9.5 C
București
sâmbătă, 26 octombrie 2024
AcasăSpecialClujul, buturuga mică ce poate răsturna carul guvernării

Clujul, buturuga mică ce poate răsturna carul guvernării

Alegerile locale din Cluj, de anul viitor, vor avea o miză simbolică importantă. În acest moment, Clujul este considerat drept cel mai important fief al PDL, în contextul în care premierul Emil Boc, proaspăt reales preşedinte al PDL, a câştigat mandate de primar al Clujului în 2004 şi în 2008. De asemenea, finul său, Alin Tişe, este preşedinte al Consiliului Judeţean.

În Cluj-Napoca, alianţa dintre PDL şi UDMR asigură, practic, o dominaţie politică fără precedent asupra partidelor politice din Opoziţie. Practic, partidele clujene fac acum eforturi pentru a-i găsi pe cei mai potriviţi candidaţi. Şi asta pentru că tendinţele electorale care vor fi stabilite la alegerile locale din Cluj-Napoca ar putea influenţa tendinţele politice la nivel naţional, aşa cum s-a întâmplat şi în anul 2004, când victoria lui Emil Boc asupra fostului vicepremier PSD, Ioan Rus, a dat semnalul victoriei Alianţei „Dreptate şi Adevăr”.

Cine candidează

Liderii PDL încă nu au anunţat oficial numele candidaţilor la alegerile de anul viitor. În mod normal, însă, pentru Primăria Clujului va candida actualul primar, Sorin Apostu. El a câştigat din primul tur alegerile locale parţiale din anul 2009, după ce Emil Boc a demisionat din administraţia locală pentru a deveni şeful Guvernului. Sorin Apostu este cadru didactic la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară şi preşedinte al PDL Cluj-Napoca. El a mai fost, anterior, primar interimar, viceprimar, director tehnic în Primărie, consilier local şi director al Direcţiei Sanitar-Veterinare din Cluj. De asemenea, actualul preşedinte al Consiliului Judeţean, Alin Tişe, ar urma să candideze pentru un nou mandat. Alin Tişe este avocat de profesie şi a ţinut cursuri la o facultate de Drept din Cluj. El a mai fost administrator al clubului de fotbal Universitatea Cluj, prefect şi consilier local. Relaţiile sale cu actuala conducere a PDL Cluj sunt glaciale, însă, în prezent, PDL nu are un alt candidat pregătit pentru şefia Consiliului Judeţean.

Pe de altă parte, USL ar urma să aibă candidaţi unici la Primăria Cluj-Napoca şi pentru postul de preşedinte al Consiliului Judeţean. PNL şi PSD şi-au desemnat candidaţii care au intrat în competiţia internă. Pentru Primăria Clujului, PNL îl va arunca în luptă pe senatorul Marius Nicoară, fost preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj şi lider al organizaţiei judeţene a PNL. Marius Nicoară este în creştere de popularitate, după ce, în 2008 şi 2009, a suferit înfrângeri consecutive la alegerile locale, cele parlamentare şi cele locale anticipate.

PSD îl va arunca în luptă pe senatorul Alexandr Cordoş, fost consilier local. Pentru şefia Consiliului Judeţean, PNL îl pregăteşte pe viceliderul grupului parlamentar din Camera Deputaţilor, Horia Uioreanu. Acesta se află la al doilea mandat de deputat, după ce a fost, anterior, consilier local. PSD îl pregăteşte pe actualul preşedinte executiv al organizaţiei judeţene, deputatul Cornel Itu, fost consilier judeţean şi fost consilier local în Dej.

Candidează Mircia Giurgiu?

Una dintre posibilele surprize în competiţia electorală ar putea fi intrarea în cursa pentru Primărie a actualului deputat Mircia Giurgiu, aflat în curs de excludere din PDL. El se află la al doilea mandat de deputat. În trecut, el a fost liderul organizaţiei judeţene a Blocului Naţional Sindical şi ar beneficia de sprijinul sindicaliştilor în competiţia electorală. „Deocamdată, nu am luat nici o decizie legată de o eventuală candidatură la alegerile locale”, a spus Mircia Giurgiu.

Cele mai citite

Florin Prunea, reacție dură după Rangers – FCSB 4-0

FCSB a suferit joi seară prima înfrângere din Europa League, 0-4 cu Rangers. Aceasta a venit după ce roș-albaștrii reușiseră două victorii convingătoare în...

Horoscop 26 octombrie 2024. Capricornii sunt în centrul atenției

Horoscop 26 octombrie 2024. În acest weekend, influențele cosmice ne îndeamnă să ne reconectăm cu sinele nostru interior și să ne evaluăm relațiile cu...

Ce gafă a făcut Oana Zăvoranu! Vedeta i-a vândut mașina iubitului, dar în ea se aflau 300.000 de euro

Alex Ashraf a avut parte de o surpriză neplăcută când s-a trezit fără mașina sa! Oana Zăvoranu i-a vândut Porsche-ul cu suma de 25.000...
Ultima oră
Pe aceeași temă