13.5 C
Bucureศ™ti
luni, 7 octombrie 2024
AcasฤƒSpecialVezi rechizitoriul arestฤƒrii lui Sorin Ovidiu Vรฎntu ลŸi Ion Ilie Cezar

Vezi rechizitoriul arestฤƒrii lui Sorin Ovidiu Vรฎntu ลŸi Ion Ilie Cezar

Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângฤƒ Înalta Curte de Casaลฃie ลŸi Justiลฃie au realizat un rechizitoriu de 49 de pagini în dosarul care a fost deschis dupฤƒ ce Sorin Ovidiu Vîntu ลŸi Ion Ilie Cezar l-au ลŸantajat pe Sebastian Ghiลฃฤƒ, managerul Realitatea Media.

Sesizarea a venit pe e-mail

Procurorii s-au sesizat din oficiu în legฤƒturฤƒ cu infractiunea de santaj realizatฤƒ de Sorin Ovidiu Vîntu. Sesizarea a venit de pe o adresฤƒ de e-mail

„Sesizarea a avut la bazฤƒ email-ul trimis în data de 03.04.2011 de la O adresฤƒ de e-mail la adresa sesizare@mpublic.ro din care rezultฤƒ cฤƒ, în data de 02.04.2011, numitul VÎNTU SORIN OVIDIU i-a adus ameninลฃฤƒri numitului G.S., în scopul acceptฤƒrii de cฤƒtre acesta din urmฤƒ a unei pagube patrimoniale.

În data de 08.04.2011, cauza a fost declinatฤƒ Parchetului de pe lângฤƒ Judecฤƒtoria Buftea, iar, în aceeaลŸi datฤƒ, a fost retrimisฤƒ prin adresฤƒ Secลฃiei de Urmฤƒrire Penalฤƒ ลŸi Criminalisticฤƒ din cadrul Parchetului de pe lângฤƒ Înalta Curte de Casaลฃie ลŸi Justiลฃie, în vederea analizฤƒrii oportunitฤƒลฃii preluฤƒrii.
Prin rezoluลฃia din data de 08.04.2011, Procurorul General al Parchetului de pe lângฤƒ Înalta Curte de Casaลฃie ลŸi Justiลฃie a dispus, în temeiul art.209 alin.(41) din Codul de procedurฤƒ penalฤƒ, preluarea cauzei în vederea soluลฃionฤƒrii de cฤƒtre Secลฃia de urmฤƒrire penalฤƒ ลŸi criminalisticฤƒ a Parchetului de pe lângฤƒ Înalta Curte de Casaลฃie ลŸi Justiลฃie”.

Vîntu a dorit sฤƒ se implice activitatea editorialฤƒ de la Realitatea TV

Partea vฤƒtฤƒmatฤƒ G.S. a declarat: „Începând cu luna decembrie a anului 2010, SORIN OVIDIU VÎNTU a început sฤƒ exercite presiuni asupra mea pentru a obลฃine acceptul meu faลฃฤƒ de o implicare a sa personalฤƒ în activitatea redacลฃiei postului TV din punct de vedere editorial. Presiunile au fost fฤƒcute fie direct, fie telefonic ลŸi vizau nepriceperea mea la televiziune ลŸi activitatea defectuoasฤƒ a directorului editorial referitor la care mi-a sugerat sฤƒ-l schimb”. Partea vฤƒtฤƒmatฤƒ a menลฃionat cฤƒ nu a rฤƒspuns la aceste presiuni ลŸi din acest motiv ele s-au amplificat: „Consider cฤƒ prin acลฃiunile întreprinse de douฤƒ persoane. ลŸi de directorul general, VÎNTU a încercat sฤƒ mฤƒ opreascฤƒ de la îndeplinirea indicatorilor prevฤƒzuลฃi în contractul de management. Acลฃiunile constau în nesemnarea unor documente, întârzierea nejustificatฤƒ a unor plฤƒลฃi, intervenลฃii directe asupra unor angajaลฃi ai R.M.”.

Evident aceste neînลฃelegeri, datorate modalitฤƒลฃii de derulare a raporturilor contractuale, nu intrฤƒ în conลฃinutul material al infracลฃiunii de ลŸantaj, dar reprezintฤƒ circumstanลฃe care au premers sฤƒvârลŸirea infracลฃiunii de ลŸantaj.

