Două firme de consultanţă din Grecia îi vor ajuta pe români să dezvolte idei de afaceri în turism în cadrul unui proiect european.
Bolt International Consulting şi Diastasi Training and Consulting Services, ambele companii greceşti, sunt parteneri ai Asociaţiei Europene pentru o Viaţă mai Bună care implementează în România proiectul „CeReRe în Turism – Centre Regionale de Resurse în Turism şi Servicii integrate pentru stimularea antreprenoriatului în sectorul turismului”.
Proiectul vizează promovarea culturii antreprenoriale în sectorul turismului prin creşterea abilităţilor şi competenţelor românilor de a materializa idei de afaceri.
„Turismul este esenţial pentru dezvoltarea economică viitoare a ţării şi are un ponţial de expasiune uriaş. În România există numeroase resurse naturale care pot fi explotate, iar românii sunt oamenii ospitalieri, aşa că turiştii vor fi cu siguranţă atraşi de ţara noastră”, a declarat Dana Gontineac, managerul proiectului.
Există, desigur, şi câteva dezavantaje pentru dezvoltarea turismului în România.
„Lipsa infrastructurii, lipsa personalului instruit în servicii de management în turism, precum şi lipsa de servicii adiacente care să suplinească potenţialul turistic în anumite zone au împiedicat dezvoltarea turismului românesc. De aceea, prin acest proiect, cu ajutorul partenerilor noştri din Grecia, ne propunem să promovăm cultura antreprenorială prin creativitate şi inovare şi prin formarea profesioniştilor din domeniul turismului”, a spus Gontineac.
Proiectul va fi implementat în trei regiuni din ţară: Bucureşti-Ilfov, Sud-Muntenia, Nord-Est. Antreprenorii din aceste regiuni vor participa la cursuri de formare, vizite de studiu în ţări din Uniunea Europeană şi vor primi consultanţă din partea profesioniştilor din Grecia.
Cele două firmele greceşti vor întocmi un manual de bune practici în turism pentru români şi vor ajuta la înfiinţarea a două centre regionale de resurse în turism care vor asigura sprijin continuu şi servicii integrate pentru oamenii de afaceri. Managerii proiectului anticipează că aproximativ 2500 de persoane vor primi materiale informative privind antreprenoriatul în domeniul turismului prin intermediul proiectului.
Proiectul „CeReRe în Turism – Centre Regionale de Resurse în Turism şi Servicii integrate pentru stimularea antreprenoriatului în sectorul turismului” beneficiază de un buget de peste 16 milioane de lei şi este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.