NASA îşi va retrage navetele din spaţiu, pentru că sunt vechi şi scumpe, iar Agenţia vrea să investească banii în alte proiecte, a explicat un reprezentant al Agenţiei, într-un interviu pentru Associated Press (AP), citat de Yahoo! News.
Navetele au fost trimise în spaţiu începând cu 1981, iar în 2003, după accidentul navetei Columbia, NASA şi-a pus problema că trebuie să le înlocuiască cât mai repede.
În 2004, preşedintele George W. Bush a luat această hotărâre. Şi-a dorit să trimită astronauţii pe lună şi pe Marte, însă, pentru ca NASA să-şi permită să construiască alte navete, trebuia să nu mai cheltuiască 4 miliarde de euro pe an cu cele trimise pe Staţia Spaţială Internaţională, a explicat reprezentantul NASA, pentru AP.
Apoi, preşedintele Obama a renunţat la misiunile pe lună. El a propus ca NASA să construiască o rachetă care să trimită astronauţii pe un asteroid şi pe Marte şi să apeleze la companii private care să sponsorizeze zborurile pe Lună.
După următoarele două zboruri – al lui Endeavour, programată să decoleze luni la 14:56 (ora României), şi cel al navetei Atlantis, în această vară, programul NASA se va încheia.
Naveta spaţială Endeavour, care se va lansa astăzi, va avea la bord un experiment ştiinţific, detectorul de particule Alpha Magnetic Spectometer, în valoare de 2 miliarde de dolari, pe care îl transportă pe staţia spaţială. Endeavor va avea la bord şase astronauţi.
Atlantis va zbura în spaţiu pentru ultima oară în această vară. Este a patra navetă operaţională construită şi este una din cele trei funcţionale ale flotei. Atlantis a fost lansată pentru prima oară în 1985 şi a îndeplinit activităţi militare.
Programul NASA se încheie, navetele ajung la muzeu
Naveta Discovery este cea mai bătrână din cele trei navete operaţionale ale flotei NASA, fiind lansată în spaţiu, pentru prima dată, în 1984. Naveta a efectuat atât misiuni de cercetare, cât şi de asamblare a Staţiei Spaţiale Internaţionale.
Navetele Challanger şi Columbia au explodat în timpul misiunii, omorând 14 oameni. Columbia, contruită în 1975, s-a dezintegrat când a intrat în atmosfera terestră, deasupra Texasului, în timpul celei de-a 28-a misiuni, în februarie 2oo3. Cei şapte membri ai echipajului au decedat.
Challenger, care a zburat pentru prima dată în 1983, a explodat la 73 secunde de la lansare, în ianuarie 1986. La bordul navetei, care era la al zecelea zbor, se aflau şapte oameni, care au murit în urma exploziei.
Navetele vor fi expuse la muzee. Endeavour va merge la Centrul Ştiinţific California, din Los Angeles, iar Atlantis va fi la Centrul Spaţial Kennedy. Noul cămin al navetei Discovery va fi Institutul Smithsonian, iar Enterprise, o navetă folosită pentru testele de zbor, va merge la muzeul Intrepid Sea, Air and Space, din New York, potrivit Yahoo! News.
Cum vor ajunge americanii în spaţiu
Viaţa pe Staţia Spaţială Internaţională, care poate adăposti şase oameni, va fi prelungită cel puţin până în 2020, explică Yahoo News. Cel puţin 12 astronauţi vor mai merge în spaţiu, iar alţii aşteaptă construirea navetelor care îi vor transporta pe asteroid. Unii vor ieşi din program, aşa cum s-a întâmplat când Apollo s-a încheiat în urmă cu aproape 40 de ani, precizează reprezentantul NASA.
Astronauţii americani vor continua să meargă pe Staţia Spaţială Internaţională, pentru că NASA va cumpăra locuri în capsulele ruseşti Soyuz. Un loc într-o capsulă costă aproximativ 63 milioane de dolari, o sumă mai mică decât un loc într-o navetă spaţială, precizează Yahoo News, citând AP.
NASA îşi propune, totodată, să încurajeze investitorii privaţi să construiască rachete comerciale şi capsule. Două companii susţin că, peste trei ani, vor putea să trimită oameni în spaţiu.