Ridzi a depus, în faza preliminară a anchetei, un memoriu în care arată că, din punctul său de vedere, vina pentru eventualele probleme în organizarea evenimentului i-ar aparţine fostului său consilier, Ioana Vârsta. În aceeaşi perioadă, Vârsta a fost şi consilierul personal al ex-ministrului de Externe, Cristian Diaconescu.
În replică, tot într-un memoriu depus la DNA, Ioana Vârsta susţine că nu a coordonat efectiv Ziua Tineretului ci doar, la insistenţele considerabile ale acesteia, i-a dat o mână de ajutor fostului ministru şi a stabilit liniile generale ale organizării. Şi alte persoane, printre care Paul Diaconu, fost director economic al ministerului, au făcut diferite denunţuri la DNA în care au dezvăluit diferite aspecte.
Care a fost profitul firmelor implicate
Fosta consilieră, Ioan Vârsta, a mai explicat în memoriul transmis procurorilor anticorupţie că, datorită insistenţelor lui Ridzi în a-i solicita să se ocupe de organizarea Zilei Tineretului din 2009, l-a căutat pe Bogdan Iacobescu. Acesta era asociat şi administrator la SC Artisan Consulting SRL şi SC Compania de Publicitate Mark SRL, care s-ar fi implicat în realizarea evenimentului efectiv. Potrivit unui raport întocmit de Garda Financiară, la solicitarea DNA, Ministerul Tineretului şi Sportului a plătit către Artisan SRL peste 2,5 milioane lei şi un TVA de apoape 500.000 lei. La rândul lor, firmele Artisan şi Mark au achitat către subcontractori (societăţile care au realizat efectiv toate operaţiunile necesare derulării Zilei Tineretului din 2009) suma de 1,6 milioane lei, inclusiv TVA. „Rezultă un adaos comercial practicat de firmele Mark şi Artisan: 223.034,97 lei, adică aproximativ 84%”, se arată în raportul Gărzii Financiare.