Ca primă măsură pentru reducerea mortalităţii pe şosele şi pentru a lupta „împotriva comportamenului iresponsabil al celor care îşi permit să meargă cu viteze foarte mari”, Guvernul francez a decis interzicerea detectoarelor de radare şi a panourilor care indică prezenţa radarelor fixe, potrivit cotidianului francez Le Monde.
Deciziile drastice luate de guvernul fracez nu se opresc aici: o mie de radare noi vor fi puse pe şosele până în 2012, iar depăşirea vitezei cu mai mult de 50 km/h peste limita legală este considerat delict, iar conducătorul vinovat va trebui să se prezinte în faţa unui tribunal corecţional. Şi alertele radar de tipul iCoyote sau alertă GPS, care există pe telefoanele mobile, vor fi de asemenea interzise.
Mai mult, fiindcă majoritatea accidentelor se produc din cauza utilizării telefonului mobil la volan, executivul francez a decis că, cel care foloseşte mobilul în timp ce conduce va primi trei puncte de penalizare în loc de două, cât erau până acum. De asemenea, oprirea pe banda de urgenţă, care este interzisă, va fi sancţionată cu trei puncte de penalizare şi 135 de euro amendă.
Amenzi uriaşe
În prezent, excesul de viteză de peste 50 km/h peste limita legală este sancţionat, susţin jurnaliştii de la Le Monde, cu o amendă de 1500 de euro şi cu şase puncte de penalizare. În caz de recidivă, vehiculul este confiscat, iar conducătorul riscă trei luni de închisoare, 3750 de euro amendă şi şase puncte de penalizare.
Politica pentru siguranţa rutieră
Încă de pe vremea preşedintelui Jacques Chirac, siguranţa rutieră a fost o prioritate pentru guvernanţii din Hexagon. În ciuda faptului că, până la sfârşitul lui 2010, s-a înregistat o scădere a numărului morţilor în urma accidentelor de maşină, acum se înregistrează din nou o creştere. În martie 2011, 295 de persoane au decedat în urma unui accident rutier, iar în aprilie, 355 – cu 20 la sută mai mult faţă de aprilie 2010.