 

„Eu nu pot sฤƒ te omor dar pot sฤƒ pun pe alลฃii sฤƒ o facฤƒ pentru mine”

  În fapt, în data de 27 martie 2011, întrucât partea vฤƒtฤƒmatฤƒ G.S. a refuzat în mod constant sฤƒ dea curs pretenลฃiilor inculpatului VÎNTU SORIN OVIDIU ลŸi sub pretextul cฤƒ firma A.I. S.A. ar fi preluat în mod abuziv contractul de închiriere al spaลฃiului în care funcลฃioneazฤƒ postul de televiziune (proprietarul spaลฃiului fiind o societate) din dispoziลฃia inculpatului VÎNTU SORIN OVIDIU, un numฤƒr de aproximativ 40 de persoane (printre care ลŸi inculpatul ILIE ION CEZAR) au pฤƒtruns în acest spaลฃiu.

Dupฤƒ pฤƒtrunderea acestor persoane, în postul de televiziune ลŸi-a fฤƒcut apariลฃia personal inculpatul VÎNTU SORIN OVIDIU, scopul prezenลฃei sale în sediu, dovedit prin probele administrate în cauzฤƒ, fiind de a demonstra pฤƒrลฃii vฤƒtฤƒmate „forลฃa” pe care o deลฃine ลŸi de a crea condiลฃiile prin care ulterior avea sฤƒ-ลŸi materializeze în mod practic rezoluลฃia infracลฃionalฤƒ referitoare la infracลฃiunea de ลŸantaj. Cu prilejul pฤƒtrunderii sale în sediul postului TV, inculpatul VÎNTU SORIN OVIDIU a avut, într-un birou, o discuลฃie personalฤƒ cu partea vฤƒtฤƒmatฤƒ G.S., discuลฃie la care a mai participat doar inculpatul ILIE ION CEZAR. Acest aspect este susลฃinut de partea vฤƒtฤƒmatฤƒ G.S. ลŸi este confirmat de declaraลฃiile a doi martori.

Astfel, partea vฤƒtฤƒmatฤƒ a declarat: „Vîntu m-a ameninลฃat în mod direct cu moartea, cu ruperea contractului, cu pierderea banilor investiลฃi, dacฤƒ nu accept condiลฃiile sale, respectiv schimbarea unui angajat ลŸi implicarea sa în politica editorialฤƒ. Textual SORIN OVIDIU VÎNTU mi-a spus: Eu nu pot sฤƒ te omor dar pot sฤƒ pun pe alลฃii sฤƒ o facฤƒ pentru mine.” De asemenea, partea vฤƒtฤƒmatฤƒ a precizat cฤƒ: „în prezenลฃa lui ILIE ION CEZAR, VÎNTU mi-a spus cฤƒ poate renunลฃa la pretenลฃiile sale ลŸi cฤƒ poate sฤƒ-i determine pe oamenii sฤƒi sฤƒ nu îmi mai facฤƒ probleme dacฤƒ accept sฤƒ-i dau lunar, cash (expresia sa a fost „în pungฤƒ”) suma de 200 de mii de Euro. Pentru a dezamorsa situaลฃia i-am spus cฤƒ avem un contract unde nu existฤƒ o asemenea prevedere dar cฤƒ mฤƒ voi gândi la acest lucru. El m-a ameninลฃat cฤƒ dacฤƒ nu accept plata acestor bani îmi va crea probleme în continuare”.
Începând cu data de 27 martie 2011, inculpatul ILIE ION CEZAR a fost prezent în fiecare zi în sediul postului de televiziune, inculpatul VÎNTU SORIN OVIDIU transmiลฃându-i pฤƒrลฃii vฤƒtฤƒmate G.S. cฤƒ acesta ar fi „reprezentantul acลฃionarilor”, deลŸi în realitatea el nu avea o asemenea calitate. AลŸa cum se exprima inculpatul VÎNTU SORIN OVIDIU, ILIE ION CEZAR era „pฤƒstrฤƒtorul înลฃelegerii cu partea vฤƒtฤƒmatฤƒ”.

 

Cum a decurs ลŸantajul

Constrângerea s-a realizat prin îngrฤƒdirea libertฤƒลฃii de acลฃiune a pฤƒrลฃii vฤƒtฤƒmate care permanent îl avea în preajmฤƒ pe omul impus de inculpatul VÎNTU SORIN OVIDIU, respectiv inculpatul ILIE ION CEZAR aลŸa încât temerea ลŸi nesiguranลฃa sฤƒ-i aducฤƒ atingere libertฤƒลฃii de opลฃiune pentru a ceda pretenลฃiilor injuste, prin remiterea sumei de bani, care asigura un folos ambilor inculpaลฃi.
În acest sens urmฤƒtoarele discuลฃii ambientale sau telefonice, care au avut loc ulterior se coroboreazฤƒ cu descrierea stฤƒrii de fapt ลŸi confirmฤƒ declaraลฃiile pฤƒrลฃii vฤƒtฤƒmate, astfel:

