6.4 C
București
joi, 16 ianuarie 2025
AcasăSpecialScutul antirachetă: 400 de milioane $. Cine plăteşte?

Scutul antirachetă: 400 de milioane $. Cine plăteşte?

Costurile legate de amplasarea sistemului antirachetă în fosta bază aeriană de la Deveselu (Olt) se ridică la 400 de milioane de dolari, la care se adaugă 20 de milioane de dolari anual, pentru funcţionarea sistemului, banii fiind suportaţi de SUA, a anunţat, marţi, la Slatina, un oficial american, citat de Mediafax.

Un oficial american care face parte din delegaţia ce negociază Acordul privind amplasarea, în România, a unor elemente ale sistemului american antirachetă a anunţat, într-o conferinţă de presă susţinută la sediul Consiliului Judeţean Olt, că amplasarea sistemului antirachetă costă 400 de milioane de dolari, la care se adaugă 20 de milioane de dolari anual funcţionarea sistemului, fără a include rachetele.

Potrivit sursei citate, pentru România nu implică niciun fel de costuri amplasarea acestui sistem, ţării nostre revenindu-i doar punerea la dispoziţie a fostei baze militare şi asigurarea pazei sistemului.

Secretarul de stat în MAE Bogdan Aurescu a declarat, marţi, la Slatina, că SUA vor instala în orizontul anului 2015 la Deveselu un sistem strict defensiv de interceptări care nu va avea niciun fel de efecte negative asupra populaţiei, mediului şi culturilor agricole.

El a spus că amplasarea acestui sistem implică instalarea în fosta bază aeriană a unui număr redus de persoane, respectiv 150-200, număr care va putea creşte în anumite situaţii.

Secretarul de stat în MAE a mai afirmat că sistemul a fost construit astfel încât să nu aibă niciun fel de efecte negative asupra populaţiei şi să nu îi afecteze pe oameni, care „vor putea să muncească şi să trăiască normal” în acea zonă.

„În relaţia cu SUA această participare a României va contribui la consolidarea relaţiilor bilaterale”, a spus secretarul de stat în MAE, care a precizat că acest sistem este unul „strict defensiv”.

Secretarul de stat în MAE Bogdan Aurescu şi subsecretarul de stat al SUA Ellen Tauscher, care conduc delegaţiile României şi SUA ce negociază Acordul privind amplasarea, în România, a unor elemente ale sistemului american antirachetă se află, marţi, marţi, în Olt, pentru a discuta cu autorităţile locale implicaţiile deciziei de amplasare a acestui sistem în fosta bază aeriană de la Deveselu.

Pe aerodromul Deveselu şi-a început activitatea, în 19 martie 1952, Regimentul 206 Aviaţie Vânătoare Tactică, acesta fiind subordonat Diviziei 66 Aviaţie Tactică din zona de operaţii de Sud-Est a României. În 1953, Regimentul 206 a fost dislocat pe aerodromul Ianca, unde şi-a desfăşurat activitatea până la 1 mai 1955. Baza militară de la Deveselu nu mai este operaţională, fiind desfiinţată în 2002, însă este în stare bună.

Cele mai citite

Donald Trump plănuiește o decizie neașteptată privind TikTok după preluarea mandatului

Donald Trump, care va prelua oficial funcția de președinte al SUA pe 20 ianuarie, intenționează să amâne interzicerea aplicației TikTok în Statele Unite, în...

Protest polițiști SNPPC 17 ianuarie

COMUNICAT - 17 ian. 2025: Protest comun masiv al organizațiilor sindicale/asociative din SAOPSNÎn atenția membrilor FSNPPC – polițiști în activitate, personal contractual și pensionari militari...

Ciolacu anunță noi reguli pentru alegerile prezidențiale 2025: Să nu mai avem un instrument social media care să favorizeze un candidat

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, joi, la începutul şedinţei de Guvern, că - pentru buna desfășurare a alegerilor prezidențiale din 2025 - vor fi...
Ultima oră
Pe aceeași temă