Comunitatea științifică reacționează dur după ce Mihai Tudose – autorul unui doctorat cumpărat și dovedit a fi un plagiat, a devenit premierul României. În acest context, Ad Astra, comunitatea oamenilor de știință, susține că un om acuzat de fraudă academică nu poate ocupa una dintre cele mai importante poziții în statul român.
Imaginea României afectată
“Asociația Ad Astra își exprimă profunda dezamăgire față de faptul că PSD a propus, iar Președintele României a acceptat nominalizarea pentru funcția de Prim Ministru al României în persoana dlui Mihai Tudose, considerând acuzațiile de plagiat care i-au fost aduse și a faptului că dl Tudose a confirmat aceste acuzații, cerând retragerea titlului de doctor deținut. Reiterăm faptul că plagiatul tezei de doctorat reprezintă o infracțiune care descalifică o persoană de la ocuparea unei funcții de conducere în stat. De asemenea, renunțarea benevolă la titlul de doctor în caz de plagiat nu poate exonera pe nimeni din punct de vedere moral din moment ce titlul de doctor a contribuit la dezvoltarea întregii cariere, potențial în detrimentul altor persoane care au obținut titlul de doctor pe merit. De aceea, considerăm că dl Mihai Tudose nu poate exercita niciun fel de autoritate morală față de cetățenii români care au obținut diplome de studii prin muncă cinstită și solicităm Parlamentului României să nu valideze un guvern condus de o persoană cu probleme de etică. Atragem atenția că, în contextul declarațiilor Președintelui de la deschiderea anului universitar 2016-2017 din Timișoara care spunea că "Un politician dovedit plagiator trebuie să dispară din politică. Un cadru universitar dovedit plagiator să dispară din universitate", această nominalizare dovedește faptul că integritatea morală și etică nu reprezintă un criteriu suficient de important pentru desemnarea Primului Ministru al României și în același timp subminează orice fel de încercare de reașezare a sistemului educațional și de cercetare pe bază de integritate și meritocrație. Menționăm faptul că imaginea externă a României și în special cea a Guvernului României sunt în aceeași măsură afectate negativ, având în vedere toate scandalurile apărute în presa internă și internațională legate de numeroasele lucrări de doctorat plagiate ale oamenilor politici din România”, se arată în comunicat.
Premierul academic pe repede-înainte
Premierul României a obținut 11 distincții academic în numai 10 ani, perioadă în care a fost și deputat. Titlul de doctor, obținut în anul 2010 în domeniul Științelor Militare la Academia Națională de Informații, este suspect de plagiat. Un sfert din lucrare, aproximativ 50 de pagini, este copiat dintr-o altă lucrare de doctorat, susținută în 2009 de comisarul-șef Radu Andriciuc, la Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”. Mihai Tudose a vrut să renunțe, anul trecut la titlul de doctor, dar legislația nu îi permite.
Din păcate, așa cum a scris Rl în exclusivitate, nici o instituție academică nu verifică, în acest moment, acuzațiile de plagiat, astfel că un verdict oficial în cazul Tudose e greu de anticipat.
Un ministru controversat
Asociația Ad Astra a protestat față de decizia Ministerului Cercetării de a nu mai permite evaluatori internaționali în mecanismele de finanțare. „Se introduce în mod explicit şi deliberat o preferinţă naţională în privinţa evaluatorilor, precum şi criterii ierarhice de selecţie, în contradicţie cu Strategia Naţională de Cercetare-Dezvoltare-Inovare 2014-2020, care prevede ca obiectiv specific: Susţinerea aspiraţiei către excelenţă în cercetarea la frontiera cunoaşterii prin internaţionalizarea cercetării din România, evaluare internaţională […]. Aceste prevederi noi sunt perfect anti-ştiinţifice şi, după ştiinţa noastră, nu îşi găsesc echivalent niciunde în ţările dezvoltate ştiinţific”, arată asociaţia Ad Astra, într-un comunicat de presă.
Persoana acuzată de Ad Astra că ar fi fost la originea acestei decizii a fost Lucian Georgescu, la acea vreme secretar de stat în Ministerul Cercetării. În cabinetul Tudose, Georgescu a fost promovat ministru al Cercetării.