16.4 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialSorin Oprescu: Am început campania pentru referendum

Sorin Oprescu: Am început campania pentru referendum

Primarul general, Sorin Oprescu, a declarat, luni, după încheierea şedinţei CGMB, că va începe o campanie pentru informarea cetăţenilor privind referendumul local, el subliniind că va ţine şi de primărie dacă cetăţenii vor veni la vot pe 26 iunie, informează Mediafax.

Oprescu a precizat că cele două întrebări votate nu mai pot fi schimbate şi că va urma o campanie pentru a le explica bucureştenilor sensul acestora. Campania pentru informarea bucureştenilor se va face prin prin foi explicative.

În opinia primarului general, întrebările propuse de PDL şi votate de consilieri sunt „formulate tendenţios”. El a adăugat că întrebările propuse de USL erau mai concentrate.

„Ar fi trebuit să fie nişte întrebări care să nu inducă în eroare, prin care oamenii să nu fie manipulaţi pentru că nu sunt obişnuiţi cu exerciţiul democratic, deoarece în 20 de ani nu i-a întrebat nimeni nimic. Doresc o lămurire a acestor întrebări, nu le mai pot schimba”, a spus Oprescu, care a subliniat că orice fel de referendum se justifică pentru că este un exerciţiu democratic.

Potrivit edilului general, pentru organizarea acestui referendum se vor cheltui 1,2 – 1,3 milioane de euro, iar consilierii CGMB au votat pentru alocarea a 2,5 milioane de euro.
Primarul general a afirmat că acest referendum poate fi considerat o repetiţie cu costume pentru alegerile locale.

„Cred că ţine şi de noi dacă bucureştenii vor veni la vot. Dacă le explicăm bine ce urmează să voteze”, a susţinut Oprescu.

La rândul său, prefectul Capitalei, Mihai Atănăsoaiei, a declarat că acest referendum nu are efecte juridice, fiind un simplu demers politic, el exprimându-se împotriva organizării şi desfăşurării lui.

„Din păcate, din dezbaterea de azi (n.r. luni) nu am văzut pe nimeni doritor să le explice bucureştenilor care se vor prezenta la vot pe 26 iunie, că atâta timp cât referendumul se referă la o chestiune care nu ţine de componenţa Consiliului General al Municipiului Bucureşti, şi anume votarea unei legi care ţine de componenţa Parlamentului, în absenţa unor aspecte juridice referendumul rămâne un simplu demers politic fără finalitate juridică”, a spus Atănăsoaiei.

Potrivit acestuia, derobat de efectele juridice, acesta rămâne „un sondaj de opinie de 2,5 milioane de euro”.

Prefectul a subliniat că mai grav este că se doreşte prezenţa la vot a oamenilor fără să li se explice care sunt consecinţele juridice.

„Eu consider că adevărul trebuie spus până la capăt sub aspect juridic, iar cei care vor merge la vot să înţeleagă de ce anume se vor prezenta şi care va fi rezultatul votului lor”, a conchis Atănăsoaiei, care a menţionat că subiectele referendumului local trebuie să fie cele care, conform legii, se pot ulterior regăsi printr-o hotărâre a Consiliului General al Municipiului Bucureşti.

Consilierii generali au votat, luni, proiectele de hotărâre privind organizarea referendumului pentru legea Capitalei în 26 iunie, cu cele două întrebări propuse de PDL, bugetul alocat fiind de 10 milioane de lei.

Întrebările propuse de PDL sunt „Vă doriţi o capitală cu şapte administraţii controlată de 217 consilieri aleşi pe liste de partid? ” şi „Vă doriţi ca şi consilierii generali să fie aleşi uninominal asemenea primarilor de sector?”.

Propunerile au fost acceptate cu 26 de voturi pentru, 21 împotrivă şi trei abţineri.

USL a propus două întrebări, respectiv „Sunteţi de acord ca primarul general să fie ales de CGMB?” şi „Sunteţi de acord cu desfiinţarea consiliilor locale de sector?”. Acest amendament a fost respins, fiind înregistrate 21 de voturi pentru, 23 împotrivă şi patru abţineri.

Un al doilea punct pe ordinea de zi a şedinţei, referitor la suma alocată pentru referendum – 10 milioane de lei din fondul de rezervă – a fost adoptat de către 28 de consilieri, câţi au mai rămas în sală după discutarea primului punct pe ordinea de zi, privind data organizării referendumului şi întrebările.

Reprezentanţii USL au părăsit sala înaintea discutării punctului privind bugetul de zece milioane de lei pentru referendum, astfel că în sală au rămas 28 de consilieri, numărul minim necesar pentru continuarea discuţiilor.

Cele mai citite

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...
Ultima oră
Pe aceeași temă