-0.2 C
București
luni, 18 noiembrie 2024
AcasăSpecialSex, putere şi politicieni cu un libidou crescut

Sex, putere şi politicieni cu un libidou crescut

Politicienii din întreaga lume cad din ce în ce mai des „victimele” unor acuzaţii de agresiune sexuală, iar motivul creşterii acestor cazuri ar putea fi relaţia dintre putere şi sex, spun cei de la revista Spiegel. 

„Oamenii puternici iau ceea ce îşi doresc”, explică sociobiologul Johan van der Dennen. 

Unii dintre cei mai importanţi oamenii dintr-o ţară: oamenii de afaceri, politicienii, chiar şi preşedinţi fac sex cu secretarele lor, atacă menajere sau au relaţii sexuale cu dădacele copiilor. De aceea, revista Spiegel îşi pune întrebarea dacă printre oamenii cu putere există un număr mare de obsedaţi sexuali sau este mai uşor să se observe devianţele lor sexuale datorită poziţiei publice pe care o au.

Sociobiologul Vann der Dennen explică faptul că ambele teorii pot fi plauzibile deoarece bărbaţii cu poziţii importante au un libido mai mare decât cei obişnuiţi. De asemenea, ei sunt mai predispuşi să creadă că vor scăpa de vizorul publicului oriunde şi oricând. „Puterea este un mare afrodisiac, iar bărbaţii puternici se aşteaptă ca ceilalţi să facă ce doresc ei, sexul este doar o parte a jocului”,  spune vann der Dennen care crede că în aceeaşi situaţie se află şi femeile.

Printre cele mai importante nume implicate în scandaluri sexuale se numără Clinton, Berlusconi, dar şi Strauss-Kahn şi Schwarzenegger. Cel mai recent caz este cel al directorului FMI, Strauss-Kahn,  acuzat de o menajeră din New York de agresiune sexuală, sechestrare şi tentativă de viol. Aceste acuzaţii i-ar putea aduce  o condamnare de până la 20 de ani de închisoare. Dar ce se întâmplă cu aceşti bărbaţi atunci când ajung într-o poziţie cu multă putere? Şi de ce cred că pot scăpa de orice acuzaţie?

Libidou crescut înaintea sensibilităţii şi raţiunii

În opinia sociobiologului, o dată ce dobândesc o poziţie cu putere, bărbaţii devin aroganţi, narcisişti şi fără scrupule.  De obicei, aceşti bărbaţi au o înclinaţie spre a curta femeile frumoase, care la rândul lor sunt atrase de bărbaţii cu putere, de succes şi faimoşi. 

Van der Dennen spune că sexul şi libidoul crescut al celor puternici există pe Pământ de milioane de ani, înainte ca oamenii să înţeleagă ce este sensibilitatea sau bunul-simţ. De aceea, fiecare act sexual implică o reîntoarcere spre epoca de piatră în care empatia şi raţiunea sunt temporar suspendate.

Teoria este susţinută şi de psihologului Satoshi Kanazawa de la Universitatea din Canterbury, care a arătat că oamenii de succes fac mai mult sex şi au mai muţi parteneri sexuali. Această teorie este prezentată încă din 1986 când Laura Betzig explică relaţia dintre putere, sex şi poligamie în cartea „Despotism and Differential Reproduction: A Darwinian View of History.”

„Fără dubii, bărbaţii puternici au folosit cu succes  puterea lor în scopuri reproductive„, spune Vann der Dennen. Se pare că aceşti bărbaţi se aşteaptă să aibă relaţii sexuale oricând doresc şi cu oricine vor ei. Ei sunt egocentrişti şi oportunişti şi vor obţine ceea ce îşi doresc.

Probabil că acest gen de oamenii sunt suprinşi atunci când sunt refuzaţi, iar caracterul interzis ale acestor relaţii face ca sexul să fie mult mai atractiv pentru ei.  Van der Dennen spune că majoritatea bărbaţilor în poziţii de putere nu trebuie să forţeze o femeie să întreţină relaţii sexuale cu ei, dar unii o vor face pentru adrenalină sau pentru a vedea dacă pot scăpa fără nici o reprecursiune.

„În ultimul rând, puterea corupe, ea este corelată cu averea, celebritatea şi cu un acces sexual ridicat, iar unicul lucru care îţi trebuie pentru a te simţi puternic este supunerea cuiva „, coincide Van der Dennen.

Cele mai citite

Mircea Geoană, sprijinit de Sir George Iacobescu în cursa pentru președinția României

Sir George Iacobescu este singurul român înnobilat de Regina Marii Britanii pentru contribuțiile sale excepționale în domeniul caritabil, comunitar și al serviciilor financiare Mircea Geoană,...

Rezidențiat: Un sistem medical care strigă după ajutor

În timp ce peste 10.000 de candidați au susținut examenul de rezidențiat, România se confruntă cu un paradox cutremurător: avem un număr mare de...

Firmele mici, obligate să implementeze SAF-T de la 1 ianuarie. Fără softuri, nu se poate

Pentru companiile mici, aceste softuri reprezintă un demers care presupune costuri suplimentare Începând cu 1 ianuarie 2025, firmele mici din România vor fi obligate să...
Ultima oră
Pe aceeași temă