Renovarea implică o serie întreagă de lucrări care privesc redecorarea locuinţei sau îmbună¬tăţirea confortului. Un ghid complet al lucrărilor pentru o renovare completă îl găsiţi în suplimentul ataşat revistelor CASA MEA, DOMUS, CĂMINUL, PLANUL CASEI MELE din luna mai.
Vine un moment în viaţă în care trebuie sǎ ne luǎm adio de la trecut, iar renovarea locuinţei este unul dintre acestea. Astfel, dacǎ ne-am plictisit de vechea locuinţǎ, pentru cǎ nu mai este în trend, sau instalaţia sanitarǎ şi cea electricǎ au cedat, pentru cǎ sunt foarte vechi, sau un vecin neatent a uitat apa deschisǎ şi ne-a inundat, sau ne-am sǎturat de facturi supraevaluate, şi tot nu beneficiem de un confort pe mǎsurǎ, sau, pur şi simplu, locuinţa nouă este departe de ceea ce ne-am dorit, singura soluţie este renovarea. Renovarea unei locuinţe se face, deci, din multiple motive. Fie instalaţiile, finisajele şi mobilierul sunt vechi şi necesită înlocuire, fie acestea nu mai sunt în ton cu tendinţele şi standardele actuale, fie este nevoie de lucrări de reparaţii la elemente importante ale locuinţei, cum sunt faţada, terasa sau acoperişul. Pentru cǎ reprezintǎ o activitate destul de complexǎ care presupune timp, bani şi profesionalism, trebuie sǎ ştim – încǎ dinainte de a ne apuca – ce implicǎ transformarea locuinţei. Redimensionarea spaţialǎ, alegerea de noi materiale de finisaj şi a unei noi palete cromatice, aplicarea tapetului, alegerea unei vopsele lavabile, a pardoselii sau a faianţei potrivite, o nouă zugrăveală sunt lucrări prin care se realizează redecorarea locuinţei şi fac parte din renovare.
Idei şi recomandări
O piesă de mobilier care aparţine unui stil bine conturat şi care atrage de la început privirea poate reprezenta un bun punct de pornire în decorarea locuinţei. Dacă este vorba despre o canapea sau un fotoliu, alegeţi pentru acestea o tapiserie într-o nuanţă asortată cu cea a pereţilor, mobilei şi pardoselii. Culorile neutre sunt adesea nemulţumitoare şi terne, dar pot deveni efective, luminând astfel o încăpere pală. Senzaţia de spaţialitate se poate obţine prin utilizarea unei nuanţe de caramel, biscuit sau a uneia mai intense. O tapiserie, o cuvertură sau o draperie din mătase pură ori din alt material strălucitor va furniza un contrast şic pe un fundal (perete) mat. În mod similar, un ton mai luminos sau mai închis al pereţilor va avea ca rezultat un decor mai sofisticat decât o simplă zugrăveală albă. Se poate alege, de asemenea, un ton contrastant, corelat cu culoarea de bază a unui accesoriu (o perdea, de exemplu). Nu ignora potenţialul pardoselii, dar nici covoarele, pentru a imprima un stil încăperii, cu atât mai mult cu cât reprezintă suprafeţe mari, ponderea culorilor folosite cântărind greu în cadrul schemei de culori imaginate. În situaţia în care aţi ales o pardoseală sau un covor cu tente îndrăzneţe, este indicat să păstraţi o schemă de culori simple şi neutre pentru restul încăperii. Accesoriile metalice pot încălzi sau răci decorul în funcţie de acelaşi echilibru cu nuanţele pereţilor. Astfel, accesoriile sau mobilierul cromat, precum şi oglinzile pot „linişti” prin aportul lor rece o încăpere în care abundă culori şi nuanţe ca portocaliu, maro sau galben. Invers, o cameră cu zugrăveală mai rece (lila, de exemplu) poate fi „încălzită” prin prezenţa unor accesorii din alamă, cupru sau aurite. Culoarea ramelor de fereastră poate avea un impact puternic asupra întregului decor. Albul este o alegere obişnuită, creând o pauză, o spărtură între perete şi fereastră, dând astfel o notă mai luminoasă. În schimb, folosirea unei nuanţe mai închise pentru pereţi va avea ca efect un decor mai pretenţios. Şi lucrările de artă au o importantă contribuţie din punct de vedere cromatic în locuinţă. Încercaţi să folosiţi aceeaşi culoare pentru ramele de tablouri. Pentru a obţine un decor mai interesant, o idee bună este să folosiţi pentru rame un ton ceva mai închis decât cel al peretelui.
Redimensionarea spaţială
Îndeosebi apartamentele de bloc se confruntă cu problema lipsei de spaţiu, ceea ce îi determină pe proprietari să recurgă la măsuri radicale, cum ar fi demolarea pereţilor. Realizarea unui open space cu integrarea bucătăriei şi a diningului în living, precum şi a balconului sau debaralei sunt exemple de mărire a spaţiului prin demolarea unor pereţi. Dacă aţi decis să interveniţi asupra pereţilor din apartament pentru a mări spaţiul unor camere sau pentru a le conferi un aspect diferit, este indicat să faceţi demersurile necesare către autorităţi cu ceva timp înainte de a trece propriu-zis la acţiune, deoarece toată procedura poate dura câteva luni.
Pentru a dărâma un perete trebuie să vă interesaţi, în primul rând, dacă acesta afectează sau nu structura de rezistenţă a clădirii. În cazul în care se poate demola, trebuie să mergeţi la un arhitect ca să vă facă proiectul. Contra cost, acesta se poate ocupa în totalitate de întregul demers, adică să meargă şi la primărie pentru depunerea actelor şi obţinerea avizelor. Se întâmplă ca unele primării să ceară şi alte documente în afară de cele standard, lucru ce poate duce la prelungirea perioadei de obţinere a autorizaţiei.
Acte necesare cerute de primării pentru a demola un perete:
Certificat de Urbanism;
Cerere tip, completată şi semnată;
Autorizaţie de demolare;
Copie a actului de proprietate, dacă cererea este întocmită de proprietar;
Releveu apartament în dublu exemplar – pentru modificări interioare;
Extras de Carte Funciară – numai pentru Certificat de Urbanism necesar operaţiunilor notariale.
Culorile potrivite pentru casa ta
Culorile pereţilor, ale tapiseriilor (perdelelor, draperiilor, covoarelor şi ale altor accesorii care se regăsesc într-o încăpere) modul în care acestea se îmbină în cadrul întregii locuinţe reprezintă elementul cel mai important al decorului. Puteţi folosi nenumărate idei la decorarea sau redecorarea locuinţei, pentru a-i insufla acesteia un aspect şi o atmosferă cât mai plăcute, fie că intenţionaţi să obţineţi căldură şi intimitate, fie că doriţi să fiţi în pas cu tendinţele modei.
Ca sfat general este bine să alegeţi culorile şi finisajele cu aspect natural, iar pentru a obţine un decor elegant trebuie combinate culori asortate din aceeaşi gamă.
Culoarea de accent trebuie repartizată în aşa fel încât să formeze un triunghi, iar interiorul să fie armonios. Nu numai culorile contează, ci şi texturile. Atunci când introduceţi în decor un material texturat, precum tapetul sau piatra naturală, încearcaţi să îl utilizaţi în cadrul aceluiaşi spaţiu ca accent. Accesoriile decorative pot fi utilizate pentru a introduce accente cromatice sau ca liant între nuanţele amenajării. Punctarea spaţiului cu pernuţe în culori puternice are ca efect împrospătarea atmosferei. De altfel, în încăperi pale sau neutre, lipsa unei culori puternice va fi compensată de ţesături. Tot în acest scop, dar şi pentru a adăuga o notă de subtilitate, se pot folosi şnururi (pasmanterie) şi ţesături din damasc. În alegerea culorilor pentru materialele textile şi ţesăturile dintr-o locuinţă trebuie să se ţină cont de faptul că acestea influenţează modul în care ochii percep culoarea. Ţesăturile mătăsoase reflectă lumina, lăsând un luciu argintiu şi având un efect de albire a culorilor, în timp ce ţesăturile mate (catifeaua, velurul etc.) absorb lumina şi tind să adâncească rezonanţa culorilor.
Cum alegeţi materialele pentru finisaje?
Oetapă importantă şi anevoioasă a procesului de renovare o reprezintă alegerea materialelor pentru finisaje. Spre deosebire de accesorii, şi chiar mobilier, care se pot schimba mult mai uşor, finisajele se aleg, de regulă, pe termen lung. Primul şi cel mai important pas în reamenajarea locuinţei îl constituie stabilirea stilului de amenajare, deoarece în funcţie de acesta veţi achiziţiona apoi materialele pentru finisaje, mobilierul şi accesoriile. S-ar putea afirma că stilul ales „dictează” în mare parte tipul materialelor de finisaj. Dacă doriţi să creaţi un decor pe termen lung, probabil că vă veţi orienta către stilul clasic. Principalele materiale care se recomandă a fi utilizate sunt lemnul (pentru tâmplărie şi pardoseală) şi plăcile ceramice cu modele simple şi discrete – pentru pereţi (bucătărie, baie). Dimpotrivă, dacă doriţi un ambient modern, ar trebui să mergeţi pe contraste de culori şi forme lucioase. Folosiţi cu încredere materiale ca sticla şi inoxul.
O soluţie pentru pereţi este zugrăvirea lor cu vopsea decorativă, de preferat în culori îndrăzneţe, cum ar fi roz, oranj, verde sau turcoaz. Dacă alegeţi culori tari, atunci este indicat să vopsiţi doar unul dintre pereţi, restul rămânând albi, pentru a nu crea o atmosferă obositoare. Plăcerea de a vă întoarce în trecut, de a pune accentul pe elemente naturale şi tradiţionale o puteţi valorifica prin amenajarea casei în stil rustic, căutând materiale naturale (lemn masiv sau exotic), în niciun caz plastic sau inox. Zugrăvirea pereţilor în alb poate părea banală, însă în acest caz va fi de mare efect.
Întreabă un specialist
Alegerea unei noi palete coloristice reprezintă una dintre opţiunile de bază privind redecorarea locuinţei. În acest sens ne-am adresat unui specialist cu mare experienţă atât în proiectarea cât şi în decorarea caselor: arh. Gabriel Georgescu, tel.: 0722.414.867
Ce presupune redecorarea unei locuinţe?
Redecorarea presupune crearea unei noi imagini care să transmită proprietarilor o senzaţie de echilibru, o stare dominantă de calm şi relaxare. În general, tendinţele actuale se orientează spre o amenajare modernă, cu forme geometrice care să transmită mesajul de nou, iar decorul se exprimă prin culori vii, relaxante, dar viguros conturate.
Cum se alege paleta de culori a unui nou decor?
Sunt multe lucruri de luat în considerare, cel mai important fiind personalitatea celor care locuiesc în acest spaţiu. Se poate alege o paletă simplă sau una mai complexă. Culorile vibrante şi fresh pot avea ca rezultat un decor foarte spectaculos. Pe de altă parte, alegerea nuanţelor pastelate va avea ca efect un decor liniştit în care se poate trăi relaxat. Se pot folosi şi culori mai vii, dar şi pastelate, important este să ştii cum să le combini astfel încât rezultatul să fie bun.
Aţi vorbit de o paletă simplă sau complexă. Pe care să o alegem?
Avantajul adaptării unei scheme simple de culori este că, în acest caz, decorul se poate modifica cu uşurinţă.
Vă rugăm să ne oferiţi câteva ponturi pentru redecorarea locuinţei.
Desigur, acestea sunt nenumărate, ţinând şi de experienţa în decorare, dar şi de imaginaţie. Mă voi rezuma la câteva, în limita spaţiului disponibil.
Dacă doriţi să utilizaţi trei sau patru culori pastelate împreună, nu uitaţi să le păstraţi într-un ton similar, evitând astfel nepotrivirile. Puteţi modifica schema de culori a unei încăperi cu pereţii albi folosind tuşe care vor da prospeţime. Culoarea bleu utilizată în cazul pereţilor nu va mai da impresia de răceală, dacă veţi adăuga câteva tuşe de roz sau roşu la tapiseria mobilei sau la materialele textile care se regasesc în încăpere – perdele, draperii, pernuţe. De asemenea, un efect similar îl poate avea un ghiveci cu flori bogate, de culoare roşie sau roz: puteţi încerca cu trandafir japonez sau azalee. O notă modernă, care va da un nou „look” locuinţei, se poate obţine prin alegerea unui accesoriu (covor, draperie, perdea, cuvertură de pat) într-o culoare puternică, vibrantă.
Cu redimensionarea spaţiului, alegerea unei noi palete de culori şi materiale de finisaj puteţi regândi întreg decorul de interior.