14.8 C
București
miercuri, 23 octombrie 2024
AcasăAlegeri 2016"În domeniul IT există încă tinere talente"

„În domeniul IT există încă tinere talente”

Florentina Greger consideră că succesul pe care îl au tinerii absolvenţi pe piaţa muncii depinde de cât de realistă este abordarea pe care aleg să o adopte şi de disponibilitatea de a conştientiza că orice traseu profesional presupune parcurgerea unor paşi. De asemenea, Greger subliniază că pe piaţa muncii există încă tinere talente care pot fi descoperite de către companii, formate şi atrase apoi în cadrul echipei.

Mai mult, Greger spune că angajaţii cu adevărat valoroşi din domeniul IT sunt aceia care lucrează mai mult din pasiune decât pentru partea materială, chiar dacă este vorba despre un domeniu în care se câştigă mult mai bine decât în altele.

Pentru 2011, aveţi stabilit un buget de 40.000 euro pentru derularea a trei internship-uri. Nu este o sumă prea mare alocată?

Derularea mai multor programe de internship presupune un efort considerabil. În primul rând, este vorba de spaţiul necesar desfăşurării activităţii. În cazul nostru, ne-am extins suprafaţa de birouri în acest scop. Pe lângă cheltuielile aferente unui spaţiu nou, apar cheltuieli indirecte, mai ales prin alocarea unei cote considerabile de timp din partea coordonatorilor de internship, lucru ce evident afectează puternic implicarea lor în proiectele curente. Evident, apar cheltuieli şi pe partea de salarizare, pentru că noi încheiem contracte de muncă pe perioadă determinată pentru participanţii la internship. Dacă luăm apoi în calcul că vorbim de o durată de trei luni pentru fiecare internship şi echipe de trei-cinci persoane, veţi ajunge la bugetul estimat de noi.

Cât de important este -urmarea unui intership pentru un -proaspăt absolvent?

Un internship derulat într-un domeniu de interes reprezintă pentru studenţi o oportunitate de a experimenta lucrul în cadrul unei companii, desfăşurând o anumită activitate şi având ocazia de a lucra într-o echipă, fără a limita sau îngreuna continuarea studiilor.

În ce măsură un stagiar are acelaşi statut ca un angajat?

La Zitec, stagiarii au acelaşi statut ca şi ceilalţi membri ai echipei, beneficiind de aceleaşi drepturi şi obligaţii care reies din contractul individual de muncă, chiar dacă acesta este încheiat pe perioadă determinată.

Cum este să lucrezi în domeniul IT?

Nu putem generaliza lucrul în domeniul IT, fiecare companie având caracteristici specifice, în funcţie de propria linie de business, structură şi modul de organizare internă. La Zitec, lucrăm direct pentru client, iar faptul că dezvoltăm aplicaţii web ne impune un stil de lucru dinamic, angajaţii noştri având ocazia de a fi parte a mai multor echipe de proiect, ceea ce diminuează considerabil riscul unui ritm rutinier de lucru.

Dumneavoastră de unde vă selectaţi oamenii pentru poziţiile vacante?

Recrutarea la noi este una exclusiv online, canalele utilizate fiind, în principal, site-urile de joburi şi canalele social-media precum Linkedin, Facebook sau Twitter. În ultimele şase luni a crescut considerabil şi numărul aplicaţiilor primite direct pe e-mail.

Mai sunt absolvenţii de IT destul de competitivi pentru piaţa muncii?

Programul de internship PHP Drupal pe care îl vom finaliza în prima parte a lunii mai ne-a demonstrat faptul că, în domeniul IT există încă tinere talente care pot fi descoperite de către companii, formate şi atrase apoi în cadrul echipei. Succesul pe care îl au tinerii absolvenţi pe piaţa muncii depinde de cât de realistă este abordarea pe care aleg să o adopte şi de disponibilitatea de a conştientiza că orice traseu profesional presupune parcurgerea unor paşi.

În ce măsură recrutarea internă în sectorul IT este mai folosită decât cea externă?

Recrutarea internă în IT este o practică destul de des utilizată, companiile preferând să asigure ocuparea poziţiilor-cheie prin promovarea angajaţilor existenţi, deja integraţi în organizaţie şi obişnuiţi cu fluxul de lucru intern. Din păcate, nu întotdeauna aceşti angajaţi sunt pregătiţi să preia responsabilităţile posturilor respective, iar efectul ajunge să nu fie tocmai cel scontat, nivelul de performanţă şi satisfacţie cu munca fiind astfel unul scăzut.

Cine este făcut pentru a lucra în IT?

Angajaţii cu adevărat valoroşi în acest domeniu sunt cei care lucrează mai mult din pasiune decât pentru partea materială, chiar dacă este vorba despre un domeniu în care se câştigă mult mai bine decât în altele.

Care sunt abilităţile necesare unui specialist în IT?

În domeniul IT software, companiile au nevoie de persoane cu abilităţi de gândire logică şi analitică extrem de bine dezvoltate, raţionament matematic, deschise către nou, preocupate permanent de îmbunătăţirea şi extinderea ariei de competenţe tehnice, pentru a putea ţine pasul cu evoluţia rapidă a tehnologiei şi a aduce valoare propriei munci.

De ce probleme se poate lovi un angajat în IT pe parcursul carierei sale?

Cred că dorinţa de ascensiune rapidă este principala problemă a angajaţilor din IT, ceea ce îngreunează de fapt dezvoltarea lor profesională propriu-zisă. În carieră, etapele de evoluţie care sunt parcurse într-o manieră superficială, nu asigură nicidecum succesul pe termen lung.

