Când Kate Middleton va păşi către Westminster Abbey, pe 29 aprilie, trăgătorii de elită ai Poliţiei Metropolitane din Londra vor fi pe poziţii, suiţi pe acoperişurile de jur-împrejurul catedralei, scrie revista Time, în ediţia online.
„Suntem la al doilea cel mai înalt nivel de alertă din această ţară, ceea ce înseamnă că atacul este iminent”, explică Dai Davies, fostul şef al echipei de protecţie regală al Scotland Yard.
Sunt luni de zile de când poliţia londoneză, Scotland Yard-ul şi MI5, serviciul de securitate britanic, au început să se pregătească pentru nunta prinţului William cu Kate, informează Time.
Operaţiunea în valoare de 33 milioane de dolari ( preţul a circa 125 de maşini Rolls Royce ) s-a lansat după ce a fost anunţată logodna celor doi, pe 16 noiembrie. Poliţia a început să marcheze pe o hartă digitală locaţiile-cheie, pe care le-a identificat din elicopter, iar serviciul de securitate a început să monitorizeze conversaţiile celor luaţi în vizor, atât prin telefon, cât şi pe Internet.
35 de câini special antrenaţi să detecteze bombele de la 100 metri au cercetat deja ruta pe care va merge alaiul regal, a anunţat un asistent-comisar al Poliţiei Metropolitane, Lynne Owens. 5000 de poliţişti vor patrula prin mulţimea de oameni strânsă cu ocazia nunţii, iar 60 de deţinuţi condamnaţi au semnat, ca parte a eliberării condiţionate, că nu se vor apropia de Westminster Abbey.
Davies spune că autorităţile publice vor supraveghea principalii hărţuitori ai familiei regale, de la care primeşte anual aproximativ 10.000 de corespondenţe. Unii cred că se căsătoresc cu William. Alţii ameninţă că îi vor face rău lui Kate. Totuşi, sunt unii care nici nu le scriu, nici nu îi ameninţă în nici un fel şi se trezesc apoi că fac un gest extrem la evenimente, explică Davies, citat de Time Magazine.
Un alt grup de potenţiali atentatori este cel al islamiştilor radicali, printre care se numără şi ramura yemenită a grupării al-Qaeda şi grupul britanic radical Musulmanii împotriva Cruciadelor, care îi numesc pe membrii familiei regale „inamici ai lui Allah şi ai mesagerului său”. Acest lucru se întâmplă, parţial, din cauza stagiului militar al lui William în Afganistan. Pe 19 aprilie, Scotland Yard-ul a respins cererea grupului de a protesta împotriva nunţii, în faţa catedralei Westminster, în ziua nunţii.
O altă ameninţare majoră este gruparea irlandeză IRA. În viziunea militanţilor grupării, un atac asupra familiei regale ar echivala cu un atac asupra Marii Britanii care guvernează Irlanda de Nord. „O bombă în Londra face cât 20 de atacuri în Irlanda”, a explicat autorul unui studiu despre disidenţii irlandezi, Martyn Framptom, citat de Time Magazine.
Ca să reducă riscurile unui atac din partea oricărui grup, mulţi din cei 5.000 de poliţişti vor purta haine civile şi se vor amesteca printre cei 500.000 oameni aşteptaţi la nuntă. În plus, vor exista camere video stradale şi trei elicoptere, dotate cu camere digitale de ultimă generaţie, care vor survola zona. În plus, 80 de gărzi de corp vor păzi personalităţile la nuntă şi le vor însoţi peste tot.
Dacă totul merge conform planului, noua prinţesă de Windsor îşi va săruta soţul de la balconul Palatului Buckingham în jurul orei 14.00, apoi va participa la o petrecere privată cu familia şi prietenii. Totuşi, munca forţelor de securitate nu se încheie aici. „Contează mult să fii în alertă cu câteva zile înainte şi câteva zile după eveniment”, explică fostul şef de la Scotland Yard.