12.5 C
București
luni, 30 septembrie 2024
AcasăSpecialSpania: Politia a folosit forta impotriva manifestantilor pasnici

Spania: Politia a folosit forta impotriva manifestantilor pasnici

Mii de manifestanţi s-au adunat din nou, aseara, la Barcelona şi Madrid, ca sa-si exprime furia după o intervenţie brutală a poliţiei în cursul dimineţii la Barcelona, în timpul demontării unei tabere de corturi ale tinerilor „indignaţi”, relateaza Mediafax.

La Barcelona, peste 5.000 de persoane s-au adunat în Piaţa Catalonia, unde, în cursul dimineţii, au avut loc incidente, atunci când serviciile municipale au vrut să demonteze tabăra instalată de zece zile, pentru a face loc celebrărilor din Liga Campionilor, de sâmbătă.

În cursul serii, mii de manifestanţi au invadat de asemenea Piaţa Puerta del Sol din Madrid. Mulţimea agita flori sau buchete de toate culorile, strigând „Barcelona nu este singură” şi afişând pancarte pe care scria „Catalonia, suntem cu voi”.

Dotaţi cu căşti şi bastoane, poliţiştii au intervenit în forţă in aceasta dimineata, ca sa disperseze un grup care bloca intrarea în Piaţa Catalonia, în centrul capitalei catalane, în momentul în care echipele de salubrizare luau corturile şi materialul.

121 de persoane au primit îngrijiri, dintre care 37 de poliţişti, iar 12 oameni au ajuns la spital, potrivit unei purtătoare de cuvânt a serviciilor de urgenţă, precizând că a fost vorba în mare parte de „crize de angoasă şi contuzii„, potrivit Mediafax.

Dar, după demontarea taberei, mulţimea de manifestanţi a invadat din nou piaţa. În cursul serii, aproximativ zece corturi au fost ridicate din nou.

La Madrid, ministrul de Interne, Alfredo Perez Rubalcaba, a anunţat că autorităţile „studiau” o eventuală evacuare a Puerta del Sol, în urma cererilor insistente ale Guvernului regional şi ale comercianţilor riverani.

Mişcarea tinerilor „indignaţi”, cărora li s-au alăturat numeroşi cetăţeni şi s-a extins cu ajutorul reţelelor de socializare, s-a dezvoltat din 15 mai în jurul mai multor revendicări, printre care şomajul, „corupţia” politicienilor sau legea electorală care favorizează marile partide.

Ieri, municipalitatea din Barcelona a decis să facă loc în perspectiva celebrărilor prevăzute pentru sâmbătă seara, în cazul unei victorii a FC Barcelona în finala Ligii Campionilor cu Manchester United, la Londra.

Poliţişti cu căşti au folosit bâte şi gloanţe de cauciuc împotriva a zeci de manifestanţi care blocau o intrare în piaţă, împiedicând trecerea camioanelor de la salubrizare. Manifestanţii s-au dispersat în câteva minute.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă