Criza de bani din sistemul public al asigurărilor de sănătate a atins noi culmi. Casa Naţională de Asigurări nu mai are bani pentru a susţine toate internările în spital, aşa că s-a gândit să introducă nişte criterii dure, dar total „nemedicale”, pentru românii care se prezintă la spitale cu probleme de urgenţă. Pe scurt, situaţia s-ar traduce astfel: „Ai fractură de coloană în zona cervicală, te internăm! Ai coloana ruptă în zona lombară? Plăteşti internarea sau rămâi paralizat”, au explicat unii specialişti pentru romanialibera.ro.
Profesorul Vasile Astărăstoae, şeful Colegiului Medicilor din România, ne-a explicat că, în cazul în care proiectul Casei de Asigurări se referă la „toate cazurile de internări, declarate urgenţe, atunci ministrul Cseke are 100% dreptate, este inacceptabil!”. Specialistul spune că s-a ajuns la această situaţie pentru că „bugetul Casei nu mai poate finanţa sistemul de sănătate”: „Ei vor să reducă cheltuielile. Dacă eu nu mai decontez o fractură de coloană lombară, atunci îl pun pe pacient să plătească. Asta înseamnă că eu plătesc asigurare pentru serviciile spitaliceşti de pomană! Mă pun să plătesc de două ori!„.
Fostul ministru al Sănătăţii Mircea Cinteză, senator PDL, a declarat pentru romanialibera.ro că situaţia la care s-a ajuns „este o gafă”. „Acest proiect al Casei sugerează simptomele ca modalitate de internare, ceea ce este o greşeală imensă. Internările se fac pe baza unui diagnostic, care înseamnă o sumă de simptome. Pot fi simptome care luate separat nu înseamnă nimic, dar puse împreună sunt pericol de moarte. Dacă Casa vrea să sugereze că se confruntă cu diagnostice false, poate cerceta”.
Cinteză spune că înţelege criza de bani a sistemului, dar nu există nici o scuză pentru acest proiect: „Când nu sunt bani, oamenii încep să inventeze! Problema e că inventează fără să se consulte cu nimeni. În privinţa internărilor nu are dreptul nimeni să se pronunţe, decât medicul. Nu un manager, nu şeful UE, nimeni altcineva!”.
Vasile Astărăstoae spune că au existat şi până acum astfel de criterii, însă ele doar defineau urgenţele, nu constituiau criterii de internare în spital. Medicul spune că proiectul Casei de Asigurări are lipsuri grave printre urgenţele acceptate: „Numai fractura de coloană vertebrală în zona cervicală e urgenţă, în celelalte zone nu e urgenţă. Dar rămâi paralizat! Nu apar gravidele cu eclampsie, care sunt în pericol de moarte. Urgenţele la copii sunt definite după parametri pentru adulţi, iar variabilele nu apar. Lipsesc insuficienţele respiratorii acute, cazurile cu aer sau sânge între pleure, care sunt mortale”.
Medicul susţine că, dacă acest proiect ar fi adoptat, ar fi oricum inaplicabil: „Medicii vor interna oricum aceste cazuri, apoi dacă Casa vrea să dovedească că pacientul nu a avut febră timp de 5 zile înainte, nu are decât. Nu s-ar rezolva nimic, doar ar forţa medicii să facă nişte gesturi faţă de pacienţi care i-ar pune în situaţii penibile. Un medic răspunde mai întâi în faţa unui cod deontologic, apoi la criterii de internare”.
Astărăstoae consideră că acest conflict izbucnit în public, dintre Casă şi Minister, nu trebuia să existe, pentru că alarmează şi medicii, şi pacienţii în mod inutil. Reacţia dură şi publică a ministrului Sănătăţii Cseke Atilla este pusă de medic pe seama nevoii acestuia de a evita să deconteze un nou scandal cu impact negativ la public, care de data asta nici măcar nu ţine de minister.
Ministrul Cseke Atilla a declarat că Ministerul Sănătăţii nu va semna aceste norme propuse de Casa de Asigurări, pentru că nu ar fi fost consultat cu privire la ele. Secretarul de stat Raed Arafat a confirmat această decizie. Ministrul şi şeful Casei, Lucian Duţă, au fost convocaţi la Palatul Victoria de premierul Emil Boc, pentru a lămuri situaţia.