Şeful Consiliului Judeţean este acuzat că a accesat fonduri europene pentru reablitarea unor şcoli distruse de inundaţii imaginare. Ulterior, politcianul PSD a direcţionat banii, cca. 900.000 euro, spre firmele „prietene”. Procurorii anticorupţie pregătesc acum al doilea dosar al lui Constantin Nicolescu.
Preşedintele Consiliului Judeţean Argeş, Constantin Nicolescu, a fost trimis în judecată de procurorii DNA Piteşti pentru că instituţia pe care o conduce a obţinut fraudulos fonduri europene, nerambursabile, în sumă de 900.000 euro.
Banii au fost solicitaţi pentru reabilitarea unor şcoli din judeţ care erau prezentate ca fiind afectate de inundaţiile din 2005, doar că respectivele unităţi nu suferiseră avarii în urma respectivelor revărsări de ape.
Potrivit DNA, în cererea de finanţare a fost menţionat inclusiv un document intitulat „Raportul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Argeş”, care, în fapt, nu există. După toate aceste ilegalităţi, CJ Argeş a primit în mod nesjustificat peste 880.000 euro, cu titlu de finanţare externă nerambursabilă de tip PHARE.
Contractele au fost derulate în perioada 2006-2008, toate lucrările de reabilitare fiind realizate de o singură firmă, SC Zeus S.A., care a şi încasat integral sumele aferente atât pentru lucrările executate cât şi pentru cele neexecutate. În plus, firma cu pricinafusese implicată în afaceri cu societăţi controlate de familia preşedintelui Consiliului Judeţean.
Complicii lui Nicolescu în obţinerea ilegală de fonduri PHARE au fost, potrivit DNA, Gheorghe Nicuţ, fost primar al municipiului Curtea de Argeş, Ioan Călin Andrei, primarul din Câmpulung, Ioan Ştefan, edilul comunei Budeasa, Florian Despan – director executiv al Direcţiei pentru Integrare Europeană din CJ Argeş, Ion Nicolae şi Grigore Dobre – reprezentanţi ai SC Zeus SA. Toţi aceştia au fost trimişi în judecată alături de Constantin Nicolescu.
Şpagă de la Penescu
O altă acuzaţie adusă de procurorii anticorupţie se referă la faptul că, în perioada 2006-2008, politicianul social-democrat, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Argeş, a pretins şi a primit de la patronul FC Argeş – Cornel Penescu, acţionar majoritar la S.C. PIC S.A., sume de bani sau bunuri în valoare totală de peste 66.000 lei.
Scopul urmărit era ca instituţia condusă de Nicolescu să achiziţioneze de la firma lui Penescu produse alimentare şi nealimentare, în unele cazuri cu nerespectarea procedurilor legale de achiziţie publică. Mita reprezintă aproximativ 10% din valoarea totală a acestor contracte.
Se pregăteşte de al doilea dosar
Totdată, procurorii DNA Piteşti au disjuns din acest dosar al lui Nicolescu un altul, în care şeful CJ, dar şi deputatul PSD de Argeş, Mircea Draghici, sunt acuzaţi de trafic de influenţă în favoarea unei firme din Bucureşti – SC European Consulting – specializată pe studii de fezabilitate pentru proiecte cu finanţare europeană.
Mai exact, preşedintele CJ şi al PSD Argeş le-ar fi cerut primarilor PSD de comune şi oraşe să încheie contracte cu firma amintită mai sus, fără respectarea procedurilor de încredinţare a contractelor din fonduri publice.
Potrivit unor surse judiciare, cauza a fost disjunsă ca urmare a numărului mare de primari implicaţi, procurorii având nevoie de timp pentru a sintetiza toate informaţiile.
Acum câteva luni, audierea şi reţinerea lui Nicolescu de către procurori au declanşat un scandal de proporţii în mediul politic.
Cei mai importanţi lideri ai PSD, în frunte inclusiv cu Victor Ponta şi Adrian Năstase, s-au mobilizat şi s-au deplasat la Piteşti pentru a-l susţine din stradă pe constantin Nicolescu, aflat sub ancheta DNA, aşa cum s-a întâmplat cu ani în urmă şi când a fost anchetat un ex-parlamentarul PDSR, Gabriel Bivolaru.