25.1 C
București
vineri, 27 septembrie 2024
AcasăSpecialFiesta pe străzile Galaţiului

Fiesta pe străzile Galaţiului

Victoria Oţelului a scos Galaţiul în stradă, pentru că, indiferent dacă sunt sau nu pasionaţi ai fotbalului, gălăţenii s-au bucurat pentru succesul echipei oraşului lor. Dacă până acum faptul că Oţelul are meci acasă era sesizabil doar prin apariţia pe străzi a grupurilor de suporteri, duminică după-amiază oraşul era dominat de culorile clubului, roşu-alb-albastru.

Era surprinzător, spre exemplu, să vezi o doamnă de 50 de ani legănând un steag al Oţelului de 1/1 m sau un copil cu fanionul la tricicletă. Meciul cu Timişoara a fost urmărit şi pe un al doilea stadion, amenajat pe esplanada de la „Păpădie”, unde a fost instalat un ecran. Aici au asistat la meci aproximativ 7.000 de gălăţeni, o audienţă care a bătut recordul local al participării la o adunare, înregistrat la mitingul din campania din 1992 a lui Ion Iliescu, care a adunat vreo 5.000 de gălăţeni.

Sub asediul microbiştilor

După fluierul final, oraşul a fost invadat de maşini cu tineri ieşiţi prin geamurile portierelor, care fluturau steagurile Oţelului. Claxoanele s-au potolit după 1 noaptea. Dacă bucuria suporterilor a început pe Stadionul Oţelul, fiesta de pe străzile Galaţiului a fost lansată de la „stadionul” de la „Păpădie”, unde s-au adunat un număr greu de apreciat de gălăţeni. Probabil că la un moment dat au fost zeci de mii, pentru că, în ciuda eforturilor poliţiştilor de la Rutieră de a ţine sub control traficul, inevitabil a fost blocată circulaţia în cea mai importantă intersecţie din oraş.

Oamenii au scandat numele jucătorilor, al lui Dorinel Munteanu şi al directorului general al Oţelului, Marius Stan, care le-au adus o performanţă aşteptată de treizeci de ani şi la care în urmă cu un an nici nu sperau. Oţelul are un buget de 5 milioane de euro, municipalitatea susţinând simbolic clubul, cu vreo 4-5 sute de mii. Bucuria a căpătat forme neobişnuite, unii s-au urcat pe autocarul Oţelului, alţii pe -stâlpii semafoarelor şi indicatoarelor rutiere, alţii s-au aruncat în arteziană. A fost impresionant să vedem şi doi gălăţeni care au venit în scaune cu rotile să se bucure de această victorie.

INDIFERENŢĂ

Performanţe fără finanţare

Cu toate că la Galaţi sportul nu este susţinut de administraţia locală, performanţele există. Câştigarea Ligii 1 de Oţelul se adaugă la titlurile de campioană naţională la volei feminin obţinute de CSU Metal, club desfiinţat după cucerirea titlului din 2010. Şi performanţele campionului mondial Lucian Bute, care a început boxul la Galaţi, dar pentru că nu a fost susţinut şi-a continuat activitatea la Sighetul Marmaţiei şi apoi la Montreal. Succesul a fost obţinut cu un buget sărac pentru un club de fotbal, graţie modului în care Marius Stan a ştiut să -administreze echipa, şi datorită lui -Dorinel Munteanu şi a jucătorilor.

7.000 de gălăţeni au urmărit meciul cu Timişoara pe un ecran amplasat pe un alt stadion.

Cele mai citite

Octombrie începe cu vreme rece și ploi abundente, urmată de o încălzire ușoară, conform prognozei ANM

Luna octombrie aduce un debut cu temperaturi mai scăzute decât cele obișnuite și precipitații abundente în mai multe regiuni, potrivit prognozei publicate vineri de...

Creștere record a creditelor de consum în România: Volumul finanțărilor noi a atins 5 miliarde lei în iulie

Românii au arătat un interes crescut pentru creditele de consum în 2024, atingând un volum record de 5 miliarde de lei în iulie, o...

Alertă RO-Alert emisă în nordul județului Tulcea din cauza unor drone detectate la granița cu Ucraina

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) a transmis în noaptea de joi spre vineri un mesaj de avertizare RO-Alert pentru locuitorii din zona...
Ultima oră
Pe aceeași temă