12.2 C
București
luni, 30 septembrie 2024
AcasăSportMonica Macovei: PDL trebuie să-l suspende pe Banias

Monica Macovei: PDL trebuie să-l suspende pe Banias

Vicepreşedintele PDL Monica Macovei consideră că senatorul democrat-liberal Mircea Banias, cercetat în dosarul Vămii Constanţa, ar trebui suspendat din partid, adăugând şi că formaţiunea se va ocupa de reanalizarea numirilor în funcţii publice, relatează NewsIn.

În cadrul unui interviu în Revista 22, Macovei a fost întrebată dacă este de părere că partidul ar trebui să-l suspende pe senatorul Banias sau să aştepte autosuspendarea acestuia.

„Autosuspendarea vine din proprie iniţiativă. N-a făcut-o până în acest moment şi, categoric, în opinia mea, trebuie ca partidul să-l suspende. Voi ridica această chestiune, cred că oricum este pe ordinea de zi la BPN de luni. Suspendarea, potrivit statutului, poate fi decisă pe o anumită perioadă de timp. Dacă este trimis în judecată, mi se pare normal să fie prelungită suspendarea, iar dacă se constată de către anchetatori că nu este vinovat suspendarea încetează. Dar aş vrea să adaug ceva. În partid intri ca să pui în practică obiective politice pentru oameni şi nu e normal să stai în această funcţie politică atât timp cât sunt suspiciuni că ai comis infracţiuni. Suspendarea este firească”, susţine vicepreşedintele PDL.

Macovei menţionează că, în cadrul partidului, lucrează la stabilirea unor criterii de etică, iar acestea vor fi aplicate inclusiv candidaturilor la alegerile locale şi parlamentare. În plus, numirile pe funcţii publice vor fi reanalizate, pentru cele deja făcute, şi vor fi strict monitorizate şi verificate persoanele care vor fi propuse de acum înainte.

„Am solicitat ca toate numirile care se fac de azi încolo să fie discutate în BPN, să vedem exact cine este persoana, trecutul ei profesional, moral şi de onestitate şi, în al doilea rând, să ne uităm la numirile din urmă, la persoane care sunt acum în funcţii publice la nivel central sau local. S-a decis să se facă nişte comisii, una la nivel central, pentru verificarea celor care sunt în instituţiile centrale, şi altele la nivel local, care să verifice numirile făcute de organizaţiile judeţene. Deci, verificarea tuturor numirilor făcute de PDL din trei perspective: integritate, profesionalism, competenţa pentru acea funcţie şi activitate politică”, spune Macovei.

Fostul ministru a detaliat că este vorba de verificarea dacă persoana respectivă a avut sau are probleme cu justiţia, dacă „e în curs de cercetare, e în curs de judecată, dacă au existat suspiciuni în spaţiul public despre lipsa de onestitate a acelei persoane”.

Vicepreşedintele PDL precizează că propunerea sa în BPN va fi ca pentru persoanele care nu trec de verificări, să se retragă sprijinul politic pentru funcţiile respective, deci să fie date afară din posturile pe care se află.

 

Cele mai citite

Avertizare Cod Portocaliu de inundații emis pentru șase județe

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis o avertizare de Cod Portocaliu de inundații, valabilă pe 30 septembrie, pentru râurile...
Ultima oră
Pe aceeași temă