Sub o locuinţă londoneză impresionantă, proprietatea reginei, închiriată Guvernului britanic, se odihnesc 39.000 sticle de vin şi băuturi spirtoase. Ani de zile, conţinutul sticlelor era secret, deşi au fost achiziţionate şi întreţinute din bani publici, relatează BBC News.
Grandoarea încăperilor casei Lancaster, situată puţin mai jos de Buckingham Palace, pe aceeaşi stradă, se opreşte la uşa de incendiu, care îţi deschide calea către subsol, printr-un coridor de serviciu. O cheie se învârte în broasca uşii de lemn. Când intri, temperatura scade considerabil. O alarmă scurtă îi anunţă pe toţi că au un musafir.
Pivniţa vopsită în alb adăposteşte trei camere de vin, unde stau aşezate, cuminţi, sticlele. Dacă ar fi vândute pe piaţa liberă, ar valora o avere. Guvernul le estimează la 2 milioane de lire.
Vinurile depozitate în crama secretă sunt printre cele mai rare soiuri din Marea Britanie. Tocmai bune pentru papilele gustative ale premierilor, preşedinţilor, regilor şi reginelor. Accesul jurnaliştilor în cramă este permis extrem de rar, adaugă BBC.
Totuşi, şeful Serviciului de Ospitalitate al Guvernului, Robert Alexander, precizează că nu toate băuturile sunt destinate capetelor încoronate, ci multe dintre ele sunt servite şi miniştrilor, în cadrul recepţiilor oficiale.
Vinurile şi băuturile spirtoase au fost cumpărate de-a lungul timpului, iar unele sunt neatinse de zeci de ani.
De exemplu, un Chateau Latour din 1961 costă între 4.000 şi 10.000 lire, explică Alexander. Cât valora băutura în urmă cu 50 de ani? 51 şilingi şi 5 pence. Lady Thatcher descria acest vin ca „mătăsos”.
De altfel, cea mai mare sumă plătită pentru o sticlă se ridică la maximum 100 lire.
Un rând separat adăposteşte 17 feluri de şampanie. Printre băuturile spirtoase, stă un coniac din 1878, Grand Fins Bois Cognac. Mai este şi un Quinta do Noval, din 1931, unul din cele mai bune vinuri ale secolul XX, potrivit experţilor.
Cele mai scumpe vinuri nu vor fi servite la nici un dineu. Mai mult, în 2012, autorităţile vor vinde băuturi în valoare de 50.000 lire, ca să cumpere vinuri mai noi. De altfel, şeful serviciului de ospitalitate precizează că, de anul viitor, pivniţa Executivului britanic se va autofinanţa.
Un reprezentant al autorităţii care administrează crama, Foreign Office, a declarat că s-a discutat despre închiderea pivniţei, însă o analiză a arătat că vinderea sticlelor vechi pentru cumpărarea altora mai noi este cea mai ieftină metodă pentru a asigura băutura pentru recepţiile Guvernului.
Cel mai vechi …
Vin: Chateau Latour, 1955, Bordeaux, Franţa
Şampanie: Krug, Brut, Reims, 1964, Champagne-Ardenne
Vin de Porto: Quinta do Novo, 1931
Coniac: Grands Fins Bois Cognac, Charente,1878.