Numărul mare de noi contracte înregistrate de la 1 mai, adică de la intrarea în vigoare a Codului modificat al muncii, în industria prelucrătoare ar putea arăta, susţine liderul BNS Dumitru Costin, că acele locuri de muncă existau şi înainte, dar la negru şi cu complicitatea inspectorilor fiscali şi ai muncii.
Variantele lui Dumitru Costin
„Am văzut şi eu ştirea potrivit căreia au apărut 15.000 de noi locuri de muncă în industria prelucrătoare. Ori a existat un număr consistent de angajatori în România care a aşteptat cu nerăbdare ziua de 1 mai ca să îşi deschidă afaceri şi să înregistreze salariaţi cu un entuziasm de nedescris, ori în spatele acestor cifre a existat o complicitate între fisc şi inspecţia muncii cu patronii de firme, pe care i-au protejat ani în şir”, a spus Costin la Cluj. În replică, directorul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Cluj, Emilian Roşca a spus că noul Cod oferă organelor de control pârghiile necesare pentru eradicarea muncii la negru.
„Atâta vreme cât acum discutăm despre munca la negru ca despre o faptă penală, s-a ajuns şi la o conştientizare din partea angajatorilor asupra pericolului practicării muncii fără forme legale”, a spus Roşca.