22.4 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialDecizia asupra referendumului, amânată pentru a doua oară

Decizia asupra referendumului, amânată pentru a doua oară

Doar 21 de consilieri au venit la şedinţa convocată azi de primarul Sorin Oprescu care a propus două proiecte pe ordinea de zi: schimbarea datei referendumului şi stabilirea sumei necesare pentru organizarea acestuia. Autorităţile locale vor ca referendumul să aibă loc pe 26 iunie în loc de 19 iunie, cum se stabilise iniţial, pentru a nu fi perturbată activitatea din învăţământ.

Consilierul PSD Maria Popa a atras atenţia că pe 20 iunie au loc examenul scris la limba română pentru elevii de clasa a VIII-a şi probele la limbi străine pentru cei care susţin bacalaureatul. Organizarea referendumului este prevazută la şcoli unde se vor susţine şi examene a doua zi, iar mulţi profesori vor fi nevoiţi să ia parte la ambele activităţi.

Pentru a nu apărea probleme, municipalitatea a propus schimbarea datei referendumului, lucru cu care, în principiu, sunt de acord şi reprezentanţii partidelor politice. Decizia nu a putut fi însă supusă la vot din cauza lipsei de cvorum. La fel s-a întâmplat şi în cazul proiectului care prevede alocarea sumei de 10 milioane de lei din fondul de rezervă al primăriei pentru organizarea referendumului.

Certurile, la ordinea zilei

Consilierii prezenţi în sală au preferat să se certe şi să dea vina unii pe alţii pentru faptul că nu a fost cvorumul necesar pentru ca hotărârile să fie supuse la vot. Unii au strigat că s-au învoit de la serviciu şi colegii lor de la PDL îi tratează cu dispreţ pentru că nu s-au prezentat.

Ei au susţinut că le pasă de soarta bucureştenilor şi că PDL e vinovat de situaţia creată. Consilierul Victor Stan a adus în discuţie o problemă mai vechi şi anume cea legată de Parcul Bordei şi despăgubirile în valoare de 170 de miliaone de euro pe care primăria ar trebui să i le achite omului de afaceri Costică Constanda.

După ce a vociferat şi a dat vina pe colegii săi din cauza cărora municipalitatea a pierdut procesul, Stan a părăsit sala de şedinţe. Preşedintele de şedinţă, Călin Murg, a declarat că nu au venit toţi colegii săi din cauză că au fost convocaţi în grabă de primarul general şi nu au avut încă timp să se decidă asupra formulării întrebărilor.

A treia şedinţă, programată pe 23 mai

La finalul întrunirii, primarul Oprescu a anunţat că va convoca o nouă şedinţă la începutul săptămânii viitoare, cu aceeaşi ordine de zi. „Voi convoca şedinţe până voi putea duce la îndeplinire cele două obiective – să schimbăm data şi să revizuim întrebările”, a declarat Oprescu. El a precizat că referendumul se va organiza şi dacă nu se vor face schimbările convenite în ultimele două săptămâni. Numai că acesta va avea loc conform unei hotărâri care a fost deja aprobată şi care prevede data de 19 iunie şi şapte întrebări.

Bucureştenii ar urma să fie întrebaţi următoarele:”Sunteţi mulţumit de modul în care s-a dezvoltat Capitala?”, „Vă doriţi o Capitală cu şase sectoare şi şapte administraţii?”, „Vă doriţi o Capitală cu şase sectoare şi o singură administraţie?”, „Sunteţi mulţumiţi de curăţenia în Bucureşti?”, „Vă doriţi o arhitectură unitară pentru tot Bucureştiul?”, „Sunteţi de acord cu reducerea cheltuielilor aparatul din administraţia Bucureştiului?” şi „Sunteţi de acord ca Bucureştiul să fie condus de primarul general alături de CGMB?”.

Cele mai citite

Dialog satiric, partidul Piraților – Academia Catavencu

– Frumos te-ai mai potcovit, prietene! Cum ai făcut rost de piciorul de lemn? – Într-o luptă cu olandezii care nu voiau să mă...

Guvernul dă undă verde noilor reglementări pentru emitenții de instrumente financiare

Noul cadru legislativ oferă protecție și încredere investitorilor și facilitează accesul la capital pentru companii Proiectul a fost elaborat de Autoritatea de Supraveghere Financiară și...

Marcel Churchill sau războiul rozetelor

Întrebat de ce nu s-au luat măsuri după ce județul Galați a fost lovit de două ori de inundații majore de-a lungul timpului,...
Ultima oră
Pe aceeași temă