În cadrul unui interviu acordat TVR 1, preşedintele Traian Băsescu a declarat că restructurarea sectorului privat nu este suficientă pentru a asigura competitivitatea în cadrul Uniunii Europene, ci este nevoie de o restructurare în cadrul sectorului muncii. De asemenea, Băsescu a declarat că arieratele reprezintă sector din economie care „nu a vrut să se restructureze în perioada crizei”.
„Pentru a fi competitivi în UE, nu este suficient să avem doar un sector privat restructurat, doar o administraţie restructurată şi numai câteva ministere în curs de restructurare. Trebuie ca şi regiile, care deţin circa 25% din economie, să fie competitive”, a spus Traian Băsescu în direct la TVR 1.
„Fără eficientizarea regiilor, nu vom atinge obiectivele anului 2012, când trebuie să avem un deficit de numai 3%. Anul acesta avem un deficit de 4%.
Arieratele au crescut galopant. Singurul sector din economie care nu a vrut să se restructureze în perioada crizei. A venit timpul s-o facă şi Guvernul va trebui să fie extrem de tăios, indiferent că urmează alegerile. De asemenea, continuarea reformelor din sănătate reprezintă o prioritate. Sistemele de raportare vor trebui puse la punct, legătura între ministere şi regii, raportarea dintre ele şi multe altele”, a spus preşedintele în timpul emisiunii.
În ceea ce priveşte faptul că biroul de statistică al UE (EUROSTAT) are rezerve în privinţa calităţii datelor raportate de România referitoare la deficitului bugetar de anul trecut, Traian Băsescu a spus că formularea „nu este acuzatoare la acest stadiu” şi că se referă la cifrele raportate cu România, iar „dacă se vor dovedi că aceste cifre sunt reale, nu cred că vom avea probleme”, crede Traian Băsescu.
„Este foarte important ca experţii Eurostat să vină în România să clarificăm neînţelegerile. A crea dubii cu privire la raportare este o problemă. Dar vă pot spune cu certitudine că modul de calcul al deficitului a fost stabilit în programul anterior fondului, de comun acord cu Guvernul României. Adică diferenţa între ce se încasează în bugetul consolidat şi ce se cheltuieşte. De aici au rezultat acele deficite, acoperite cu bani împrumutaţi.
Totuşi, formularea Eurostat la acest stadiu nu este acuzatoare. Ei vorbesc de nevoia unei clarificări şi cred că exprimarea de rezervă, exact asta este exprimarea în comunicatul Eurostat, este că are rezerve asupra cifrelor raportate de România. Dacă se va confirma că cifrele raportate de noi sunt în acord cu înţelegerea dintre FMI, Comisia Europeană, pe de-o parte, şi Guvernul României de cealaltă parte.
Rezervele Eurostat nu pornesc de la regii. România trebuie să fie extrem de deschisă în faţa experţilor Eurostat. În actualul acord este trecut deficitul acestui an, care va fi 4,4 % – 5 % pe cash. Vă pot garanta că autorităţile române vor fi foarte deschise,” a adăugat preşedintele. „Vrem să avem acelaşi cifre cu Eurostat-ul”
Despre intrarea în zona euro, preşedintele a spus că trebuie ţinut cont de condiţiile impuse de criză, dar că „România a început să fie bine cotată” şi o stopare a reformelor datorată alegerilor de anul viitor, ar fi o greşeală.
„În ceea ce priveşte obiectivul de intrare în zone euro, ne menţinem obiectivul, dar trebuie să ţinem cont de condiţiile crizei. Regiile nu s-au restructurat în perioada crizei, ceea ce este o problemă. Nu trebuie să intrăm în populismul electoral. România a început să fie bine cotată şi ar fi păcat să stopăm reformele pentru că sunt alegeri anul viitor. Fără o Românie performantă, nu vom putea să asigurăm bunăstarea oamenilor.”
În ceea ce priveşte aderarea la spaţiu Schengen, Băsescu crede că aceasta „nu este un obiectiv ratat” şi că regulile Schengen trebuie consolidate.
„Abia s-a terminat evaluarea Bulgariei, care a primit un raport pozitiv. În parlamentul European aprobarea va fi dată pe 6 iunie sau în luna septembrie, când se va preciza data de aderare. Este un procedeu tehnic care trebuie parcurs şi pentru Bulgaria, pentru că noi, pentru că am fost permanent cuplaţi cu ei.
Se va stabili o dată de intrare în luna iulie, ceea ce nu cred, ori în septembrie, cel mai probabil.
Regulile Schengen trebuie consolidate, nu doar pentru traficul de droguri, ci şi pentru imigraţia ilegală. Dacă România şi Bulgaria sunt pregătite, vom intra şi vom schimba şi noi regulile.”
Cât priveşte cazul Botiş, preşedintele a spus „avem legi şi Botiş trebuie să şi le asume.”