Discuลฃia din data de 13.04.2011, între S.G.ลŸi ILIE ION CEZAR:

IILIE: AลŸa a zis. Asta a fost discuลฃia dintre voi, el a zis OK, e OK, e OK…
S.G.: Dar de aia, eu azi n-am mai deschis discuลฃia. Dar aia e bฤƒtutฤƒ în cuie: nu 200 de mii pe lunฤƒ, 150. ลži mฤƒ laลŸi în pace! Nu mฤƒ mai presezi, nu mai mi-i pui pe ฤƒลŸtia în cârcฤƒ.
ILIE: Da. Eu de ce am vorbit pânฤƒ acuma, m-am ลฃinut de cuvânt.
Sau discuลฃia din data de 15.04.2011, purtatฤƒ între ILIE ION CEZAR ลŸi C:
ILIE: Eu când sฤƒ vorbesc cu S?! Eu nu am ajuns acolo.
C: A, ok. Mฤƒ duc eu atunci ลŸi vorbesc.
ILIE: Du-te peste ei ลŸi spune-le: bฤƒi, a fost, a fฤƒcut urât ฤƒla urât asearฤƒ … îi spui cฤƒ a fฤƒcut urât ลŸi a zis cฤƒ trebuie fฤƒcut aลŸa.
C: Ok.
La fel ลŸi discuลฃia din 15.04.2011 purtatฤƒ între VÎNTU SORIN OVIDIU ลŸi ILIE ION CEZAR:
ILIE: Alo!
VÎNTU: Ce faci, Ioane?
ILIE: Uite, pe aici, îl aลŸtept pe S sฤƒ aparฤƒ.
VÎNTU: Am înลฃeles, Ioane. Bine golฤƒnaลŸ.
ILIE: Bine tatฤƒ. Dupฤƒ ce vorbesc cu el, dacฤƒ…
VÎNTU: Dar ai mai vorbit cu el, mฤƒi, dacฤƒ… Tot sucit e?
ILIE: N-am ajuns sฤƒ vorbesc cu el. Am vorbit cu el la telefon ลŸi a încercat sฤƒ-mi explice ceva. ลži vreau sฤƒ vorbesc cu el între patru ochi, când vine. Pe urmฤƒ, dacฤƒ e, trec pe la tine. Dacฤƒ eลŸti acasฤƒ, trec pe la tine.
Discuลฃia telefonicฤƒ din data de 19.04.2011, purtatฤƒ de VÎNTU SORIN OVIDIU tot cu ILIE ION CEZAR:
VÎNTU: Da. Ce-am vrut sฤƒ te întreb? Te-ai întâlnit cu S.G azi?
ILIE: Da. M-am întâlnit, am vorbit cu el, i-am spus despre ce e vorba.
VÎNTU: ลži?
ILIE: ลži el, aลŸa cum ne-am aลŸteptat. A început sฤƒ scânceascฤƒ, sฤƒ-mi spunฤƒ cฤƒ…
VÎNTU: Cฤƒ e greu, cฤƒ aia, cฤƒ aia.
ILIE: Cฤƒ e greu ลŸi cฤƒ nu ลŸtie ce sฤƒ facฤƒ cu D, cฤƒ tot îi spune D cฤƒ are nevoie pe acolo de ajutor.
VÎNTU: Am înลฃeles. Pฤƒi ce sฤƒ facฤƒ? Trebuie sฤƒ-l sprijine.
ILIE: Sigur. Zic: „E problema ta. Descurcฤƒ-te, cฤƒ eลŸti bฤƒiat mare!”
VÎNTU: Te-ai prins.
ILIE: Da. „Descurcฤƒ-te, vezi cum te descurci, cฤƒ eลŸti bฤƒiat mare!”
VÎNTU: AลŸa. ลži cum a rฤƒmas pânฤƒ la urmฤƒ?
ILIE: Pentru mâine dimineaลฃฤƒ, sฤƒ vedem cum facem. „Descurcฤƒ-te, nu mฤƒ pune într-o poziลฃie proastฤƒ! Sau gândeลŸte-te: dacฤƒ consideri cฤƒ meritฤƒ sฤƒ mฤƒ pui într-o posturฤƒ proastฤƒ, sฤƒ-mi roลŸeascฤƒ obrazul de ruลŸine, OK!” „Pฤƒi stai sฤƒ vedem…!” Zic: „Nu. Nu existฤƒ decât douฤƒ variante: da sau nu. Poลฃi sฤƒ te ลฃii de un angajament aลŸa cum l-am discutat sau nu. Atâta tot. Cale de mijloc nu existฤƒ.” Înลฃelegi?”

Cele mai citite
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