După demisia lui Dominique Strauss-Kahn din această dimineaţă, au început deja speculaţiile privind înlocuitorul lui.
Deşi, până acum, funcţia de director al Fondului Monetar Internaţional i-a aparţinut unui european, din cauză că şi pieţele altor state se dezvoltă, există numeroase presiuni pentru ca directorul să nu mai fie de pe vechiul continent, potrivit Reuters.
Kemal Dervis (Turcia), 62 de ani
Este perceput drept principalul non-european care ar putea ocupa fotoliul FMI.
Dervis a adus Turcia pe linia de plutire, după criza financiară din 2001. Economistul a părăsit Turcia în 1978, pentru a se alătura Băncii Mondiale, în 1978 şi a devenit vicepreşedinte în 1996.
În prezent, este vicepreşedinte şi director al programului de Economie Globală şi Dezvoltare, în cadrul Institutului Brookings, un think-tank din Washington.
Christine Lagarde (Franţa), 55 de ani
Ministerul de Finanţe francez este principala favorită la conducerea FMI-ului, dintre europeni, şi ar fi şi prima femeie în fruntea instituţiei.
A fost votată cel mai bun ministru de publicaţia Financial Times.
Totuşi, este foarte posibil ca, din cauză că Franţa a fost la conducerea Fondului în 26 din ultimii 33 de ani şi scandalul DSK să nu se mai bucure de prea mult sprijin. În plus, preşedintele Sarkozy s-ar putea împotrivi ca unul din cei mai populari miniştri să părăseasca ţara, cu numai un an înainte de alegeri.
Axel Weber (Germania), 53 de ani
Este fostul preşedinte al Bundesbank-ului, între 2004 şi 2011, şi a fost membru al consiliului director al Băncii Centrale Europene. Era văzut drept succesorul lui Jean-Claude Trichet la preşedinţia Băncii Centrale Europene, însă chiar el s-a retras din cursă. În prezent, predă la Universitatea din Chicago Booth School of Business.
Trevor Manuel (Africa de Sud), 55 de ani
A fost ministru al Economiei între 1996 şi 2009. Candidatura lui la FMI şi Banca Mondială au fost îndelung aşteptate, însă analiştii sunt de părere că i s-ar potrivi mai bine postul de director al Băncii Mondiale, pentru că luptă împotriva sărăciei din întrega lume.
A fost închis de mai multe ori, fiind membru fondator al Fontului Democratic Unit, în anii ’80.
Agustin Carstens (Mexic), 52 de ani
În cea mai mare parte a vieţii, a elaborat politici economice în Mexic şi a devenit guvernator al Băncii Naţionale, în ianuarie, anul trecut.
A fost administrator delegat al FMI-ului, între 2003 şi 2006.
Arminio Fraga (Brazilia), 54 de ani
A fost descris drept unul din cei mai buni preşedinţi ai Băncii Naţionale, funcţie pe care a ocupat-o între 1999 şi 2002, într-o perioadă turbulente pentru Brazilia, din punct de vedere economic.
A lucrat pentru miliardarul George Soros, timp de şase ani, ca director al Soros Fund Management din New York.
Mark Carney (Canada), 46 de ani
Este cel mai tânăr director al Băncii Naţionale, din grupul G7. A lucrat timp de 13 ani la Goldman Sachs.
Ar fi susţinut în candidatura lui, pentru că ar fi un lider neutru, capabil să interconecteze diferitele interese regionale, arată Reuters.
Ţările membre FMI vor vota în perioada următoare un nou director al Fondului. Statele Unite deţin cel mai mare procent de voturi-16.7%, urmate de Japonia cu 6%, Germania cu 5,7% şi Marea Britanie şi Franţa cu 4,85% fiecare. Pentru a câştiga funcţia de şef FMI, candidatul trebuie să obţină 85% din voturi, potrivit site-ului oficial al instituţiei.
Mai multe ţări care au o pondere mai mică din voturi, cum ar fi Brazilia sau China, au anunţat deja că votul trebuie să reflecte meritul persoanei respective şi nu naţionalitatea sa, potrivit cotidianului german Der Spiegel.
Pe de altă parte, cancelarul Angela Merkel a subliniat că Germania îşi doreşte un director european la conducerea Fondului. De altfel, gurile rele susţin că Merkel vrea să-l instaleze la FMI pe directorul Băncii Naţionale a Italiei, Mario Draghi, ca să renunţe la ideea de a candida la preşedinţia Băncii Centrale Europene, arată Der Spiegel, într-un comentariu.