Osama bin Laden este cel care a pus „războiul sfânt” al religiei islamice pe agenda globală a secolului 21, după atacurile de la 11 septembrie 2001, potrivit France 24.
Atunci, militarii al Qaeda au doborât una dintre cele mai importante clădiri din New-York şi au creat teroare printre americanii care priveau totul la televizor. Atacula fost o lovitură puternică pentru America, dar va avea repercursiuni în întrega lume.
După aproape un deceniu, preşedintele Americii, Barack Obama, a anunţat luni dimineaţă că Osama bin Laden a fost ucis în Pakistan, după o acţiune a trupelor americane.
Uciderea a mii de oameni – dorinţa lui Dumnezeu
Osama bin Laden susţinea că atacurile din 2001, în care au fost omorâţi aproape 3000 de oameni, a fost un act al lui Dumnezeu. „America a fost lovită de Allah în punctul său cel mai vulnerabil”, a spus el.
Conform planului lui Osama bin Laden, avioanele deturnate de „războinici săi” în SUA au dat startul unei ere de confruntări sângeroase între Occident şi militanţii islamici.
Pe de altă parte, evenimentele dramatice din 11 septembrie au făcut din Osama cel mai căutat om de pe planetă şi l-au determinat să trăiască permanent pe drumuri. Însă acţiunile lui au fost o sursă de inspiraţie pentru următoarele mişcările jihadiste globale. De la războaiele din Iraq şi Afghanistan, atacurile din 2005 asupra sistemului de transport londonez şi atacurile militanţilor islamici din Pakistan, multe conflicte din lumea modernă au pornit de la aceea dramatică zi de vineri din 2001.
„Sfârşitul Americii este iminent, chiar dacă bin Laden sau urmaşii săi sunt morţi sau vii. Trezirea poporului musulman a avut loc„, a spus bin Laden într-un mesaj înregistrat la 4 luni de la atacurile din 11 septembrie 2001.
Cine este bin Laden?
Născut în Riyadh în 1957, Osama bin Laden este al 17-lea copil dintre cei 54 ai familiei lui Muhammad Awad bin Laden, un imigrant din Yemen, care a construit o companie de miliarde de dolari în Arabia Saudită. Mama sa, Hamida al-Attas, este originară din Siria.
Osama a obţinut o diplomă în inginerie în 1975 şi atunci era caracterizat ca fiind un bărbat pios. Transformarea sa avea să aibă loc patru ani mai târziu.
Anul 1979 a fost un an de cotitură petru mulţi tineri musulmani, revoluţia iraniană, invazia sovietică şi tratatul de pace a Egiptului cu Israel au creat o generaţie de credincioşi frustraţi şi dispuşi să ia măsuri radicale.
Afghanistan a devenit punctul central al noului idealism. Ispirat de rezistenţa musulmană în timpul ocupaţiei ruseşti, bin Laden a început să strângă fonduri şi să recruteze „războinici” din întreaga lume islamică.
În 1984 el s-a mutat în oraşul pakistanez – Peshawar, care a devenit cartierul general pentru războiul dus de arabi împotriva sovieticilor, un conflict finanţat de America şi Arabia Saudită.
Poveştile despre un bărbat care vizita taberele militare pentru a-i încuraja pe luptători s-au răspândit rapid. Acel bărbat era bin Laden care devenise iubit şi respectat într-un timp scurt. „O zi în Afghanistan este ca 100 de zile într-o moschee obişnuită „, spunea Bin Laden.
Înfrângerea armatei sovietice a fost văzută ca o victorie glorioasă şi i-a acordat lui bin Laden şansa de a consolida o reţea de finanţatori şi recruţi gata să-şi dea viaţa pentru Islam. În curând, el a găsit un alt motiv pentru a declanşa „războiul sfânt”, atunci când trupele americane au intrat în Arabia Saudită după învazia lui Sadam Hussein din 1990 asupra Kuweit-ului. Prezenţa acestor forţe în locul în care se aflau cele mai sfinte clădiri islamice – Mecca şi Medina au stârnit revolta lui bin Laden. El a criticat monarhia şi conducătorii ţării într-un mod atât de dur, încât a fost expulzat, iar cetăţenia sa a fost revocată.
Bin Laden a plecat împreună cu cele 4 soţii şi cei 10 copii în Sudan, acolo unde regimul Islamic care conducea ţara ducea un război intern cu creştinii. Războinicii de aici au fost mai mult decât încântaţi să îl primească, iar în 5 ani Osama a consolidat aici operaţiunile grupării al Qaeda. Bin Laden şi-a unit forţele cu Ayman al-Zawahiri, un militant egiptean care a devenit adjunctul său şi mai târziu „purtătorul de cuvânt” al organizaţiei. Liderul cele mai temute organizaţii teroriste al Oaeda a plecat din Sudan în 1996, în perioada în care agenţiile de informaţii occidentale au început să facă legătura între al Qaeda şi atacurile teroriste asupra forţelor americane din Arabia Saudită.