Care sunt părţile bune în a lucra în IT?

Domeniul IT îţi oferă oportunitatea de a interacţiona cu o diversitate de proiecte, din domenii variate, de a te familiariza cu o paletă extinsă de modele de business, ceea ce nu poate fi decât benefic pentru dezvoltarea profesională şi evoluţia în carieră.

În ce măsură salariul mai este -prima sursă de motivaţie? Se ştie că acest domeniu este privit ca unul cu salarii mari chiar şi -pentru juniori.

Salariul va rămâne o sursă de motivaţie importantă, dar nu una principală. În ultima perioadă, piaţa de IT a început să se maturizeze şi tendinţa angajatorilor de a atrage candidaţi prin oferte financiare generoase s-a mai temperat. În acelaşi timp, consider că şi angajaţii din acest domeniu, pe măsură ce se maturizează profesio-nal, reuşesc să schimbe ordinea de priorităţi, tipul de proiecte şi mediul de lucru reprezentând factori mai importanţi în alegerea sau păstrarea unui job decât salariul.

Cum este să gestionaţi un – departament de HR în IT?

În ultima perioadă, ne-am concentrat destul de mult pe dezvoltarea, consolidarea şi diversificarea activităţii de resurse umane din cadrul companiei. Astfel, am beneficiat direct de oportunitatea de a implementa şi gestiona procese specifice şi de a diversifica instrumentele de HR utilizate. Provocarea pe care o poate întâlni un departament de HR al unei firme de IT poate fi regăsită în sfera comunicării cu angajaţii, datorită caracteristicilor de personalitate ale persoanelor care activează în acest domeniu.

Ce poziţii aveţi vacante în această perioadă?

În prezent, avem în derulare procese de recrutare şi selecţie pentru posturi de PHP Developer, Software Test Engineer, iPhone Developer, Junior Web Designer şi account manager.

De ce este nevoie pentru a lucra în IT

JUNIOR WEB DESIGNER

RESPONSABILITĂŢI:

Implementare XHTML/CSS a soluţiilor grafice la standarde;

Crearea de concepte design – pagini web, bannere web, machete print, interfeţe vizuale.

CERINŢE:

Experienţă de minimum un an în design-ul aplicaţiilor web;

Experienţă în utilizarea de soft-uri -precum: Adobe Photoshop, Adobe -Illustrator, Corel Draw, Flash etc.;

Cunoştinţe solide de XHTML şi CSS;

Cunoştinţe minime de JavaScript.

PHP DEVELOPER

RESPONSABILITĂŢI:

Dezvoltare şi întreţinere de aplicaţii web;

Cercetare şi implementare de noi -tehnologii, standarde şi tendinţe în -programarea web;

Colaborare cu membrii echipei.

CERINŢE:

Experienţă de minimum doi ani în -dezvoltarea de aplicaţii web;

Student sau absolvent de Automatică, Electronică, Matematică-Informatică, Informatică aplicată;

Cunoştinţe solide de PHP, SQL (MySQL, PostgreSQL), HTML, JavaScript;

Constituie avantaj cunoştinţe de XML, RSS, Apache, Linux, protocoale de comunicaţie.

SOFTWARE TEST ENGINEER

RESPONSABILITĂŢI:

Elaborarea etapelor, scenariilor şi metodelor de testare;

Supravegherea calităţii aplicaţiei;

Raportarea problemelor întâlnite în procesul de testare şi urmărirea rezolvării acestora;

Asistarea clienţilor în identificarea -problemelor de exploatare;

Redactarea de manuale de utilizare.

CERINŢE:

Experienţă în QA/testare software -(desktop şi web) automată şi manuală

Experienţă în utilizarea de interfeţe de aplicaţii web;

Experienţă în lucrul cu diverse sisteme de operare şi aplicaţii software;

Cunoştinţe de logică, matematică şi informatică.

iPHONE DEVELOPER

RESPONSABILITĂŢI:

Dezvoltarea de aplicaţii complexe Custom Native pentru iPhone (IOS 3.0 +).

CERINŢE:

Experienţă în dezvoltarea de aplicaţii -mobile pentru iPhone (IOS 3.0 +) -conectate la API-uri;

Experienţă în dezvoltarea de aplicaţii- -mobile integrate cu platformele -social-media;

Foarte bune cunoştinţe de programare în Objective – C;

Cunoştinţe de C şi C++;

Experienţă în dezvoltarea de aplicaţii mobile pe platforme MAC OSX şi aplicaţii dedicate iPad.

Andrei Munteanu
Andrei Munteanu
Andrei Munteanu
Cele mai citite

Europa League. Rangers – FCSB. Jucătorii români au ajuns în Scoția

Jucătorii FCSB au avut parte de o primire neașteptată la sosirea în Glasgow, Scoția, înaintea meciului important din Europa League împotriva echipei Rangers. Jucătorii FCSB-ului...

Două tiruri încărcate cu piatră s-au ciocnit la Slătioara. Unul dintre ele a luat foc

Două TIR-uri încărcate cu piatră s-au ciocnit, în această dimineață, pe raza localității Slătioara din Vâlcea, iar cabina unuia dintre ele a luat foc....

IGSU a dat un nou mesaj RO-ALERT pentru județul Tulcea după apariția unor drone

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) a emis, miercuri seara, un nou mesaj RO-ALERT pentru populaţia din nordul judeţului Tulcea, după ce radarele...
Ultima oră
Pe aceeași temă