timpul, nici locul. Străini și stranii erau călătorii din tramvaie. Mâine va fi altfel. Altă lume. Alți oameni. Se vor înstrăina și oamenii, și străzile…“, a notat acesta. Coșmarul s-a repetat și în Herța și în Bucovina.
Moşia pierdută astă-vară
Un an mai târziu, armata română e pregătită să elibereze pamântul țării: „Basarabie frumoasă/ Bine te-ai gătit mireasă/Că-ți aducem pețitor/Mândrul nostru Tricolor…“. Iar oștenii cântau: „Azi-noapte la Prut/ Războiul a-nceput/Românii trec dincolo iară/Să ia înapoi, prin arme și scut/ Moșia pierdută astă-vară/ Mergem în câmpia Basarabilor/Plină de grâne, plină de dor/Și Bucovina cu mănăstiri și brazi/ Mergem la luptă dragi camarazi/Azi Prutul unește pe frații români/ Și Nistru s-apropie iară/Din tot ce avem, nimic nu vom da/Din Tisa la Nistru hotară…“.
Cele două momente ale istoriei vor fi marcate prin expoziţia „Două zile cât un veac… 28 iunie 1940-22 iunie 1941“, care va fi vernisată joi, 22 iunie, la ora 18.00, la Clubul Țăranului. Expoziția cuprinde reproduceri din Arhiva Digitală a Asociației Culturale Pro Basarabia și Bucovina, arhiva presei internaționale și din colecția particulară Dacian Dumitrescu și va fi deschisă până pe 6 iulie.