Următoarea sa oprire a fost în Afghanistan, unde a înfiinţat un alt grup de suporteri recrutaţi din rândul talibanilor. Osama bin Laden a finanţat cu bani şi luptători războiul talibanilor care vroiau să impună versiunea lor radicală de islamism asupra ţării. În schimb, talibanii i-au permis să înfiinţeze acolo tabere de antrenament care vor transforma războinicii lui Osama într-o forţă recunoscută la nivel mondial. Potrivit anchetei oficiale realizate de CIA după atacurile de la 11 septembrie, se estimează că peste 20.00 de luptători au fost antrenaţi în acele tabere înainte de atacurile din America.
Bin Laden: Guvernul american – nedrept, penal şi tiranic
Într-un interviu acordat CNN în 1997, bin Laden şi-a susţinut idealurile în faţa întregii lumi. „Am declarat jihad împotriva guvernului SUA, pentru că acest guvern este nedrept, penal şi tiranic„, a spus Osama atunci.
Peter Arnett, unul dintre jurnaliştii care i-a luat interviul, l-a întrebat care sunt planurile lui în acel sens. Răspunsul lui bin Laden a fost „o să le vedeţi şi o să auziţi de ele la televizor, cu voia lui Dumnezeu”.
Iar lumea a văzut şi a auzit de primul atac major realizat de al-Qaeda în 7 august 1998. Atunci 224 de oameni au fost ucişi de bombele detonate în faţa ambasadelor americane din Kenya şi Tanzania. În atac au fost ucişi doar 12 americani, restul victimelor fiind africani şi musulmani, dar bin Laden a folosit credinţa musulmană pentru a justifica moartea lor. „Atunci când devine evident că este imposibil respingerea acestor americani fără a-i ataca, chiar dacă acest lucru a implicat uciderea unor musulmani, acest lucru este permis în conformitate cu Islamul„, a declarat el.
Ancheta realizată de autorităţile americane a propus bombardarea locaţiei unde se credea că se ascunde bin Laden, cel puţin de trei ori în 1998 şi 1999. Însă, de fiecare dată, liderii SUA au votat împotriva acestei soluţii. „Probabil o să regretăm această decizie mai târziu”, scria atunci un agent CIA. Doi ani mai târziu atacurile din 11 septembrie au dus la moartea a 2.739 de oameni din New York, 189 de persoane de la Pentagon şi 40 de pasageri şi membrii ai echipajului din avioanele care au fost deturnate.
Operaţiunea sinucigaşă a fost gândită de Khalid Sheikh Mohammed, care a devenit unul dintre cei mai cunoscuţi deţinuţi de la închisoarea Guantanamo Bay, dar a fost realizată cu aprobarea lui bin Laden care a selectat şi atacatorii.
Aşa cum a prezis el, America a fost lovită putenic, dar a reacţionat la fel de dur prin invazia declanşată după ce talibanii au refuzat să îl predea pe Bin Laden. Căutarea lui bin Laden şi răscumpărarea de 25 de milioane de euro pentru capturarea lui s-au dovedit inutile pentru că ascunzătorile sale din munţii de la graniţa dintre Afghanistan şi Pakistan nu au fost găsite.
Totuşi, chiar dacă era capturat sau nu, bin Laden îşi îndeplinise scopul pentru că atacurile asupra Americii au devenit sursa de inspiraţie pentru radicaliştii musulamni din toată lumea care vor să facă din islamism religia supremă.
După invazia Americii asupra Iraq-ului şi sentimentul internaţional că războiul împotriva terorismului nu va reuşi , unii analişti au încercat să contesteze ideile populare a lui bin Laden.
Astfel, Michael Scheuer- fostul şef CIA care a coordonat căutarea lui bin Laden a declarat că liderul al Qaeda nu se lupta cu Occidentul în general, ci era în război cu trupele americane din Israel şi Iraq care l-au înfuriat.
Alţii critici din interiorul militanţilor islamici cred că atacurile din 11 septembrie au fost un dezastru strategic. Acestea au dus la pierderea taberelor de antrenament din Afganistan, a dus la înlăturarea talibanilor şi a pus America în alertă maximă.
Dar această percepţie s-a schimbat când SUA a lansat războiul din Iraq în 2005. Invazia americană a adus noi suporteri cauzei „războiului sfânt”, iar Iraq-ul s-a dovedit a fi o bază ideală pentru antrenamente în care luptătorii islamici îşi încercau puterile cu cea mai bine echipată armată din întreaga lume. Unele dintre tehnicile perfecţionate aici, vor fi în curând folosite în alte locuri, ţintele jihad-ului.
„Războiul sfânt va continua chiar dacă eu nu sunt în preajmă”, a spus Osama după atacurile din 2001.