Biblioteca Britanică a cumpărat cu 32.000 de lire sterline toate mesajele personale ale poetei Wendy Cope, în timp ce ultimul producător de maşini de scris din lume a anunţat că mai are în stoc doar 500 de unităţi.
Tot ceea ce deţin literaţii în Inbox, chiar şi mesaje de tip spam, va intra în viitor în marile arhive literare, cândva pline de scrisori parfumate, semnături elaborate sau răvaşe cu secrete.
British Library a oferit recent 32.000 de lire sterline poetei britanice Wendy Cope în schimbul a 40.000 de e-mailuri pe care aceasta le deţinea din 2004, fiind cea mai mare achiziţie arhivistică din istoria instituţiei.
Prima achiziţie, arhiva lui Harold Pinter
Prima achiziţie de mesaje şi manuscrise electronice a fost cea a dramaturgului şi laureatului Nobel, Harold Pinter, iar pe viitor British Library urmăreşte să dispună de cât mai multe arhive online de la scriitori aflaţi încă în viaţă.
„Este un teritoriu nou pentru noi. Aceasta este a doua grandioasă achiziţie de e-mailuri după cea a lui Harold Pinter în 2007, însă conţine mai mult material decât aceea. Creştem achiziţiile de materiale digitale, ăsta va fi standardul, tindem spre stadiul în care e-mailurile vor înlocui scrisorile clasice”, a declarat Rachel Foss, curatorul manuscriselor literare moderne de la cunoscuta bibliotecă.
Informaţiile polemice vor fi clasificate
Poeta Wendy Cope este încântată de „afacere”. „Am vrut să găsesc un adăpost pentru arhiva mea. A fost o sincronizare perfectă pentru că trebuia să ne mutăm şi aveam nevoie de nişte bani ca să cumpărăm o casă şi un spaţiu. L-am întrebat pe Andrew Motion ce să fac şi el m-a sfătui să abordez British Library. Nu am fost sigură că le vor vrea dar au acceptat!” s-a destăinuit Cope ziariştilor de la The Guardian.
Poeta susţine că „multe dintre mesajele vândute nu sunt deloc interesante”, iar „eventualele rânduri cu informatii discutabile şi polemice vor fi puse într-un fişier clasificat ca fiind închis”. Arhiva de la British Library mai include crochiuri de poeme, notiţe cu idei, liste cu activităţi de făcut, rapoarte şcolare de la profesorii poetei (pe care mama sa le-a păstrat), un manuscris dactilografiat din autobiografia încă nepublicată a lui Cope care se axează în principal pe primii ani de viaţă şi şcoală sau un studiu din vremea când aceasta s-a apucat de psihanaliză.
De asemenea, British Library a mai căpătat şi 100 de fotografii digitale ale acestui studiu de psihanaliză, imagini pe care care le va combina pentru a realiza un colaj.În prezent biblioteca sortează şi cataloghează tot ce a primit, urmând ca totul să fie pus apoi la dispoziţia cercetătorilor.
La rândul său, poetul Andrew Motion, prietenul lui Wendy Cope a precizat pentru The Independent: „A anticipat ceea se va întâmpla! Nu vom mai scrie scrisori, pentru că deja facem totul prin e-mail”.
Anul trecut Biblioteca Britanică a postat online peste 1.000 de manuscrise greceşti, 3.000 de documente scrise pe papirus şi o colecţie de tipărituri, ce furnizează informatii literare şi stiintifice din perioada Clasica si Bizantină, într-un efort de a digitaliza şi a conserva mai bine documente antice importante.
Maşina de scris, piesă de muzeu
Ultimul producător de masini de scris clasice, compania indiană Godrej & Boyce a încetat producţia în 2009 şi a anunţat recent ca mai are stoc de 500 de unitati, care se vând la cu aproximativ 200 de euro. Dacă la începutul anilor ’90 compania producea 50.000 de masini de scris anual, în 2009 mai scotea doar 10 – 12.000 de unităţi.
„Începând din anii 2000, computerele au început să domine lumea. Toate fabricile de maşini de scris au oprit producţia în afară de noi”, spune managerul firmei, Milind Dukle, care a anunţat însă că şi Godrej & Boyce s-a reprofilat, trecând la o afacere mult mai profitabilă, asamblarea frigiderelor.