17.9 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăSpecialMii de participanţi la un marş, în Elveţia, împotriva energiei nucleare

Mii de participanţi la un marş, în Elveţia, împotriva energiei nucleare

Mii de persoane au început, duminică, un marş contra energiei nucleare, în nordul Elveţiei, în contextul în care Guvernul urmează să ia o hotărâre, miercuri, cu privire la viitorul acestui tip de energie, relatează AFP, citat de Mediafax.

Tabăra celor care se opun energiei nucleare, „veniţi din toată Confederaţia (helvetică), dar şi din Germania, Austria şi Franţa”, a organizat două marşuri în apropierea orăşelului Dottingen, din cantonul Argovie, unde se află centrala nucleară de la Beznau, cea mai veche din confederaţie (1969), a anunţat colectivul „Sortons du nucléaire”.

Purtând numeroase banderole, pe care se putea citi „Stop energiei nucleare”, „Energia nucleară înseamnă un viitor de gândac de bucătărie” sau „Nu centralelor nucleare”, cea mai lungă dintre cele două coloane a trecut, în mod simbolic, prin faţa insulei de pe râul Aar pe care se află cele două reactoare ale centralei nucleare de la Beznau.

„Este cea mai mare manifestaţie din Elveţia contra energiei nucleare de la accidentul de la Fukushima”, a declarat o purtătoare de cuvânt a colectivului, Maude Poirier. „Aceste mii de persoane care au venit transmit un semnal foarte puternic autorităţilor elveţiene”, a continuat ea.

„Acest lucru arată că nu suntem o minoritate, că nu doar Verzii” cer abandonarea energiei nucleare, a insistat ea.

Berna urmează să ia, miercuri, o hotărâre asupra viitorului energiei nucleare în confederaţie, care deţine cinci centrale nucleare.

În urma accidentului nuclear de la Fukushima, în nordul Japoniei, regiune afectată de un cutremur urmat de un tsunami, Elveţia a fost prima ţară care a anunţat, la 14 martie, suspendarea proiectelor sale de modernizare a centralelor nucleare.

De atunci, Oficiul Federal pentru Energie studiază trei scenarii pentru viitorul energiei atomice în Elveţia, şi anume abandonarea, continuarea neschimbată a programului sau o cale de mijloc.

Cele mai citite

Ședință de urgență la Ministerul Mediului, în contextul debitelor Dunării

La ședință participă reprezentanți de la Apele Române și de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență Reprezentanții instituțiilor care urmăresc cotele Dunării vor merge în...

Liban: Noi explozii după ce au fost detonate și stațiile radio ale Hezbollah

Noi explozii au fost semnalate miercuri în Liban, în urma detonării unor dispozitive de emisie-recepţie folosite de gruparea Hezbollah, la o zi după ce...

Planșeul Unirii: Risc major de prăbușire. Prefectul Capitalei convoacă săptămâna viitoare Comitetul pentru Situații de Urgență

Primarul general al Capitalei nu a semnat încă avizul de începere a lucrărilor Şeful DSU, Raed Arafat, împreună cu primarul sectorului 4, Daniel Băluță şi prefectul...
Ultima oră
Pe aceeași temă