16.7 C
București
miercuri, 18 septembrie 2024
AcasăSpecialIstoria Olteniei, în premieră la Bookfest

Istoria Olteniei, în premieră la Bookfest

La ora 12 şi căteva minute standul editurii RAO, larg şi cu mochetă roşie, s-a aglomerat destul de bine pentru primul titlu al zilei lansat la Bookfest. Cartea de peste 300 de pagini, în interiorul unei coperte albastre se numeşte „Istoria Olteniei” şi aparţine istoricului Alex Mihai Stoenescu, care s-a declarat pe jumătate oltean.

„Mărturisesc că a fost foarte dificil să scriu această carte. Pe măsură ce mă documentam am descoperit suprizele şi frumuseţile Olteniei”, a declarat Stoenescu.

Nu am reuşit să înţeleg niciodată de ce nu s-a scris până acum o astfel de carte care cuprinde aproape întreaga istorie a Olteniei, până în anul 1989. Este o carte de nivel academic, fără excese şi trebuie să spun că realităţile Olteniei sunt mai interesante decât orice manifestare în sensul acesta a oltenilor.

De altfel există un capitol special dedicat felului în care oltenii se manifestă, a spus Stoienescu care a citit aproape 200 de cărţi pentru documentarea istoriei olteniei. În ea există lucruri interesante despre Tudor Vladimirescu, dar şi despre alte personaje din Oltenia, unele controversate, precum Nicolae Ceauşescu.

„Nu am omis nici aspectele naţionaliste pe care le-am analizat cu rigoare şi vreau ca această carte să reziste şi să fie sursă de inspiraţie pentru scrierea altor cărţii despre istoria olteniei.”

„Patriotismul Olteniei vine din istoria felului în care au fost nevoiţi să fugă în munţi şi să revină mereu la satele lor din câmpie, din rolul pe care l-au jucat ca provinciali în istoria politică şi economică a Ţării Româneşti”, specifică autorul cărţii „Istoria Olteniei”.

Alex Mihai Stoenescu s-a născut la 2 octombrie 1953 la Bucureşti, într-o familie de intelectuali cu veche tradiţie militară. Tatăl său, ofiţer inginer de aviaţie, îi oferă o educaţie germană, din care nu lipsesc lectura organizată (pe curente literare, genuri, specii) şi preocuparea pentru istorie. Din 1979 începe să scrie proze scurte, care nu văd însă lumina tiparului. După 1990 publică mai multe romane. Cărţile sale cu mare succes la public sunt, pe lângă acestea, cele cu subiect istoric şi politic.

Cele mai citite

Atacatorul de la Palatul Parlamentului a fost prins într-o cameră de hotel din București

Bărbatul suspectat de comiterea atacului de la Palatul Parlamentului a fost prins într-un hotel din București, marți seară. Acesta ar suferi de depresie și...

Atacatorul de la Palatul Parlamentului a fost prins într-o cameră de hotel din București

Bărbatul suspectat de comiterea atacului de la Palatul Parlamentului a fost prins într-un hotel din București, marți seară. Acesta ar suferi de depresie și...

TAROM oferă prețuri speciale la zborurile aniversare către Praga și Paris

Compania TAROM oferă 70 de vouchere pentru toate biletele achiziţionate pe site-ul companiei, în data de 18 septembrie, precum şi bilete la tarife începând...
Ultima oră
Pe aceeași temă